2009. szept. 6.

Where would you wanna go?

Mai aktuális mesebeli utazásunkat a számok világába kezdjük némi visszatekintéssel az elmúlt néhány mesére, hiszen meglehetősen zsúfoltak voltak, négy filmet is körbejártunk. Kicsit most álljunk meg és tekintsük át, mire épülnek újabban a mesék:

Először is a Megint 17 című Efron-film a tengerentúlon megjelent DVD-n és blu-ray-n, az eladási adatokat megvizsgáljuk, az ebből befolyó bevételt úgyszintén.

A Bandslam című film kapcsán érdekesebb a dolog: a számok szintjén nem siker, a szakértők és a mesekönyv olvasói közül is néhányan a promóciót összességében elhibázottnak tartják/tartjuk, ez okozza a vártnál kisebb számokat. Ellenben ezzel a filmmel megtörtént, ami még egyikkel sem, a mesekönyvet érintők közül, a kritikusok rendkívül elismerően nyilatkoznak róla, átlag 89%-osnak tartják a filmet, ami hatalmas eredmény – ezért különösen nagy hangsúlyt fektetünk az ezen kritikákból való idézetekre.

Itt van velünk az Ufók a padláson című gyerekfilm, amiben Ashley Tisdale is szerepel, a számai visszafogottak, a kritikák lehúzóak, egy-egy adat ebből is ismert lesz.

És persze a régi jó Nagy Film, vagyis a HSM 3 tovább hódít DVD/blu-ray verzióban, gazdagítva a Disney-t még sokáig.

Nos, így már talán felzárkózott minden utas, induljunk is el, utunk során sok nációt nem érintünk, mert a Mesélő kedvenc számos oldala bosszúból az iskolakezdés ellen, úgy döntött, hogy kicsit sztrájkol és a nemzetközi számokat nem gyűjti össze most.

Rajta hát, fel a Vörös Pillangóra, szóljon a zene, kedvenc roppant elfoglalt Fuvolás Szerkesztőnk rockot játszik, kezdi már megszokni, pikolóra hangszerelt dal ezúttal a "Bandslam" soundtrackről David Bowie – Rebel, Rebel című dala. Irány Vancouver!

Megérkezvén szemügyre vesszük a legfrissebb DVD-eladási számokat az utasok hatalmas ásítgatása közepette: a Megint 17 második hetét teljesítette, 178,992 darabot vittek haza belőle az érdeklődők augusztus 16-23-ig, ebből 3,403,300 dollárnyi bevétel keletkezett aktuálisan, két hét alatt pedig már 858,035 darab lemezt adtak el az amcsi boltok.

A 17-es színész elmeséli nekünk azt is, hogy a HSM 3 DVD/blu-ray iránt nemhogy csökkenne az érdeklődés, hanem épp ellenkezőleg, kifejezetten nő, amit az augusztus 16-23-ig eladott 3,683 példány és az ebből származó 71,691 dollár bizonyít.

A hetek óta az új filmje kapcsán elit katonák edzéseit folytató Szépség mesél éppen futó filmjéről, a Bandslam-ről, elmondja, hogy a múlt hétvégén 118,806 dollár folyt be, ám csak 207 mozi műsorán, szemben az előző hét 2,121 mozijával, gyorsan hozzáteszi, hogy most hétvégén meg 227 moziban megy majd a film, ő sem érti mit művel a Summit – hát mi sem. E héten hétfőtől csütörtökig 27,251 dollár volt a bevétel a filmből, 207 mozi műsorán.

Azt is mondja, hogy őt a számok különösebben nem érdeklik, sokkal szívesen olvasgatja a kritikákat, mutat is párat belőle nekünk:

A Mesélő ezen a ponton mond köszönetet a fordításban való segítségért a hamarosan ismét olimpikonná váló LL-nek és ;o)-nak is.

A múlt héten idéztük a Jam! című kanadai lap írását, azt mondták, hogy ez nem egy újabb High School Musical, most lássuk, hogy miért nem: „Ez egy felnőtté válásról szóló film a bandák harcával szemben.”

Szintén az elmúlt mesés utazásunk alkalmával tekintettük át a Moviejungle kritikáját, az áttekintés nem volt teljes, van még értékes gondolat, nézzük csak, szerintük a Bandslam: „Egy intelligens tini-vígjáték, mely nem nézi le a közönséget, és a szereplők sem úgy játszanak, mintha huszonévesek lennének. Ez finom egyensúlyérzéket igényel, amit rendkívül nehéz kivitelezni.”

A Hollywoodreporter szerint a film azért ütős mert: „Az energikus, zene-központú vígjáték bár egy középiskola falainak kulisszái közt játszódik, egy zenei verseny kapcsán, de a film friss ütemmel ellensúlyozza az ismerős, elidegenült tini-refrént, amelyben szerepet játszanak a tehetséges színészek és az autentikus soundtrack.”

Most lássunk egy olyan véleményt, ahol a kritikus nem él együtt annyira a filmmel, mint az előbbi írások szerzői, de azért meg van lepve, és olvad jég – idézzük a Variety kritikáját, ők a HSM-el vontak párhuzamot: „A High School Musical filmekhez alig hasonlít a Bandslam, amely egy furcsa, őszinte, szinte ellenállhatatlan független film, amely hangzásában kicsit hasonlít a Disney Channel zenéihez - mindkettőben van pop - és a fiatalok lehetőséget kapnak az új B. O. cím megszerzésére. A 15 évesek, és a náluk idősebbek meghallják majd a hamis hangokat Will történetében, aki egy fiatal, zeneimádó pancser, és abban talál élvezetet, hogy különböző szempontból vonzó lányokat asszisztál az éneklésben. De ha azoknak a lányoknak, akiket rabul ejtett a Twilight, csak az egytizede kitenné a fülét a Summit legújabb dobásának, a Bandslam hallatná harsány hangját a nyár fiúkra épülő sikerfilmjeinek listájában.”

Van ebben egy adag cinizmus, a B.O. cím pedig kérdőjel, hogy mi is lehet, de színezi a palettát, hiszen érvekkel alátámasztott vélemény.

Ma már tudjuk: az Alkonyat rajongók tizedéhez sem sikerült eljuttatni a filmet, no de ami késik nem múlik, van még remény, nemzetközi fronton legalábbis biztosan.

Lisa Kudrow, mint Will anyukája szerintük: „Kudrow, ha nem vicces, akkor egy hiteles, túlvédelmező anyát alakít.

Mesél tovább a Szépség, folytatja a Variety kritikáját, apró pici infóval a filmről, az abban szereplő zenekar és a film között párhuzamot állítva: „Az a leghihetőbb a filmben, hogy a banda nem a bírók ömlengésein keresztül szerzett hírnevet, hanem az őket Twitteren támogató rajongók segítségével és talán a Summit ugyanezt kívánja a Bandslam-nek is.”

Nos, az utasok elmondják a Szépségnek, hogy nem csupán a Summit kívánja ezt a Bandslam-nek, hanem a mesekönyv összes olvasója.

Még van egy adag kritikánk, lássuk, hogyan látta a filmet, annak előzményit és utóhatásait a themovieboy.com című portál: „Alyson Michalka és Vanessa Hudgens fő célközönségét tekintve nem volt ésszerűtlenség azt feltételezni, hogy a Bandslam egy újabb rágógumi-szerű Disney Channel film lesz.” Nos, bevallhatjuk, ennél árnyaltabban gondoltuk, de a lényeget értjük persze.

Ahogyan a szerzőnek is rögtön leesett, hogy jó, hogy nem hagyta magát megtéveszteni, mert: „Ezeket a félelmeket gyorsan eloszlatta a Summit Entertainemt által kibocsátott, az élet egy részét a középiskolán keresztül bemutató film tagadhatatlan őszintesége és bája, ahogyan üdvözlendő a karakterek sztereotip módon való ábrázolásával szembeni idegenkedés is.”

S, hogy mi az, ami külön tetszett a kritikusnak? Íme: „A Bandslam filmet benépesítő tinédzserek nem tökéletesek, de vannak céljaik, álmaik, érzéseik és bizonytalanságaik, miközben azon fáradoznak, hogy jobb emberré váljanak.”

Lássuk tovább az egyébként egészében is roppantul színvonalas kritikát: „A 2008-as "Nick and Norah's Infinite Playlist”-hez hasonlóan a Bandslam is elkerüli a helyzetkomikumokat és a modern tini-vígjátékokban gyakran használt egyéb éretlen bohóckodásokat, ehelyett a célja az emberek középiskolával kapcsolatos tapasztalatinak és az emberi kapcsoltatoknak a valós, hiteles ábrázolása.”

Van egy különösen figyelemre méltó szakasz ebben a kritikában: „Amikor Will és Sa5m New York City-be kirándulnak és bemennek a ma már nem létező CBGB-ba, a The Ramones, Patti Smith és Bad Brains, falon lévő poszterei által kapcsolatba kerülnek a hagyatékkal; egyszerre mágikus és megható.

Ahogy Will mondja Sa5m-nek: „A CBGB csak egy póló, amit Paris Hilton azért hord, hogy cool-nak tűnjön.”

És tényleg: „Vajon a 21. században hány fiatal ember ismeri valójában a CBGB mögötti történelmet és a pólón szereplő négy betű valós súlyát? Sajnos nem sokan.”

Ezért fontos a mesekönyv olvasójaként tudnunk, ha már a Summit nem előre nem szólt, hogy a Bandslam nem annyira egy zenés film, mint inkább egy film a zenéről.

Lássuk, hogyan jellemzi a színészeket e kritikus: „Első főszerepében Gaelan Connell kísértetiesen hasonlít a némileg fiatalabb Shia LaBeouf-ra és mint kiderült, színészként is karizmatikus. Connell a klasszikus esélytelenebb főhős és az ő Will Burton-je olyasvalaki, akinek a néző aktívan szurkolni akar.”
Első játékfilmjében Alyson Michalka csodálatosan természetes Charlotte-ként. Derűs magatartásának komor árnyoldala néhány kegyetlenül erőteljesen kivitelezett jelentben mutatkozik meg.

Sa5m-ként Vanessa Hudgens talán túl vonzó ahhoz, hogy hitelesen játsszon egy kívülálló szerepet, ám ő ugyanolyan jó ebben is, mint amilyen könnyed és természetes a közte és Connell közi kémia.

Lisa Kudrow, mint mindig most is nagyszerű. Karent, Will anyukáját alakítja, aki büszke arra, hogy fiának egyszerre szülője és barátja.

Ennyi kritizálás után és a zárás előtt utazzunk egyet, spóroltunk egy utat a múlt heti hosszadalmas túránk során, irány a Földközi-tengeren Törökország, ahol a dátum az augusztus 21-23-i hétvége, ahol is helyiek közlik, hogy a 17-es film 5 moziban megy náluk, ami kettővel kevesebb, mint a megelőző héten, ennek ellenére a bevétel 18,2%-al emelkedett, ami 350 dollárt jelent. Az összbevétel ott 10 hét alatt 401,914 dollár.

A végkifejlet, amit nem árulunk el, elkerüli a nyilvánvaló tanulságot, miközben létrehoz egy más, még jobb befejezést.” – írta a Bandslam végéről a movieboy – nos Aladdin nem kerüli el a nyilvánvalót és szokott módon zárja e szabálytalan mesét: számos összesítésünk következik.

A Megint 17 című film DVD/blu-ray eladásaiból származó bevétel két hét alatt: 15,428,608 dollár, miközben a számok nem változtak - 64,167,069 dollár tengerentúli és 71,797,500 dolláros nemzetközi bevétel, az összesített bevétel így: 135,964,569 dollár.

A Bandslam című elsöprő kritikai sikerben részesülő zenéről és felnőtté válásról szól film amcsi bevétele 4,963,121 dollár, nemzetközi számai változatlanok, 3,409,970 dollárt tesznek ki, az összesített bevétele 8,373,091 dollár.

Ashley Tisdale-el a fedélzeten az Ufók a padláson a héten odaát 112,511 dollárt hoztak 574 moziban, így az amcsi összbevétel 23,099,713 dollár, a nemzetközi továbbra is 9,804,219 dollár, az összbevétel 32,903,932 dollár.

A High School Musical 3 – Senior Year című egyedülálló hatású zenés film DVD/blu-ray lemezeiből származó bevétel eddig 57,890,411 dollár.

Írta: Fant.
Forrás: kritikák; Canoe; Moviejungle; THR; Variety; The Movie Boy.
számok; The-Numbers 1 2 3; BoxOffceMojo 1 2 3 4.

7 megjegyzés:

(f.é.) írta...

Köszi,olvastam,és már teljesen kész is vagyok.:)
Szép munka volt Fant!:)

Andi írta...

Sziasztok!

Köszönöm a felzárkóztató mesét :))
Szabálytalan mese, de miért is? :))

Névtelen írta...

Köszi a mesét, ez a maga nemében egyedülállónak bizonyult, ennyire kevés számmal sosem "úsztuk még meg".

A fordokhoz viszont gratula ismét neked és ;o)-nak is.

Most lépek is, jó éjt nektek!

Fant írta...

Köszi f.é. :)

Szívesen Andi! Azért szabálytalan, mert alig van benne szám :) Ellenben van benne rengeteg kritikai idézet, ami eddig nem volt, legalábbis ilyen nagy arányban még sosem :)

Szívesen neked is LL, a gratulációt köszi. De neked is hatalmas érdemeid vannak benne!
Szóval ez most csapatmunka volt :) Jó éjt!

Valóban formabontó mese ez, most gondoljatok bele, mi lenne, ha a Bandslam kapcsán nem beszélhetnénk a kritikákról. Extra rövid mese lett volna :)

Remélem Ditta is örül, hogy nem kellett annyit linkelnie mint a múlt héten - vagyis, a héten hétfőn :)

Andi írta...

Számok kontra kritikák, ok értem :))

Fant írta...

Pontosan, ahogy mondod. Azért érdekes különösen, mert nagy a kontraszt, de nem úgy, ahogy megszoktuk korábban :)

Andi írta...

Ok, hatott a mesés kontraszt :))

Jó éjt Mindenkinek!