2009. szept. 29.

"Kegyesek voltak a filmezés istenei!"

Szép lassan, tényleg szépen vánszorgósan közeledve a "Me and Orson Welles" című dráma megjelenéséhez, íme megtekinthető és olvasható egy, a rendezővel, Richard Linklaterrel készült interjú, amelyben két szárnya alá vett színészéről, Zac Efron-ról és Christian McKay-ről beszél.


Zac Efron szerintem olyan színész, aki még nem mutatta meg, mi minden van benne, hiszen megvan rá az esélye, hogy hatalmas sztár legyen egy másik műfajban, nem csak a High School Musicalben. Miért döntött úgy, hogy őt válogatja be?
Linklater: Zac volt a legelső a válogatáson, elültem vele, nagyjából 12 másodperc beszélgetés után tudtam, hogy ő az.

Tényleg?
Linklater: Igen, ő ilyen különleges, úgy értem, sosem láttam a High School Musicalt, csak beszéltem vele, és tudtam, hogy ő tökéletes ehhez a karakterhez, az külön szerencse volt, hogy ő ilyen híres, és hihetetlen jövő elé néz. Úgy értem, ez tényleg benne van, megvannak az adottságai, bármit megtehet, lehet belőle akciófilmsztár, megvan hozzá a fizikuma, nagyszerűen énekel és táncol, nagyon okos, jó ember. Szóval nem tudom, ő dönt a jövőjéről, de a forgatáson láttam, hogy mennyire imádja őt a kamera, ő filmsztárnak született.

Szerintem ez az első szerepek egyike, amelyekben nem olyan szerepben látjuk, mint ami híressé tette, és egyetértek. De Christian McKay más eset, nagyon sok színész küzdött volna Orson Welles szerepéért. Tehát hogy választotta ki pont őt a sok közül?
Linklater: Ezen mindenki csodálkozni fog, amikor nem azt látod, hogy egy színész Orson Welles-t játssza, ott ülsz, és nézed, hogy igen, ez jó, elég jól alakítja Orson Welles-t, egyszerűen tényként elfogadod. Ő Orson Welles, és most a 22 éves Orson Welles-szel lógok együtt 1937-ben. Megvan ennek a varázsa, jó érzés, ha nézel egy filmet, amit nem ismersz annyira, de a varázsa miatt a részének érzi magát az ember. De tényleg ő a legjobb, úgy értem, őt még azelőtt kiválasztottam, mielőtt bármit kezdtem volna a filmmel azon kívül, hogy elolvastam a könyvet. Mert nincs értelme továbbmenni, ha nincs meg Orson. Mert ha ő nincs meg, nem készítem el a filmet. Itt az Egyesült Államokban nem ment minden simán, nem igazán ismerték, de aztán eszembe jutott, hogy Orson most biztos egy angol színházban dolgozna egy Shakespeare-darabon – biztosan van ott valaki, aki hasonlít rá. És nagyjából egy hónap múlva megtudtam, hogy van egy angol színész, aki úgy néz ki, mint Orson, és a Shakespeare Company tagja. Szóval örültem, hogy kegyesek voltak a filmezés istenei. De a film készítése újabb kihívás volt, de nagyon örültem, hogy elkészíthettem.

Fordította: LinkLuvor.

4 megjegyzés:

Fant írta...

Nagyon jó, köszi LL!

Nagyon régen volt már olyan, hogy a riporter ennyire jól teljesít egyébként, meg kell jegyezzem első körben.

Linklater roppant érdekes dolgokat mond, amit Z-ről tart az teljesen így is van, minden filmben megállná a helyét, talán egyelőre a legjobb amit tehet, hogy mindenfélében kipróbálja magát.
Külön fantasztikus szerintem, hogy ennyire pillanatok alatt meggyőzte a rendezőt, ráadásul úgy, hogy nem ismerte az előéletét.

McKay sztorija is őrület. De szerintem ilyen egy okos és bátor rendező. Először is gondolkozik, de nem a profiton, hanem a minőségi művészi munkán és mindent ennek rendel alá, és logikusan is szemléli a dolgokat, még a nagy Amerika sem rendelkezhet mindennel.

McKay-t pont olyan átéltnek várom, mint ahogy jellemzi, ahogy Zac-től is csupa jót várok. És az egész filmről is úgy gondolom, hogy ütni fog, és a pozitív kritikák nem túlzóak.

Araszolunk Ditta, már nincs két hónap sem :)

Névtelen írta...

Szívesen:)

Igen, látszik, hogy sokkal komolyabb interjú volt, mint amilyeneket kapni szoktunk, a riporter Linklater véleményére volt kíváncsi, nem bulvárpletykák alapjaira.

Amúgy ebből is látszik, hogy ez a film tényleg a minőségre épül, hogy rendes Welles nélkül Linklater meg se akarta rendezni. Kíváncsi vagyok, mit mondhatott Z abban a 12 másodpercben, ami ennyire lenyűgözte a rendezőt, ha találkoznék vele, biztos megkérdezném.:D

Holnap végre lépünk egyet a várva várt filmek felé, vége a szeptembernek, erre most vagyok képes lebetegedni, a legjobb edzésről maradva le persze. De amilyen az én szerencsém, holnapig biztos meggyógyulok, és mehetek megint suliba:(

Fant írta...

Jobbulást kívánok LL! Kivételesen nem mielőbbit, de mondjuk betegen nem jó otthon lenni, úgyhogy remélem, hogy csak éppen annyira betegedtél le, hogy suliba ne menj, de otthon teljesen jól érezd magad.

Rendes Welles nélkül szerintem sem lett volna értelme hozzáfogni - annyira a központja az egész történetnek, az előzetes és az összefoglalód alapján, hogy egy gyenge színésszel nem éri meg hozzáfogni sem. Ebben a szerepben lehet a legnagyobbat is alakítani egyben szerintem.

Névtelen írta...

Köszi:)

Nem tudom, mennyire gyógyulok meg holnapra, de semmi kedvem suliba menni és dogákat írni:D Azért délutánra csak jobban leszek:)