2010. nov. 10.

Filmes párhuzamok

Vedd az Eredetet. Dobd bele Black Swanbe. Adj hozzá egy csipetnyi cosplay fantáziát, egy cseppnyi Excaliburt és egy szemernyi Visszatérés Óz földjérét és utána kevergesd, amíg meg nem szilárdul.

Ezzel a különleges "recepttel" kezdte 800 szavas beszámolóját a Hitfix a "Sucker Punch" forgatásának meglátogatásáról. De nem kell félreérteni, mert a cikk szerzője egyáltalán nem azt állítja, hogy a rendező, Zack Snyder, ezekből a "hozzávalókat" alkotó filmekből építkezett volna, nem is akarja őket összemérni. Csak arra mutat rá, hogy ezek az alkotások hasonló témákat boncolgatnak, mint a jövő márciusban érkező darab, amelyet a szerencsejátékkal hoz párhuzamba néhány bekezdéssel később.

És hogy miért? Mert nem győzik emlegetni a hozzáértők, hogy sem nem képregényen, sem nem videojátékon, vagy anime sorozaton nem alapul. Valójában semmilyen korábban létező anyagon nem alapszik. Nem lehet behatárolni, meghatározni. De nem véletlenül hangsúlyozzák ezt annyira. Ritka és bátor dolog ez ma az iparban, és Snyder egészen eddig egy gyönyörű karriert futott be azzal, hogy valaki más történetét mesélte újra, de a saját vizuális hangján keresztül. Abból, hogy megteszi ezt a ugrást, nem veszélyes azt feltételezni, hogy talált valamit, amiről úgy érzi, meg kell osztania, valamit, amivel kifejezheti magát néhány fontos módon.

És erre a Warner Bros. és a Legendary megfelelő és biztos teret enged neki. Az összefoglaló kiemeli, hogy kapcsolata ezekkel a cégekkel, olyan lehet, mint amilyent is Christopher Nolannel is ápolnak. Ugyanúgy hisznek benne, és mindenben, amit eddig valamennyi rendezésében véghez vitt. És továbbra is partnerei lesznek, ameddig csak a világ ezt kapja Snydertől.

Így tehát láthatjuk, hogy egyelőre a "Sucker Punch" ezt bizonyítja azoknak, akiknek volt szerencséjük közelebbi és több pillantást vetniük a mozira és megelőlegezik nekik a bizalmat. Ezt pedig már mi is megtettük. Sőt, az Eredetes párhuzamot is felemlegettük. Na de a többit? Volt már valamelyikőtöknek szerencséje a többi filmhez - a Black Swan csak decemberben jelenik meg odaát - és ha igen, szerintetek miben érezhető a hasonlóság? :) Vagy esetleg valamilyen más alkotással szimatoltok közös pontokat?

1 megjegyzés:

Fant írta...

Érdekes, én nem gondolom annyira, hogy nagy mértékben hasonlítana az eddig ismert sztori az Eredetre, oké, az álom-szintek kivételével - de az itt szerintem csak apropó nem a főszál, illetve nem a mondanivaló maga. A többi filmet nem láttam még, az Excalibur témáját ismerem, gondolom a misztikum miatt kerül ide, nameg a kard miatt ugye :)

A Warner-nál tényleg nagyon bíznak Snyder-ben, egyértelmű, hogy jó okuk van rá, vizuálisan újat hozott a 300-al, amit később tovább és továbbfejlesztett, kétségtelen, hogy van egy nagyon markáns, nagyon egyedi látásmódja. Eddig még nem derült ki, hogy van-e annyira zseniális mesélő, mint Nolan, de ha a Sucker Punch közel lesz az Eredet csavarosságához, akkor nagyon sokakat meglep majd.
Valószínűleg másban lesz erős ez a film, ahogy Snyder is másban erős mint Nolan, ezért is fura kettőjük együttműködése a Superman-nél majd, de leállok ezzel már :)

Amúgy ma hatalmas bátorság olyan filmet készíteni, ami annyira odafigyelős, mint az Eredet, és ahogy úgy tűnik, a Sucker Punch is lesz.

A kérdésekre válaszolva pedig én a magam részéről még nem láttam semmi hasonló filmet :) Az Eredetes párhuzam csak kicsit találó úgy érzem, de ezzel együtt nem rossz reklám a SP-nak, hogy ahhoz hasonlítják :)

A szerkesztőnek jelezném, hogy a JJ jelenti, hogy Z és V is nagyon forgat - van képük hozzá :D