2010. szept. 12.

Megérkezett Charlie!

Amikor a Mesélő a múlt héten eldöntötte, hogy csak e héten lesz újabb történet, dörzsölte a tenyerét, hogy majd micsoda mennyiségű számhalommal állhat elő, ehhez képest, tulajdonképpen nem történt semmi. Megvolt a magyar CSC premier, a rekord elmaradt, vagyis, csaknem negatív rekord lett, szerencsére ilyen statisztikára nem bukkanhatunk. Szóval nagyon úgy fest, hogy olyan nagyon sok mesét nem lehet már a CSC számaival megtölteni…

De egyelőre azért itt van még a film, az idő per pillanat még a Sivatagban is pocsék, de a kedvünk ne legyen olyan, mint az égbolt, hogy ezzel a nagyon alacsony színvonalú szóképpel éljek, valahogyan el kellene merülnünk a számok világában.

Szóval, nézzük a pozitív oldalát: az biztos, hogy nem fogunk belefulladni a számtengerbe, nem mély a víz, nem kell tudni nagyon úszni.

Egyelőre nem szükséges elindulnunk semerre, egyelőre itthon is ellehetünk, minden feltétel adott hozzá. Meg különben is, ki kell pihennünk a két héttel ezelőtti nagy harcolást, úgyhogy az utasok tesznek egy nagy sétát a Margitszigeten, majd pedig beülnek az egyik fővárosi pláza multiplex-ébe, hogy megnézzük magunknak az új Efron-filmet – ez a publikus terv legalábbis.

Arról persze nem volt szó, hogy séta csakhamar bosszú-szerű feladatteljesítésbe csap át, amikor is az utasok a Mesélő ellen fordulnak, mondván, hogy állati kíváncsiak a hazai számokra, de csak úgy, ha lefutja azt a távolságot, ahány nézője volt idehaza a Charlie St. Cloud-nak - de nem akárhogyan! Beöltöztetik öt réteg ruhába, ebből felül egy póló, négy réteg, fokozatosan vastagodó pulóver, pedig a tizenvalahány fok nem annyira kegyetlen, a lábára bakancsot adnak, melegítőből az utolsó szőrmével bélelt, a fejébe még egy nagy-nagy kucsmát is nyomnak így eresztik útjára – közben persze érdekli őket a vonatkozó szám, úgyhogy még beszélni is kell futás közben. Csak, hogy ne legyen egyszerű.

Csütörtöktől vasárnapig, azaz szeptember 02-05-ig Magyarországon összesen 2.963 néző látta a filmet, ami a nézettségi listán még a legjobb 10-be kerüléshez sem volt elegendő, egészen pontosan a 12. helyen nyitott hazánkban a film. Még durvább a kép, ha azt vesszük alapul, hogy ebből csak Budapesten 2.187-en nézték meg a filmet, szóval vidéken alig valaki volt kíváncsi rá. Persze, mire mindezt közli a Mesélő még nincs túl az első km-en sem, de már izzadt úgy öt litert, az utasok tartják is a tisztes távolságot, de onnan azért biztatják, hogy ne adja fel, már csak kétszer annyi van hátra, sőt nem is egészen annyi, némiképp heccelődnek a számokkal, vagy csak akasztják a hóhért, jó nagyot lóg, már sikerült átizzadnia az öt réteg pulóvert, az utolsó 63 méteren már csak vonszolja magát, végül egy nem egészen egy méteres vetődéssel sikerül célba is érnie. Gyorsan lefejti magáról az öltözéket, amire még a szibériaiak is azt mondanák, hogy ’Öcsém!’ és átlényegül strandolóvá, ami nyilván megint a másik véglet. De egyben lehetőséget biztosít a beígért bosszúállás első felvonására, LL máris beletaszítja a Mesélőt a Dunába, úgyis le kell fürdenie, izzadtan mégsem mehet az utasokkal moziba, az milyen lenne már – lássuk be, a magyarázatban van valami, annyira nem üres szólam. Már csak az a kérdés, hol szárítkozik meg – de erre is van ötlet, a Szellem szólításra kerül, nagy levegőt vesz és egyetlen fújással felszárítja a Mesélőt. Éppenséggel a célnak megfelel, tagadhatatlan végül is.

Ideje szépen besétálni a plázába és vásárolni a Mesélőnek némi ruhát, mert a sport-és strandcuccon kívül mása nem volt. A dolgok anyagi része a Szellemet illeti, varázsol nekünk egy jelentősebb összeget – mielőtt felmerülne a kérdés, hogy akkor miért van olyan érzésünk, hogy pénzzavarban vagyunk egyébként, nos, hát, a Szellem csupán végszükségben és kiemelten fontos dolgok esetén él eme varázslatos opcióval.

Ideje, hogy beüljünk a moziba, a hátsó soroktól kezdve töltjük fel a nézőteret, a Mesélő valahol leghátul elbújik.

Elkezdődik a film és az első, a vitorlás jelenetnél még elégedetten is biccent a Mesélő, látványos is, jó is, nem is kell mélyebbre süllyednie a székében. Ahogy aztán halad előre a film úgy lesz egyre unalmasabb, az utasok persze örülnek, mert a kigyúrt Z-t még nem láthatták a vásznon, kétségtelen, hogy jól mutat ott így, a Mesélő zavartan is tekintget körül a moziban, amikor a félmeztelen jelenetek vannak, ezt kihagyná, nameg akkor is zavartan süllyed mélyebbre a székben, mikor látszik, hogy a másnapos Charlie semmivel sem gyűröttebb a top-formában lévőnél, majdnem olyan az egész, mint a Barátok közt, ahol öltönyben, sminkben ébrednek a szereplők, na nem baj, túlélte a Mesélő ezt is, és végül is, lehetett volna rosszabb is akár a film, túlélhető egyszer.

Kifelé jövet a moziból, miután a Mesélő háromszor legurult a lépcsőkön, és kétszer eltévedt, az utasok valószínűleg szolidaritásból elkezdenek érdeklődni a további számok iránt. Ez mindig gyógyír a sebekre, le is csak a kínálkozó lehetőségre és elővezeti, hogy 2,547,880 forintot hoztak a budapestiek, illetve az ott mozizók csütörtöktől vasárnapig a CSC-nek, ami ha végzünk egy kis utánaszámolást, olyan 11,477 dollárnyi összegnek felel meg, ha pedig az országos bevételre vagyunk kíváncsiak, csináld magad módon azt is kiszámolhatjuk, az kb. olyan 1.165 forintra jön ki jegyenként, figyelembe véve, hogy 776 vidéken mozizó volt, akik olyan 904,040 forintot tettek be a közösbe, megállapíthatjuk, hogy 3.451.920 dollár volt a nyitóhétvége összbevétele, ami nagyságrendileg 15,549 dollár környéki bevétel.

Az utasok kapnak egy kisebb – na jó: nagyobb – sokkot a számhalomtól és el is indulnak külföldre, egész pontosan Horvátországig jutnak a szőnyeggel, ahol kb. ugyanannyi pénzt hozott a CSC, mint nálunk. Érdekes módon a Mesélő hiába érdeklődik, a horvátok rá sem hederítenek, ellenben a hölgy utasoknak örömmel mesélnek egy-egy ital mellett, na jó, addig a Mesélő elvan a szőnyeggel meg a Szellemmel, utóbbit ugratja is azzal, hogy éppen aktuálisan profilba vág a jelenléte ugyebár, annyira nem veszi a lapot, amire abból lehet következtetni, hogy a Mesélő csakhamar a tengerben találja magát.

Ha nem ruhástól esett volna be, még élvezné is, mindenesetre az utasok kicsalogatják némi számos infóval, miszerint augusztus 26-26-i hétvége tekinthető premiernek, akkor 6 moziban 15,417 dollárt hozott a film. Amivel a 3 nagy premierfilm közül a harmadik helyezett lett, de azért korrekt adatnak számított úgy is ez az összeg. A következő hétvégén, vagyis szeptember 2-5-ig 5,452 dollárt termelt a film, változatlanul 6 moziban, amivel az összbevétel ott 24,835 dollár két hét alatt.

Más nem is maradt már hátra, csak… nem, nincs vége még, nem kell örülni. Az amcsi adatok vannak hátra természetesen, lefogadom, hogy most a mesét olvasók 99%-a azt gondolta, hogy végre vége, de nem, szóval gyorsan elteleportálunk az Államokba, ahol tegnap éppen jótékonysági rendezvény zajlott, melybe nem kapcsolódunk be, inkább kinyomozzuk, mennyi az annyi múlt hétvégén például. Nos, tudni kell, hogy hosszú hétvégéjük volt amcsiknak, így ráértek mozizni, a CSC 220 moziban 155,110 dollárt hozott péntektől vasárnapig, de nézhetjük még a hétfői munkaszüneti napot is, akkor péntektől hétfőig 189,220 dollár a bevétel.

Kedden aztán jó nagyot esett a szám, 71%-os visszaeséssel csupán 9,895 dollárnyi a bevétel, szerdán 9,825 dollár, vagyis egészen kiegyensúlyozott a teljesítmény, csütörtökön icipicit még emelkedett is a szám egészen 9,855 dollárig.

E hétvége 190 filmszínházban éri majd az alkotást.

És most már tényleg nincs más hátra, mint előre, avagy jöjjenek a számok kíméletlenül: a 44 millió dollárból készült Charlie St. Cloud 42 nap alatt az Államokban 31,030,585 dollár bevételt termelt, ehhez jön 326,111 nemzetközi dollár, úgyhogy az összesített bevétel 31,356,696 dollár.

A jövő heti mesében visszatérnek a zombik, akik megelégelték a kis pihenőnket és új erőre kaptak, az eddigieknél is nagyobb fenyegetést nyújtva! Érdemes tehát akkor is csekkolni.

Megalkotta: Fant.
Forrás: Odeon; SG; BoxOfficeMojo 1 2 3 4.

12 megjegyzés:

LL írta...

Szegény Mesélőn megint bosszút állt mindenki, itt az ideje, hogy vele is történjen már valami jó, egyszer hadd élje már ki magát, mielőtt rámérjük a megsemmisítő vereséget :D

Komolyra fordítva a szót, a CSC-re a leginkább illő szó valóban a felszínesség volt, és tényleg zavarba ejtően hasonlított egy Z-fotóalbumra. Senkinek nem akarom elvenni a kedvét, mindenki döntse el maga, hogy milyen, épp ezért nem ártana egy külön spoiler-felhívásos oldal, ahol ezt meg lehetne beszélni.

Egyébként igen hosszú távollétem az elkövetkező évben tartóssá fog válni, mivel októberben érettségizek kémiából, tavasszal csinálom a szintemelőt, és közben még egy nyelvvizsga is folyamatban van, tehát fordítás legjobb esetben csak szökőévente várható.

Fant írta...

Szóval átmeneti kegyelem a Mesélőnek :D Na majd meglátjuk, persze a sorsát nem kerülheti el, de nem is akarja, azért versenyben marad, legalábbis igyekszik :D

A CSC-vel kapcsolatban nagyon egyetértek, és hosszasan lehetne elemezni az egészet, úgyhogy támogatom a külön spoiler-es szekció megnyitását. Szerkesztésügyileg nem gondolnám, hogy sokat igényel, jelen körülmények közt is talán beleférhet.

A hierarchiában a fordítás teljességgel érthető és helyes, hogy leghátul szerepel. Mindenesetre izgalmas az életed ;)

Névtelen írta...

Én több vélemény is olvastam és azok mind pozitívak voltak a filmmel kapcsolatban.
Valaki csak elolvassa a kritikát aztán azt mondja hogy inkább nem megyek és nem költök rá , holott meg egy remek film amit leírnak a kritika miatt .
Ennyit az emberek előítéletéről :S

Fant írta...

Nyilván minden szubjektív, én, ahogy LL is, nem előítéletből, hanem tapasztalatból írtunk. Ítélje meg mindenki maga, szerintem gyenge és súlytalan, ha majd lesz kibeszélőhelye a filmnek, akkor részletesebben is dumálunk róla.
Viszont nem a kritikát mozgatják az embereket, gondolj csak bele, például ott a Bandslam, ami a kritikák szerint (megjegyzem, szerintem is) egy kiváló film, mégis bukás volt bevételi szinten. Vagy ellenpélda egy sor sikerfilm, akár a HSM 3.
Ajánlom figyelmedbe kritikák kapcsán ezt az oldalt.

LL írta...

Hali mindenkinek ismét!

Először is boldog névnapot a Szerkesztőnek!

Szegény Mesélő, nehogy a végén megsajnáljam :D Na a versenyben maradásra kíváncsi leszek :D
Az élet izgalmas, bizony ;)

Névtelen, Fantnak teljesen igaza van, én is láttam a filmet, és valóban úgy gondoltam kezdetben, hogy nem lesz egy Oscar-jelölt alkotás, de próbáltam nyitott maradni az egész film alatt. Annyi biztos, hogy szerintem jóval több, mint 27%, de a kritikusok képzett szakemberek, tudják, milyen egy jó film, és a legtöbben nem elfogultak - ajánlom figyelmedbe a MAOW vagy a Bandslam értékelését, szerintem ezek nélkül a filmek nélkül senki nem nevezheti magát rajongónak, sőt, azt se mondhatja el magáról, hogy tisztában van a blogalanyok képességeivel. A magam részéről kifejezetten pozitív kritikát sehol nem olvastam, amit a rottentomatoes jónak ítélt, az se volt maxpontos közel sem. A magyarok meg ilyenkor hivatkoznak az amcsikra a saját írásaikban, de az ő véleményük sokkal előítéletgazdagabb, mivel Z itthon nem olyan népszerű a 15 évnél idősebb korosztály szerint.

é. írta...

Fel akartam tenni a kérdést a mesélőnek, hogy "Tényleg ennyire nyálas?" de nem teszem most már :D
Én még nem láttam a filmet, meg fogom nézni, már a külön oldal miatt is :D

LL nem drukkolok (mert az csak jó!), de ha van történés, akkor légyszi-légyszi jelentkezz, és mesélj! ;)

Fant írta...

Csatlakozom én is: Boldog Névnapot, Ditta!

A Bandslam és a MAOW kapcsán a legteljesebb mértékben így gondolom én is.

A Bandslam-et ha már itt tartunk, nagyon érdemes megvenni dvd-n, csak 2100,- Ft, szóval nem egy nagy beruházás, de feltétlenül érdemes látni, nagyon okos film, nagyon jók a párbeszédek, ahogy a szereplők kifejezik magukat, rettentő feel-good film egyben, ahogy mondták az amcsik is annak idején.

B, gondolom te vagy, csak sikerült elnyomni, szerintem az, de majd meglátod te is, ha csekkolod, annyira nem rossz, mint vártam, de nekem a jótól elég messze van.

xdittax írta...

Nagyon szépen köszönöm, LL és Fant! :) És az ötleteteket támogatom, vagyis végre fogom hajtani, ha van még egy kis időtök, a hétvégén mindenképp.

Legyen szép napotok:
Ditta×××

Névtelen írta...

Na jól le lettem támadva :D :D
És én is láttam a MAOW-t és a Bandslam-et is .
A Bandslam egyáltalán nem győzött meg , de az MAOW nagyon is :)
A pozitív kritikáról pedig annyit hogy inkább hiszek a barátaimnak ( akik nem is olyan fu de nagyon Zac fanok ) mint valami idegen kritikusoknak . Mert minden ember különböző és én az ilyen ,,kritikákra'' nem adok ;)

Nagyon várom már a filmet és tutira veszem hogy tetszeni fog :)

b írta...

Igen Fant én voltam :)) Hogy honnan vettem az é-t?? :DD

Ditta utólag is boldog névnapot kívánok én is!

Fant írta...

Sőt, csak magadnak higgy, az a legtutibb. Nyilván ízlés kérdése minden, egyértelmű, ebben önmagában nincs semmi.
Szóval akkor hajrá nézd meg és majd utána dumálunk róla tovább, nem akarlak lebeszélni róla abszolút, nézze csak meg mindenki ezt is és alakítsa ki a saját véleményét. Amit akkor ezek szerint lesz hol megosztani, ez pozitív :)
És nem lettél letámadva, az nem ilyen, hidd el :)

xdittax írta...

b, nagyon köszönöm Neked is! :)

"És akkor: hajrá!" :)