2010. nov. 7.

Ilyen még nem volt

Réges-régen néztünk már számosan szét a nagyvilágban, vélhetőleg annyira nem is hiányzott az ilyesfajta kaland, mostanában pedig néhány hetes pangást követően immár felpörögtek az események, noha sokan úgy fest szóhoz sem jutottak a vadiúj, elképesztő Sucker Punch trailer láttán, mások talán a Mesélőhöz hasonlóan elutaztak már a Föld középpontja felé, megint mások remélhetőleg csekkolták a MAOW-t, esetleg az időközben idehaza is DVD-n megjelent Bandslam-et, esetleg hátha valaki kiszúrta valahol a Szerencsecsillag-át követő Mr-t ápolatlanságát hátrahagyva, szóval ebben a kusza bővített mondatban össze is foglalta a Mesélő a legutóbbi utazás óta eltelt időszak főbb eseményeit.

Hogy mi következik ma? Semmi igazán különleges, egy sor különböző országot kell szemügyre vennünk, mert a Charlie St. Cloud nemzetközi összegei végül úgy látszik, kihozzák nullára a produkciót – már, ha a marketing költségeket nem számoljuk. Végül a Mesélő brit tippjével befürdött, a bevétel ott duplája lett az általa jósoltnak – utazzunk máris Angliába tehát, ahol a helyieket egy másik, misztikus tárgyakat keresgélő csoport tartja lázban erre a hónapra, mindenesetre a félresiklott életű Charlie kalandjai a holtakkal és az élőkkel október 08-10-ig a debütáns hétvégén 376 moziban 1,027,318 dollár értékben hozták tűzbe a Zac-fanokat.

Ez a szám ugyebár a duplája kb. a „számszaki vezető” által prognosztizáltnak…. Azonban ezzel nyilván nem volt még vége, jött a második hét, amikor hétköznap úgy fél millió körüli összeget keresett a film, az október 15-17-i hétvégén pedig pontosan 503,684 dollárt kasszírozott, 51%-os zuhanással, ám öt moziban többen, jelesül 381-ben. A jegyzett végösszeg bevétel kapcsán végül 2,078,312 dollárra rúg.

Egy nagy-nagy ország és egy nagy-nagy szám után jöjjön egy kisebb – az október 22-24-i hétvégén mutatkozott be Charlie Kelet-Afrikában, a lista harmadik helyén, a legnagyobb bizalommal, hisz e film kapta a legtöbb, szám szerint 7 mozit, nos ehhez képest a legnagyobb bevétele nem neki lett, így is 4,766 dollárt kapart össze, ami átlagos teljesítmény.

Hogy ne legyen túl unalmas, ne egy nagy ország legyen a következő cél, hanem egy szomszédos kicsi, utazunk Ausztriába, ahol kalandok várnak ránk, a Mesélőre kiemelten, aki hosszas unszolásra belátta, hogy más sporttal kellene foglalkozzon, így aztán Ausztriában az Alpokban kötünk ki – síruhában.

A Mesélő termo ruhája fehér, így aztán úgy fest, mint egy óriási élő hóember, az utasok kötnek is egy tekintélyesebb répát az orrára – szóval az összhatás teljes. Az éhes Mesélő mérgében elfogyasztja a répát és óriási figyelemmel elkezd koncentrálni a feladatra. Első lépésben felcsatoljuk a léceket. Ez még megy, na jó, hát úgy kb. Aztán megpróbálunk sétálni: szépen lassan mindenki nekiindul, csak a Mesélő esik orra, túl bonyolultak ezek a mozgáskombinációk. Persze megfelelő motiváció hiányában nehezek is a dolgok. Érzik ezt az utasok is, ezért meg is kérik a síoktatókat, hogy mondanak valamit a CSC helyi bemutatkozásáról. Ők el is mondják, csak, hogy a Mesélőnek jobban menjen a síelés, hogy az október 08-10-i hétvégén 48,143 dollárral nyitott a film a lista 9. helyén 23 filmszínházban. Na ez már mindjárt leegyszerűsíti a dolgokat, egyből talpra áll a Mesélő, és úgy elkezd sétálni a léccel, hogy öröm nézni. Mikor aztán közlik vele, hogy a második hétvégére, azaz október 15-17-ig nem is annyira sokat, összesen 39,6%-ot csökkent a bevétel, hozva 29,095 dollárt, már siklani is megtanul.

Ekkor jön a neheze, ugyanis az utasok vérszemet kapnak: ha több szám kell, akkor a Mesélő vállalja be az óriás műlesiklást, várja őt két hétvégi összeg, plusz egy összbevétel. A felvonóban a Mesélőben megkérdőjeleződik a számok iránti lojalitása, de úgy van vele, hogy most nem hátrálhat meg, úgyhogy gondolatban a Sucker Punck első és második előzetesét pörgeti felváltva – így olyan adrenalin adag szabadul fel benne, hogy azt képzeli, hogy az utasok egy hatalmas négy méter széles, három méter magas vászonra vetítik neki a második előzetest – ezért aztán elkezd beőrülni, folyamatosan vigyorogva és ordítva kezdi a lecsúszást, a szlalomot, az első néhány kapu gond nélkül meg is van szépen, máris a pálya középső szakaszánál jár, újabb kapukat abszolvál, közben a lendület már óriási, ennél a tempónál bukni már balesetveszélyes, akkor is ha bőven van védőréteg, de úgy látszik, hogy a Mesélőre állati hatással van a Sucker Punch mert már a pályának a legalsó szakaszánál jár, amikor azonban egyszerre valahogy letelik a 2 perc 34 másodperc és a hideg levegő miatt nehezebben gondolkozik a Mesélő, pár másodpercre kihagy az agya, legalábbis az SP kapcsán, úgyhogy az utolsó előtti kapuba beakad a léce, és hatalmas hógolyóként gurul a pálya hátralévő szakaszán lefelé, magába gyúrva a hó alatt gondosan elrejtett számokat; az október 22-24-ről származó 10,622 dollárt, meg az október 29-31-ről meglévő 3,639 dollárt.

Az utasok mindeközben azért igyekeztek kedveskedni is a Mesélőnek, építettek egy hó-objektumot, jó nagy két méter szer kétméteres és a következőt ábrázolja: 125,403 dollár, ami ugyebár a CSC helyi összbevétele, csak, hogy örüljön az alkalmi műlesikló – akinek érkeztét a következő hanghatásokkal lehet jellemezni: eeeeüüü.. PAAFFF!! A becsapódás elkerülhetetlen volt, a mű pelyhekben hever, ám a Mesélő boldog, mert ennél szebb dologgal nem is várhatták volna őt. :)

Most olvadjunk fel és látogassunk Spanyolországba, ahol emlékezetes, szegény kis rajongók feltehetőleg alig ismerték meg kedvencüket, a nagy szakáll miatt, no de azért 258 moziban október 01-03-ig a premier hétvégéjén tódultak a mozikba és 666,876 dolcsit hagytak ott. És a szakáll nem hagyott bennük túl mély nyomot, negatív értelemben legalábbis tutira nem, mivel az október 08-10-ig tartó második hétvégére csak 36,1%-nyit csökkent a lelkesedés, 426,183 dolcsit így is besöpört az alkotás. A harmadik hétvégére 64 mozival kevesebb adta már a filmet, összesen 194, ehhez képest a 154,996 annyira nagyon nem gyenge. Az október 22-24-én esedékessé vált egy hónapos fordulót 102 filmszínházban ünnepelte a dráma, ezen ünnep 51,271 dolláros volt, jöjjön még az ötödik hét, tehát az október 29-31-ig tartó hétvége, amikor 50 moziból 12,401 dolcsi származott. Öt hét alatt így hát 1,723,740 dollárnyi bevétel származott a forgalmazónak a CSC-ből.

A Fülöp-szigetek valószínűleg mai uticéljaink közül a legközelebb áll Hawaii-hoz, ahol a Szépség legújabb filmjét forgatja, a Journey 2-t, melynek első része a Mesélő megítélése szerint egy könnyed, kellemes másfél óra, szórakoztató jelenetekkel, tv-ben is tetszetős látvánnyal. Még ha egyszer-kétszer sikerült el is bóbiskolni rajta, mindennel együtt, ha a második rész is az elsőhöz hasonló lesz, elégedettek lehetünk.

De most: olyan történik, mint eddig még soha, a helyiek titkolják a CSC számait! Hiába faggatózunk, ők csak erőszakkal válaszolnak, több utast elfognak, börtönbe vetnek, mire kitalálnánk valamiféle taktikát, legtöbben börtönben ülünk, még a bevadult Mesélőt, aki azért felaprít a miheztartás végett pár helyit, is semlegesítik – méghozzá egy 6 méter magas szamurájjal, akinek egyetlen ütése leteríti a Mesélőt.

Mindőnket tömlöc mélyére vetnek, az ég elborul a hat méteres robot szamurájoktól, a fegyverek füstjétől, a leszálló éj rabok jajveszékelésétől hangos, kiderül, hogy a lakosságból majd mindenkit foglyul ejtettek a diktatórikus módszerekkel operáló helyi vezetők, ellenállóknak csak maroknyi, egyre szűkülő csoportja van már csak szabadon a szigeten. Látszólag semmi remény, itt fogunk veszni mindahányan, ez lesz az utolsó kalandunk, kegyetlen lezárása lenne mesebeli utazásainknak.

Ám egyik utasunk el tudott futni a kavarodásban a szamurájok elől és felkutatta az ellenállókat. A szabadítási akció azonban halálra van ítélve, tucatnyi fegyveres és féltucat szamuráj robot őrzi a börtönt, a szigeten több vonalban hasonló őrzők vannak, minden oldalról, rengeteg katona, fegyverekkel, repülőkkel, lövegekkel, rakétákkal – míg az ellenállóknak némi puskájuk és kardjuk, nameg bátorságuk van. Ez pedig mindennel együtt kevés lesz de nagyon. Ebben a pillanatban a semmiből elemi erővel megszólal a Led Zeppelin When The Levee Breaks című száma és egy gigászi gépfegyveres repülő robot nyúl tűnik fel égen, rajta két elképesztően csinos lánnyal, illetve közvetlenül mellette egy léghajó szerűségből gépfegyverekkel tüzel három irányba három valószínűtlenül csinos hősnő.

Egy leugrik a nyusziról, és mivel közelebb ér láthatjuk, hogy ő nem más, mint Baby Doll – lefelé szállva előveszi kardját és kettészel egy szamurájt, miközben Blondie darabokra lő másik kettőt, a nyuszin utazva Sweet Pea irányítja azt, és pusztítja el ellenséges fegyverek és robotok garmadáját, a szigeti légi harci járművek fel sem tudnak szállni, már a földön felrobbannak. Az akció váratlan volt és maximálisan erőteljes, ilyen erősítéssel megtámogatva már az ellenállók is felbátorodnak és a zavart elnyomókon ütnek teljes sikerrel. Miután jónéhány elnyomót megöltek, megszerzik fegyvereiket és egyre nagyobb eséllyel szállnak szembe a többivel is.

Egy három fős kardos csapatot bekerít egy tucatnyi lőfegyver nélküli elnyomó és cinikusan oda is vetik a hősöknek, hogy ugyan miért küzdenek, úgyis elbuknak a túlerővel szemben. Mire az egyik ellenálló látszólagos hidegvérrel válaszolja, hogy: „If you don't stand for something, you'll fall for anything.” – azzal kardját előrántja, megindul a kérdező felé és kettéhasítja. Közben a csajok sem tétlenkednek, legalább negyven elnyomó fekszik félholtan vagy holtan szerte a szigeten, miközben ők maguk sértetlenek egyelőre. Már csak úgy két tucat elnyomó maradt összesen a hősnőkkel együtt tucatnyi ellenállóra, akiket be is kerítenek. Azonban a Sucker Punch hősei mesterei a közelharcnak, lélegzetelállító és szemnek szinte követhetetlen mozdulatokkal tesznek harcképtelenné mindenkit. A harcnak vége, felszabadultak a helyiek és kiszabadultak az utasok!

Blondie azonban nem éri be ennyivel, pontosan tudja, hogy ha mi bajba kerültünk, az összefüggésben kell legyen a számokkal – így kínvallatásba kezd, az elnyomók legnagyobb főnökét kérd előbb szép szóval, majd nem kapván választ egy hatalmas ütés kíséretében némileg mérgesebben. Az elnyomó vért köp, de azért beszél már: szeptember 29-október 03. – premier, a legjobb átlaggal, 17 moziban 97,755 dollárral, ami 5,750 dolláros vetítési átlag. Hát még?! – így Blondie, mire az elnyomó nem is ellenkezik: második hétvége 28,198 dolláros, a harmadik meg 6,945 dolláros, de ez már csak 10 moziban. Többet ettől az embertől nem tudunk meg, mert eszméletét veszti. Ekkor egy másik elnyomót vallat, ezúttal Amber, sikerrel: a negyedik hétvége 5 moziban 5,309 dollár, és még ötödik is van, ott 14,8%-os növekedést jegyezhettünk fel, ez volt október 29-31-ig és 6,092 dollárral. Az összbevétel eddig 170,280 dollár itt.

Az öt hősnő ekkor a Mesélő felé fordul, és kérdezik tőle lágy hangon, hogy meg van-e elégedve a hallottakkal. A Mesélő szíve szaporábban ver a normálisnál úgy húszszor, valamit makog, hogy öö, a látvánnyal nagyon, aztán izzad, és egyszerre csak elájul… Sok volt neki ez a rengeteg hatás.

Így aztán az öt csajra hárul, hogy közöljék a csatamezőn letáborozó utasokkal, miután a Mesélőt felrakták egy ágyra, a Charlie St. Cloud legfrissebb bevételi adatait, szóval az amcsi bevétel változatlanul 31,162,545 dollár, a nemzetközi számok pedig 11,521,758 dollárra nőttek, úgyhogy a bevétel szépen lassan megtéríti a 44 milliós gyártási költséget, mivel a CSC összbevétele az október 31-i hétvége nyilvánosságra került adatai alapján: 42,684,303 dollár!

Írta: Fant.
Forrás: BoxOfficeMojo 1 2 3 4 5 6.

10 megjegyzés:

LL írta...

A mese és a képi világ nekem ma egy kicsit ambivalens volt, másnak ez nem tűnt fel?

Amúgy három okból tetszett a mai adag: a Mesélő már megint jó sok kalamajkába keveredett, viszonylag kevés szám volt - legalábbis még ébren vagyok, és nem szerepeltem a sztoriban.

Köszönjük a Mesélőnek, jó éjt!

Fant írta...

Valóban én is érzek a képek kétharmadánál némi ellentmondást, még ha az új poszter beépítése ötletes is volt :)

Amúgy én egész soknak éreztem a számok mennyiségét menet közben, mondjuk aztán ránézve a forrásra tényleg nem tűnt soknak.
Hm, valóban nem lettél megnevezve ebben az adagban :)

Szívesen, örülök, hogy tetszett :)

xdittax írta...

Csatlakozok azok közé, akiknek szintén feltűnt a képek különös aránya, mégis a védelmére szeretnék kelni annak, aki így rendezte. :)

Először is, ki tudja, lehetséges, hogy azt szerette volna elérni, hogy a mesék olvasói saját fantáziájukat és képzelőerejüket használják, amelyet holmi képek még utolérni sem tudnak...! ;) Másodszor, ez az egész harc a CSC számaiért ment, és az SP csak bónusz volt, így világos, melyik film az első- és melyik a másodrangú, akárhogy is szeretnénk. Mert amit nekünk elmesélt a Mesélőnk, az a két képpel rendelkező történetről szólt alapvetően, és nem az eggyel. Amelyre majd valójában leghamarabb márciustól kerül sor.

Mi a véleményetek, elfogadható miért billent oda a mérleg, ahova? :)

De egyébként van egy olyan sanda gyanúm, hogy a legközelebbi mesében, akármilyen eszközökkel és segítséggel szerzünk számokat akármelyik filmünkről is benne, szerepet fog kapni egy bizonyos LL, már abból kifolyólag, hogy nem felejtette felfedni tetszésének harmadik okát. Vagy tévednék, Fant? ;)

Fant írta...

Még én sem tudom tévedsz-e, de nagy rá a sansz, hogy nem :D

Nos a második magyarázat bizony nem rossz, nem is gondoltam erre, teljesen igaz, hogy az SP még csak apropó a CSC számaihoz, hm, nem rossz, jogos. A magam részéről el is fogadom a magyarázatot, végül is, nem képregény, hanem illusztrálás, szóval oké :)

Azért ha már itt tartunk, remélem már gyűjtögeted a képeket márciusra, nagy szükség lesz rájuk :D

Amúgy, ma jelenik meg az amcsiknál a CSC dvd-n. Ez csak azért érdekes, mert ha minden jól megy, úgy két hét múlva lesznek már publikus számai :D

xdittax írta...

Köszönöm, Fant! :)

Egyébként ha nagyon be szeretném biztosítéknak a következő érvem talán az lenne, hogy még alig-alig van rendelkezésre álló kép az SP-ből, és ha nem tévedek, mind megosztásra került már korábban, leszámítva az előzetesekből származó kivágottakat, úgyhogy egyelőre nincs is miből gazdálkodni egy-egy mese vagy legyen az akár cikk színesítésére. Bár kapásból tudnék kettőt említeni, ami nem a filmből származik ugyan, de a szereplőit, és még bevethetőek, majd meglátjuk. :)

Márciusig pedig... abban bízom még megajándékoznak bennünket nem egy gyönyörűséges képpel! :)

LL írta...

Nekem az ambivalencia inkább a képek hangulatában nyilvánult meg, nem az a probléma, hogy CSC képek, hanem hogy az action-dús mese mellett ilyen "álmosak" az illusztrációk. Oké, márciusig a nagy action-képekre várni kell, de akkor is van arany középút :)

Jó, hogy itt filozofálgattok a lehetséges szerepléseimről, azt nagyon ajánlom, hogy a szóbelimről ne essen szó, a végén még felrobbantok valamit az érettségin :D

(f.é.) írta...

Köszi a mesét!
Ami azt illeti a sí felszerelés,és a hó szó elolvasását követően irtóra elkezdtem vacogni.:)) Gyorsan tovább olvastam,és hála jöttek is a meleg helyzetek,amik enyhítettek a rajtam keletkező libabőr levedlésének gyorsaságát.:))Röpködtek a pofonok,majd a rakéták.Meg egy csomó csaj,és akkor arról a rengeteg matematikai számról nem is beszélve.
Hát nekem végem lett.:)

Fant írta...

Szívesen F.é! Gondolj bele, ennyi felhajtás, hideg, meleg csak a számokért, nem is csoda, hogy a Mesélőnek is vége lett váratlanul :D

Oké LL, de csakis a vizsgabizottság testi épségének megóvása érdekében :D Meg persze, hogy tuti tökéletesen sikerüljön :) De ha nagyon nem tetszik az elnöknek, hogy kormos lett a képe, még mindig felolvashatod a mesét neki, hátha értékeli a kreatív kikecmergésedet a zűrös szituból :D

Andi írta...

Némi fáziskéséssel ugyan, de a Mesét természetesen én is köszi :)

Andi írta...

A magam részéről úgy gondolom, a billenés elfogadható, mert a mérleg könnyen kibillenthető, de aztán igyekszik ismét egyensúlyba kerülni :)