2010. dec. 5.

Ünneplés a Mikulással

1, 2, 3, 4… annyi az ünnepelnivaló hirtelen, hogy a Mesélőnek valami extra kreatív sztorival kellene előállnia, meg lehetőleg kevés számmal, nem túl nagy terjedelemben, ahhoz, hogy méltó mód beleférjen minden és mindenki – na, ez az ami szokás szerint most sem fog bekövetkezni.

Mivel ketten is elérik a felnőtt kort, így már a csapatból számok szerint nem is marad fiatalkorú a mesekönyvben, bizony telik az idő hiába, ráadásul egyikük túl van már, na nem az Óperencián, hanem egy érettségin, szerencsére nem robbant fel semmi, így elhárul az akadály a szereplés elől, az ugyanezen fontos számot elért Szerkesztő pedig szintén nem menekül ez elől – a tetejébe még egy újabb ünnepeltünk is van, aki süt némi sajtos croissant is mindkettőjüknek, na jó nem némit, hanem ipari mennyiségűt, mivel a Mesélőnek is szán belőle.

Szóval a lényeg, hogy már bármilyen karikás mesét lehetne szerezni, mindenféle visszatartó erő megszűnt, na jó, azért a legmagasabb besorolást nem éri majd el ezután sem, mint ahogyan ez az időközben, egészen pontosan november 08-án 2. szülinapját is betöltő mesék történetében még nem fordult elő. Ja és itt a Mikulás is, ezzel is kezdeni kéne valamit, talán kitalálja már mindenki ki is lesz az idei Mikulás, kizárásos az alap persze.

Miután ennyi ideig ragozta a Mesélő a semmit, ideje lenne hozzálátni a tényleges események felvázolásához, mielőtt menten belealszik mindenki a sok ünneplésbe.

Miután mind felkészültünk mai utunkra, és meggyújtottuk a második gyertyát is az adventi koszorúnkon, megjelenik a Szellemünk és már forog is velünk a világ, teleportálódunk is LA-be, máris feladatot adva a Mesélőnek, hogy érdeklődjön a DVD-i felől, ha tud és ha kíváncsi rá. Persze kíváncsi, tudni annyira nem tud, de valami csoda folytán megértik az amcsik mit akar, hát persze, hogy a november 09-én megjelent Charlie St. Cloud DVD-ről van szó!

A helyzet a következő: a CSC DVD-ből megjelenésének első hetében 175,369 példányt vásároltak a kemény vonalas Efron-fanok, összesen 3,505,626 dollár értékben. Ez a listán a 8. pozícióban való nyitáshoz volt elegendő. Megjegyzendő, hogy Selena Gomez Romona and Beezus című filmje harmadikként nyitott ugyanekkor, dupla mennyiséget eladva, valamivel alacsonyabb lemezár mellett. Majd jött a második hét, november 21-el bezárólag, amikor is 74,483 eladott példányt jegyezhetünk fel, a toplista 18. pozíciójából, 1,339,949 bevételezett dollárral. És itt tartunk most.

Meg ott tartunk, hogy megkeressük a hely egyetlen olyan moziját, ahol magyar felirattal adnak filmeket és beülünk megnézni a hetedik Harry Potter alkotást. Az előzetesek szépen lassan csordogálnak, amikor is a legeslegutolsó filmelőzetes borít mindent, megjelenik Babydoll és elkezdődik a Sucker Punch előzetes! Amikor megszólal az ismerős aláfestő zene, a Led Zeppelin When The Levee Breaks-e és sorra jönnek a monitorról ismerős jelenetsorok a nagyvásznon, a Mesélő elkezd beőrülni, ugrál, kalimpál össze meg vissza, boxol a levegőbe, tátja a száját, kiabál – miközben az utasok egyre inkább belesüppednek székükbe. Csakhogy az infantilis viselkedés komoly következményekkel jár: a nagy kalimpálásban a Mesélő leüti a szintén a moziban tartózkodó Télapót! Az utasok egyből úgy néznek rá, mint a véres kardra, a Mesélő bénán elvigyorodik, aztán kicipeli a levegőre, megpróbálván magához téríteni. A művelet sikerrel jár, a Mikulás magához tér, azonban adódik némi gikszer: nem emlékszik arra, ki is ő valójában és mi is a feladata, nem tudja, hogy ő a Télapó, és nem tudja, mit kellene tennie. Úgy tűnik hát, hogy a világ idei Télapója elmarad, hála a Mesélőnek.

Az ünnepelt Szerkesztő elérzékenyült hangon megszólal: „Hogy tehetted ezt? Elvetted több milliárd gyermek Télapóját! Így nem kapják meg az ajándékaikat és szomorúak lesznek Karácsonyig!” A Mesélő kényszeredett vigyorral hátrál, beleütközik a nagykorú Magasugró Atlétanőbe, aki szintén nem hagyja szó nélkül az esetet: „Ez bosszút érdemel! Most fogod magad, szépen felveszed a Télapó ruháit, útnak indulsz a puttonnyal együtt és kiosztod az ajándékokat! Van kérdés, ellentmondás?” A Mesélő nem érzi egy percig sem, hogy viccelnének vele, ráadásul több tucat szúrós szempár mered rá, így kényszeredetten felveszi a Télapó göncét, fejébe nyomja a sapkát, vállára veti a puttonyt – és földre huppan a zsák súlya miatt. Megemeli újra, újra lehuppan, majd harmadjára is elrántja a zsák. Mi lehet a baj? – elmélkedik. Hát persze! Megvan a megoldás! – tör ki belőle egyszerre. Felragasztja a Mikulás hófehér álszakállát – úgy is megemeli a zsákot, mely zabolátlan teherből immáron könnyed csomaggá válik. A konklúzió tehát: a Mikulás az egy modern Sámson tulajdonképpen, nos majdhogynem. „Hát azért a bibliai alakok citálása némileg erőltetett és pontatlan!” – szól be a Fuvolás Szerkesztő.

A Mesélő így varázsoltat magának a Szellemmel egy szánt, rénszarvasokkal és útnak indul a Sivatagból a legnagyobb tél közepébe, Franciaország az első célja, mely fölé érve kinyitja zsákját és az egész ország területén szaloncukrot és csokimikulást szór le. Nem szabad kihagyni az Alpokat sem, azonban a rénszarvasok egy idő után és egy adott magasság fölött megmakacsolták magukat és nem voltak hajlandóak tovább húzni a szánt, így a Mesélő-Mikulás kénytelen volt sílécet húzni lábára, azzal menni tovább a hegylakók felé. Egyszerre azonban egy nagy szakadékhoz ért, melyet csak simán átugrani nem tudott.

Ekkor szétnézett és meglátta, hogy az eddigi ösvény mellett vonul egy nagy leejtő, ha annak a tetejére fel tudna kúszni, akkor onnan lecsúszhatna, mint a profi síugrók és átrepülhetne a túloldalra, folytatva karitatív tevékenységét. Igen ám, de a feljutás megoldhatatlan feladat egy sivatagi Mikulásnak. Hacsak nem segítenek az utasok. Természetesen egyiküknek sincsen kedve a lehetetlennel felérő vállalkozásként felvonszolni a Mesélő a hegyre, inkább elszórnak 200 méterenként némi számot. A Mesélő persze észleli rögvest, és úgy elkezd mászni, hogy az egy jegesmedvének is becsületére válna.

200 méter múltán már jön is az első adat: november 10-14. Ez lesz hát a premierdátum, remek. Megint 200 méter múlva következik 185 francia mozi kirajzolódása a hóban. Újabb 200 méter múltán meglátja, hogy a 15. pozícióban nyitott a film, a csúcson pedig vár a bevétel: 557,514 dollár. Nincs is több számunk róla, a következő hétvégéről CSC kapcsán nincs infó, úgyhogy ez lesz az eddigi összbevétel a franciáknál.

Most, hogy a Mesélő felküzdötte magát az emelkedő tetejére, már „csak” el kellene indulni és át kellene libbenni a túloldalra. Ez persze csak leírva hangzik könnyűnek. Inába is száll a bátorsága, azonban az utasok hirtelen átteleportálódnak a túloldalra, és készülnek némi meglepetéssel. Egy nagy hófalra elkezdik vetíteni a Beastly napokban megjelent legújabb trailer-ét, ami bár az Álomháborúra keresztelt Sucker Punch pörgését nem mondhatja magáénak, de mégis elég motiváció az ugrás végrehajtásához. A Mesélő tehát nekiiramodik, elkezd csúszni, majd a leejtő végén immár bődületesen felgyorsulva lendületet vesz és csak száll, csak száll, közben nézi a trailer-t – egyszerre a lendülete alábbhagy és elkezd veszíteni az ugrás magasságából.

Ekkor leglazább utasunk az előzetes alá tol némi pörgést, a Def Leppard zenekar Let's Get Rocked című zúzását, aminek hatására az alkalmi Mikulás megtáltosodik, elkezd kalimpálni a levegőben, amivel ha magasság növekedést nem is, de a puttony kiszakadását feltétlen eléri, így a völgyben lakók örvendhetnek a szaloncukor és csokimikulás esőnek. A Mesélő pedig nagy üggyel bajjal, de végül csak becsapódik a vászonnak használt hófalba.

Tovább kell folytatni az utat, mert a világban még sokan várják az ál-Télapót. A következő célállomás Belgium, ahol az egyik ház kéményébe beszorul a megtermett Mikulás, úgy tudják csak kiszabadítani, hogy a szánhoz kötik egy kötél egyik végét, a másikat a Mikulás lábára, majd a rénszarvasokat útnak indítják. Viszont ebből a helyzetből is sikerült hasznot húzni ugyanis kémény tele volt számokkal, megtudhatjuk így, hogy november 10-én 18 moziban debütált a CSC, mégpedig 106,136 dollárral, majd a második hétvégéjén feleződött a vállalkozó mozik száma, a bevétel pedig 88,9%-al esett vissza, egészen 11,767 dollárra. A harmadik hétvégén vagyis november 24-28-ig már csupán 4 filmszínház adta a filmet és 7,270 dollár folyt be, az összbevétel tehát a belgáknál 211,996 dollár három hét alatt, nem túl nagy, de hát nem várható más attól a néptől, kiknek nemzeti meséjük a Hupikék Törpikék, kis törpék, kis számok ugyebár.

Dél-Afrikában is hisznek a Mikulásban, ők is kapnak hát a szaloncukorból, pontosan 89,901 darabot, mert ennyi pénzt hoztak a premier október 22-i hétvégéjén a mozikban, és kapnak még 45 mikulást csokiból, mert ennyi vállalkozó mozi volt. Szaloncukorból még 52,849 darab jár a második hétvégés bevétel kapcsán, harmadik hétvégére 33,2%-al csökkentjük a szaloncukrok és 20 db-al a csokimikulások számát, vagyis előbbiből 35,328 db-ot, utóbbiból 25-öt osztunk ki. Az egy hónapos fordulóra további 46,2%-os szaloncukor elvonás történik, ellenben 6-el megnöveljük a csokimikulások számát, úgyhogy az arányunk 19,001 - 31. Hogy mindenki felvegye a fonalat, akinek elege van már, hagyjuk az édességeket és mondjuk ki, hogy 9,532 dolcsi az ötödik hétvége termése 22 moziban. A hatodik hétvége a Potter-mánia jegyében 16 moziban 6,177 dollárral érte a filmet. Így hát az eddigi bevétel ott 273,411 dollár másfél hónap alatt.

Felmerülhet a kérdés, hogy mi van ünnepeltjeinkkel, és főképp velünk van-e a Szépség, aki egy nappal olimpikon magasugrónk nagykorúvá válását követően tölti be a 22.-et. Nos, neki nem tudtunk egyelőre mással kedveskedni, mint azzal, hogy végigkísérhette a Télapó-team-et karitatív útja során, úgysem sokszor eshet meg vele ilyesmi. Nem marad viszont ajándék nélkül senki, aki ünnepelt most: kiosztunk először is egy komplett kis mozit, gépésszel, és az összes filmmel, amiben a Mr. vagy a Szépség valaha is érintett volt, ajándékozunk egy automata péklapátot, melynek mesebeli sajátossága, hogy súlytalanná varázsol mindent amivel érintkezésbe kerül, a kontaktus időtartamára, továbbá transzformálódik, és teljesen önállóan gyúr, dagaszt, csinál minden feladatrészt, végül pedig kiosztunk egy gigantikus, 10 km hosszú, 8 km széles hullámmedencét, hozzá a világ legmodernebb szörfjét, piros színű vitorlával, barna deszkával, a világon egyedülálló modell. Hogy kit melyik ajándék illet, arra az érintettek bizonnyal ráébrednek maguk is, a mese túlmagyarázó volta ezúttal háttérbe szorul.

A megtermett ál-Mikulás pedig lepihen és valódi módjára kedvesen dörmögi a következőket: a 44 millió dollárból elkészített Charlie St. Cloud halála és élete című dráma nemzetközileg 2010. november 28-al bezárólag hozott 14,719,781 dollárt, melyhez hozzáadva az amcsiban összekapart 31,162,545 dollárt, megkapjuk a 45,882,326 dolláros összbevételt.

Időközben, pontosabban 2010. november 09-én megjelent az amcsiknál a DVD is, melyből 2 hét leforgása alatt összesen 249,852 példányt vásároltak az érdeklődők, és amelyből így 4,845,575 dollárnyi bevétel származott.

Így esett hát, hogy az egyszeri Mesélő Mikulássá vált, így zajlottak az ünnepeltek köszöntései és így kívánok most minden erre tévedőnek boldog Mikulást, sok télapót és kevés virgácsot! :)

Készítette: Fant.
Forrás: The Numbers; BoxOfficeMojo 1 2 3 4.

3 megjegyzés:

LL írta...

Nos, mindenkinek boldog Mikulást!

Nem én vagyok az egyetlen érettségivel rendelkező, úgy tudom, az ünnepeltek között, a Szerkesztő igazán közbeszólhatott volna, ennyire nem kell szégyellni...

Szegény Mesélő megint jól megdolgozott a számokért, bár a szaloncukor-elvonás-mérték-szemle nekem egy kissé erős volt :D :D Köszi a mesét!

(f.é.) írta...

Helló!!

Hát remélem a mikulás mindenkihez odaért,és ajándékot is hagyott bőven.?:)Hozzám is ideért,és igen köszönöm szépen megkaptam az automata péklapátot,még ha ez csupán képletesen történt is meg.:)

És köszönöm a mesét is,ami aztán ismét tele volt számos-mesés fordulattal.:))

Fant írta...

Gondoltam ha szaloncukrokkal írom le a változásokat, úgy valamivel emészthetőbb, de ezek szerint akkor jóból is megárt a sok :D Most gondolj bele, ha netán növekedés lett volna, az már felért volna egy hízókúrával és következő mesében futhattuk volna a maratont lefelé, szóval ez még így is a jobbik eset - szerintem :D Rájöttem, hogy legközelebb különböző ízű szaloncukrokat választok, biztos az volt a baj, így nem volt kellően élethű :)

Hm, remélem a Szerkesztő előáll a farbával és mindent bevall :)

Hát hallod, F.é., az én Mikulásom az olyan mesebeli volt, volt is meg nem is, hozott is ajándékot, meg nem is, de legalább virgácsot nem kaptam :))

Szívesen a mesét mindenkinek, örülök, hogy tetszett :)