2009. nov. 15.

Bízzátok csak ide!

Lássuk, mit tartogat a Mesélő a szülinapos mese utáni első történetben: ’- Na, mi van, csak így, semmi szokásos terjengős bevezető?’ – a Fuvolás Lány nagyon figyel már vagy talán még. Nos, talán a terjengős bevezető ötlet híján kimarad, vélhetően közmegelégedésre.

Na de itt lesz néhány szám helyette, az amcsi számos oldal összeszedte magát a Megint 17 DVD/blu-ray változata kapcsán, a másik számos oldal a Bandslam kapcsán úgy másfél hónapos lemaradásban van – de szorgalmasan közli a számokat legalább, időnk van, mint a tenger, valószínűleg már összeérnek a Bandslam-es és a MAOW-es történetek. Itt egy kérdés rögtön: ha majd összeérnek a számok egyben a történések, megfelel-e úgy, hogy heti váltásban ismerkedünk meg újabb kritikákkal – egyik héten Bandslam, másik héten MAOW?

Minden szempár a Fuvolás Lányra szegeződik, hiszen ő a mesekönyv gazdája – aki azonban a „Schweigen ist Gold” című általa roppant mód favorizált taktikát választja, fő a diplomácia, mind ajánljuk figyelmébe viszont a „Reden ist Silber” című ezzel párban járó mondást, megfontolja azt mondja.

Most, hogy kibeszéltettük mesebeli szereplőnket, akár át is térhetünk a szokott klisék következő vonulatára, ami nevezetesen a zene ugyebár, ez alkalommal olyan dal került feldolgozásra fuvolán a mesekönyv Szerkesztője által, ami mindenekelőtt a kitartást szimbolizálja és a soha fel nem adható küzdelmet, így aztán akik az átlagosnál elfoglaltabbak ez idő tájt, azoknak külön is szól a mai dal, a Rocky fő témája, a "Gonna Fly Now" – akik pedig nem annyira extra leterheltek azokat remélhetőleg néhány percre elrepíti a mese a kikapcsolódás felé.

Na végre!’ – halljuk a Fuvolás Lánytól. No, vajon mi az ami elnyerhette a tetszését? ’Végre, valami ami eredetileg is fúvós hangszereken szólal meg!’ – hm, ezek szerint a rock-ot kezdi unni mindannyiunk kedvenc zenésze, nem is értem miért, hát jó, kell a változatosság.

A Szellem megjelenik és ha már a repülésről ejtettünk dallamot aktuális zenénkben, már készíti is a szőnyeget, helyet foglalunk rajta mind és már szállunk is – az Angyalok Városa felé, hiszen elméletileg most éppen meséink hőse és hősnője egyaránt otthon tartózkodik, előbbi némi lazítás, na meg „némi” kosárlabda tudomány élesben való bemutatása után belekezdett a 10 nap múlva bemutatásra kerülő filmjének promóciójába, nos olyan jelentéktelen helyeken, mint a Fehér Ház, á, lényegtelen, a Szépség pedig az utóbbi idők legelragadóbb és legleírhatatlanabb bájával hazatért megünnepelni a tesóját, miközben a Beastly első tesztvetítései remek visszhanggal lementek.

A Mr. már bele is fog a számok tálalásába – de, hogy annyira ne unják az utasok, pörget egy kosárlabdát az ujján közben, a Megint 17 DVD/blu-ray eladási mutatói kapcsán elmeséli, hogy mióta bénázott a forrás, azóta 15,774 példány kelt el a lemezekből és befolyt azóta 236,330 dollár. Összesen augusztus 11. óta 1,183,923 példányt adtak el a hazavihető változatból.

A Szépség következik, aki ezúttal a Chicago Suntimes nevű lap Bandslam-ről írt kritikájával készült nekünk, kezdi is:

Will Burton önmagának él. Egy középiskolás srác, aki új városban, és aki túlságosan pancser ahhoz, hogy abban reménykedjen, hogy az iskolában észreveszik őt a randizni vágyó lányok. Egy szobában él, ahol szentélyt állít David Bowie-nak (napi rendszerességű egyoldalú levelezéseket folytat vele) és azt kívánja, bár elég hamar született volna ahhoz, hogy törzsvendége lehessen a legendás new york-i klubnak, a CBGB-nek, mely a punk rock egyik elindítója volt.” – talán az eddigi leginformatívabb összegzés Will-ről.

Nem mintha ránézve azt gondolnád, hogy ő egy punk. Ő egy átlagos gyerek, aki össze van nőve az iPod-jával, mígnem egy nap megváltozik az élete, mikor is a népszerű Charlotte (Aly Michalka, az Aly & AJ zenekarból) felfedezi zenei szakértelmét. Charlotte-nak van egy háromfős bandája, amivel indulni akar a következő „Három állam bandáinak csatájában”, Will úgy tartja (helyesen), hogy semmi esélyük nincs.” – Will az átlagos és racionalista, mégis azt mondhatjuk: Will rocks, különösen a tegnap este linkelt extra-vicces videóból.

Utazzunk egyet, csak, hogy annyira ne legyen unalmas, mint általában, na jó, annyira unalmas pont, de akkor is utazzunk, mert… csak úgy utazzunk. Utazzunk Szappanországba, avagy Venezulea a célunk a Vörös Pillangóval a Karib-tengeren LL mesebeli csodálóihoz. ’Na majd én kiderítem mi újság a 17-es filmmel, bízzátok csak ide!’ – mondja, mi pedig kényelmesen elhelyezkedünk és figyeljük a műsort. Határozottan megindul rajongója felé, aki félelemmel vegyes csodálattal tekint felé - olimpiai mindenféle érmes atlétanőnk pedig mondja neki: ’Megengedem, hogy meghívj egy üdítőre, és, hogy közben elmondd a legfrissebb számokat.

A helyi szappanember megosztja vele, hogy 10. hetében járt a Megint 17 szeptember 25-27-ig és 2 moziban volt megtekinthető, ami 4-el csökkenés az előző héthez képest, az akkor aktuális bevétel 1,037 dollár volt, 10 hét alatt pedig összesen 1,144,367 dollárt hozott.

Ekkor a következőt látjuk: LL – akinek ezúttal is hatalmas köszönet jár a fordításban való segítségéért – rendel egy forró csokit és úgy tesz, mint aki belekortyol, ám előbb kérdez valamit, nem halljuk mit, a következő pillanatban halljuk, hogy a rajongó viszonylag fájdalmasan felkiált, LL pedig sértődötten feláll az asztaltól. Megkérdeztük mi volt: ’Ez az alak azt merte mondani, hogy az Ufós film, öt hét alatt már 1,656,502 dollárt hozott náluk, persze, hogy felháborodtam!

Nos, megértjük, utazzunk is tovább, a célunk az az ország, ahová sokunk kedvenc Sötét Filmjében Batman a bűnöző Lau után ment és a film egyik leglátványosabb jelenetében egy speciális belépő után, pillanatok alatt legyőzte a testőröket és a rendőrök elől elszökve úgy szállt fel Lau-t cipelve egy repülőre, hogy az nem szállt le és – ’Abbahagynád?!’ – veszíti el minden utas a lojalitását – ’Értjük, Hongkong a cél!’ Ööö, igen, valóban Hongkong a célállomás a Bandslam helyi számai kapcsán. Október 01-04-ig 1,427 volt a bevétel, igazából a második vetítési hétre a kezdeti 8 mozi 6-al csökkent, maradt így 2 – nos legközelebb majd a Mesélő Batman-nek öltözik, hátha az jobb hatással lesz a helyiekre (az utasok hangosan röhögnek, vizuális típus mindenki) – na mindenesetre az két heti összbevétel itt 16,365 dollár.

Folytassuk a Chicago Suntimes Bandslam kritikáját, kicsit elkalandoztunk, na nézzük, a szó továbbra is Will-ről folyik:

Viszont felfigyel egy zárkózott lányra, akit Sa5m-nek hívnak (az 5-ös néma). Aki Vanessa Hudgens alakításában egy visszahúzódó, általában feketében járó lány, aki megtartja magának a titkait. Az egyik ezek közül, hogy zenei tehetsége van. Will bevonja őt a bandába, a zenei oldalra pedig talál egy nagyon csendes ázsiai lányt, Kim Lee-t, aki klasszikus zongorista, de pop-darabokat is nagyszerűen játszik, még ha úgy is tűnik, hogy meghalna, ha mosolyognia kellene.” – szépen lassan összeáll hát a zenekar.

Charlotte bandáját Glory Dogs-nak hívják, Will átkereszteli “I Can’t Go On I’ll Go On”-ra, ami olyan helyzetet tükröz, ami elkerülhetetlenül eljön a filmben. Beleveti magát a zenekar átalakításába, egyedülálló anyukája (Lisa Kudrow) aggodalmára, aki elérte, hogy meghallgathassa és alakíthassa a zenekart.

Lássuk Will és többi szereplő kapcsolatát:

Will semmit nem tud a lányokról. Mikor Charlotte azt mondja, hogy igazán kedveli őt, elhiszi neki, holott egy korábbi pompon-lány valószínűtlen, hogy egy olyan pancsert választana, mint ő. Sa5m nagyfokú érdektelenséget fejez ki a romantika témaköre iránt, és természetesen Will-nek tetszik a lány. Valamint képben van még a jóképű végzős, Ben (Scott Potter) akinek saját zenekara nyerte a Bandslam-et tavaly és aki Charlotte ex-barátja. Ő az a fajta tapló, aki tévedésből megver a folyosón.” – így teljes az összkép talán kb.

A film a Bandslam-hez vezet ahol természetesen a kapcsolatok rendeződnek és a problémák megoldódnak. Így a cselekmény nem rejt meglepetéseket.

Ami működővé teszi a filmet, az az, hogy nagyon érzik a karaktereket és a főszereplők varázsa.” – így hát ismét megerősítést nyer, hogy a kivitelezés elsőrangú.

Gaelan Connell-t a fiatal John Cusack-hez és Tom Hanks-hez hasonlítják, okkal, ő vonzó, de egy kicsit fura, nem túl jóképű, jó átmenet a depressziós magatartás és újonnan felfedezett zenekar producer létébe vetett önbizalma között. Megkérdőjelezi az iskolai népszerűtlenségét, hogy mindenki azt hiszi, hogy Charlotte kedveli őt.

És jön Sa5m karakterének lényege, a Mesélő szerint a kritika legjobb része:

A diákok természetesen megfeledkeznek Sa5m tulajdonságairól, de ez gyakran van így. Nézz körül az iskolában, meg fogod találni azokat az okos antiszociális embereket, akik arra rendeltettek, hogy többek legyenek, mint „népszerű tömeg”, ez nem üzembiztos mutató, de használható. Találsz majd olyat is, akik ha azt mondják, kedvelnek, valószínűleg azt is gondolják.

Tegyünk egy gyors utazást méghozzá a Csendes-óceánon Tajvan-ra, ahol a Bandslam-et szeptember 06-án mutatták be és annyi információnk van összesen, mivel a részletes kimutatással a számos forrásunk adós természetesen, hogy szeptember 21-ig összesen 21,611 dollárt termelt.

Nos, akkor még a kritika záró szakasza van hátra, melyet szokott sablonként számos összesítésünk követ majd. Tehát akkor:

Aly Michalka és Vanessa Hudgens mindketten zenészek, ami meggyőzővé teszi a próbákat és az előadás részeket. Mindketten szépek és van jelenlétük és még meggyőzőnek is tűnnek. Lisa Kudrow elkerüli az őrülten túlvédelmező anya kelepcéjét, megtanulunk néhányat az aggodalmai okai közül.

A fő pedig az, hogy összességében:

Ez nem áttörő film, de azért az ami: bájos és a szükségesnél nem ártatlanabb.

Minthogy a mesék sem áttörő alkotások sohasem, fejezzük is be mára, mielőtt a keretet túlzottan túllépnénk, nos:

A Zac Efron abszolút főszereplésével készül Megint 17 című vígjáték DVD/blu-ray változata három kerek hónap alatt 21,813,254 dollárt hozott össze, míg a film nemzetközi számai nem módosultak a múlt héten közölt adatokhoz képest.

A Gaelan Connell, Aly Michalka, Vanessa Hudgens hármas varázslatos főszereplésével készült, óriási kritikai sikerben részesülő Bandslam nemzetközi bevételei 6,095,632 dollárra nőttek, összbevétele 11,306,620 dollár.

Írta: Fant.
Forrás: a számok; The Numbers; BoxOfficeMojo 1 2 3 4.
és a kritika; Chicago Suntimes.

12 megjegyzés:

LL írta...

Köszi a mesét, végre el tudtam olvasni normális időben! :D

A címen meglepődtem, de azért köszi a bizalmat :)) Mellesleg szerintem tényleg felháborító, hogy szappanék mit művelnek, az Ufós film összesen nem ér annyit az eddig hallottak alapján.

A kritika is tetszett, főleg a Will kapcsolataival foglalkozó rész volt vicces :D Meg szerintem alapvetően reális.

A kérdésre pedig egy igen választ feljegyezhettek :)

Fant írta...

Szívesen a mesét :)

Nagyon meglepődtem, mikor láttam azt a számot szappanéknál, tiszta vicc, a Megint 17-nek is vannak persze hátrányai, de az Ufós film az eddigiek alapján a nyomába sem érhet, nemhogy előzze bárhol is. Érdekes legalábbis ez az adat.

Jó kritika volt szerintem is, már régen szemeztem vele alapvetően :)
Nem elfogult, tényszerű, reális, ahogy mondod. És valóban vicces volt az a rész :))
Még nekem a Sa5m karakterével foglalkozó szakasz tetszett benne.

Okés, akkor egy igen máris feljegyezve :)

Dittának gratula az illusztráláshoz, nagyon tetszik, így egyenesen olyan, mintha képregény lenne szerintem :)

b írta...

Először végigtekertem, és elhűlve láttam, hogy milyen hosszú a mai mese :) A tartalma abszolút OK. Az ilusztrálás nemkülönben, Ditta megint odatette magát :)
Az ufós filmnél lehet, hogy egy tizedesvessző elcsúszott, más magyarázat nem lehet erre a bazi nagy számra :DD
A kérdésedre a válasz: nekem mindegy, ahogy neked és a többieknek jó :P

Fant írta...

Pedig nem hosszabb, mint a múlt heti mese :))
De örülök, hogy tartalmilag rendben van :)

Ufós film: hiszed vagy sem, volt egy olyan ország, ahol durván elcsúszott a tizedesvessző :) Sajnos nem ez az az ország.

Jó, akkor a választ igennek veszem :))

Andi írta...

Sziasztok!

Köszönöm a mesét és a dalt különösen, nekem nagyon találó volt, főleg a mese olvasása közben :))
A Mesélő esetleges Batman-né alakulásán nagyot mosolyogtam :))
A kérdésedre pedig már ott a válasz :))

Fant írta...

Szívesen Andi! :) Örülök, hogy tetszett a dal is, ráadásul zenés is a mesekönyv, alul szól ugye, így is passzol :))

A Mesélő képtelen szabadulni Batman-től, pedig ezerrel akar, gondolhatod :))

Oké, akkor már három igen eddig feljegyezve :))

Andi írta...

Úgy értem, hogy megkerestem az esti dalt a you tube-on és azt hallgatva olvastam :)

Azt gondolom,hogy akkor nem túl jó szabaduló művész a Mesélő, ha ezerrel sem megy :))

Andi írta...

Jó éjt!

Fant írta...

Nos, van pár dolog ami fogva tartja a Mesélőt, ilyen például V karácsonyi dala is, amiből itt egy kicsit hosszabb ízelítő :) Nekem maximálisan tetszik, már egyre kíváncsibban várom a teljes verziót.

Andi írta...

Jó kis fülbemászó dal lesz ez :))

(f.é.) írta...

Helló!

Hát az elején mindjárt,csak azért,hogy az összhang meglegyen,és eme szavazás se térjen el a már megszokottaktól,ami kicsiny hazánkat jellemzi:tartózkodom!:))

A mese baromi ütősre sikeredett,mert már az első bekezdés után pattantam,és nyomtam is,de nem a hasizomgyakorlatot,hanem az ágyikóm.:)

Nézd Fant,nem lett ez olyan rossz,habár színesebben is ragyogtak már azok a csillagok meseországban.:)
De mindenesetre köszönet érte!

Fant írta...

A tartózkodást igennek veszem f.é., szóval nem biztos, hogy célt értél vele :)) Na jó, nem veszem igennek, de akkor is marad a 3 igen szavazat egy tartózkodással egyelőre :)

Pedig azt hittem pont az eleje, nem annyira megszokott :))
Hát most ilyenre sikerült, színesebb volt is, lesz is, tudod, hogy van, kell az ilyen, hogy tudd értékelni a jobbat :)
És persze szívesen :)