2009. nov. 20.

Washington Unplugged

A "Me and Orson Welles" kapcsán a washingtoni programok közé Bob Schiefferrel is be volt iktatva egy televíziós interjú a Washington Unplugged című műsorban. A hármas felállás - Claire Danes, Richard Linklater és Zac Efron - nagyszerű volt!


Most pedig eljött a filmsztárok ideje! A Me and Orson Welles című film a felnőtté válásról szól, magába foglalva Orson Welles 1937-es világrengető színdarabját, Shakespeare Julius Caesar-ját. A film Welles útját egy fiatalember szemszögéből követi végig, aki ott akarja hagyni a lába nyomát a Broadwayn. A szereplők: Mr High School Musical – Zac Efron és Claire Danes. Csatlakoztak hozzánk a stúdióban Richard Linklater rendezővel együtt.

Veled kezdem, Zac. Ez nagyon különbözik az eddigi munkáidtól, igaz?
ZE: Igen, abszolút. Színészként folyamatosan olyan szerepeket keresek, amelyek más-más műfajhoz tartoznak, új kihívást tartogatnak. Ezzel el lehet kerülni sablonosságot és a motiválatlanságot. Számomra ez volt a tökéletes feladat, Ricktől hallottam először a szerepről, és pontosan ilyet kerestem.

Meg kell mondanom, nagyszerű a cselekmény. Összefoglalja nekünk?
RL: Nagyszerű történet: egy New Jersey-i középiskolás New Yorkba utazik, imádja a színházat, és véletlenül kap egy szerepet Orson Welles első Mercury Színház-as darabjában, 1937 novemberében. Belekerül ebbe, kis szereppel egy világrengető darabban, amit az ő nézőpontjából nézünk végig.

Claire, mesél a szerepéről?
CD: Orson asszisztensét játszom, ami nagyon jó móka volt, ő nagyon pimasz, ambíciózus és magabiztos. De nem veszi észre, hogy túl fiatal még ehhez.

És ez az ön számára is újdonság volt, igaz?
CD: Nos, igen, de nagyszerű volt, egy álmom vált valóra, hogy Rick-kel dolgozhattam, évek óta tisztelem őt. Zac pedig hihetetlen, ahogy azt már nagyon-nagyon sokan észrevették az utóbbi időben.

Sokan nem olyan magasak köztük, amilyennek mondják magukat...
CD: Kicsik és nagyok szerint is nagyszerű. Tehát nagyszerű környezetben forgattunk.

De ami ebben a cselekményben igazán tetszik: Orson Welles karaktere úgy intézni, hogy összebarátkozzon vele [Richarddal], mert azt akarja, hogy kirúgják a darabból.
CD: Igen, egyszer csak egy háromszögben találom magam.

ZE: Igen, egyfajta szerelmi háromszög alakul ki a három főszereplő között.

De te beleszeretsz...
ZE: Igen, természetesen beleszeretek Claire karakterébe.

És akkor azt mondja, neki, hogy sajnálja...
CD: Nos... inkább nem mondok semmit. A karakterem nem veszi annyira komolyan az egészet, mint a fiatal iskolás, összetöri a szívét. De utána is jóban vannak.

Mindenki őt akarja természetesen. Hogyan választotta ezt a projektet?
RL: A könyv csodálatos, a film azt dolgozza fel. A Me and Orson Welles minden korosztályt megcéloz. Történelmi fikció, de maga a történelmi háttér nagyon hiteles, tényleg minden így történt, a karakterek valóságosak, a filmben pontosan visszaadtuk a színdarabot, a színpadot, a zenét.

CD: Szerintem ez azért is érdekes, mert az emberek Orson Welles-t inkább a filmekhez kötik, és nem veszik észre, hogy a színház indította el a karrierét.

Gondolom, ismerik a rádióval kapcsolatos eseményeket a Világok harca kapcsán. De kíváncsi vagyok rá, Zac és Claire, hogy szerintük a rajongóik tudják, ki volt Orson Welles?
ZE: Remélhetőleg néhányan igen, de a legtöbben a filmből fogják megtudni, ahogy a teljes szereplőgárdát megismerik, akikkel dolgozott. Abszolút zseni volt, az amerikai színház nagy alakja. Remélhetőleg utánanéznek majd.

Remélhetőleg többet tudnak meg róla, mint hogy bort adott el.
CD: A mi generációnk emlékszik erre.

RL: Nos, a filmben Welles 22 éves, még el kell foglalnia a rádió és a film világát. Még előtte áll, de eléri a célját 26 éves kora előtt.

Hallottam, hogy jártatok a Fehér Házban, milyen ügyben voltatok ott?
CD: Az oktatásról és az állami iskolarendszerről vitatkoztunk, van egy szervezet, az Americans for the Arts (Amerikaiak a művészetért).

A lényeg az volt, hogy ne csak a természettudományokra fektessenek hangsúlyt, hanem a művészetekre is?
ZE: Az állami iskolarendszerben nőttem fel, és később fedeztem fel, milyen fontos szerepet játszanak a művészetek az oktatásban. Természetesen nem ezek, hanem a természettudományok, az angol és a matematika kapják a legnagyobb hangsúlyt.

Nagyszerű volt hármótokkal találkozni, sok szerencsét a filmhez, szerintem jónak ígérkezik!
RL: Örülök, hogy tetszett.

Fordította: LinkLuvor.

7 megjegyzés:

Fant írta...

És tényleg nagyszerű volt, köszi érte!

A riporterrel kapcsolatban kicsit olyan érzésem volt, hogy végig próbálta a fogást keresni jobbára Zac-en, kicsikét a filmen is, de viszont tetszett, ahogy Linklaterék terelték a beszélgetést egy komolyabb irányba.

Hogy ki mennyit tud Welles-ről eddig az nem annyira számít szerintem, a mérvadó az, és a film meg a könyv fokmérője is bizonyos fokig, hogy mennyien fognak ennek hatására utánaolvasni az életének és a munkáinak.

Van egy új részlet is a filmből, méghozzá itt :)

Meg van egy rakás új interjú is, ahogy nézem, persze ennek van az ideje most. A fordítással csak nyugodtan, előre mondom LL és Ditta, idő van és türelem is :)

Fant írta...

Emberek, figyelem ITT az első trailer a Beastly-ből!! Eddig kiváló!

b írta...

Hű :)

Névtelen írta...

Ahhoz képest, hogy milyen elvárásaim voltak, a riporter koránt sem az ideális hozzáállást tanúsítja, de szerencsére a többiek kompenzálták ezt. És spoilerezni se kellett volna ennyire, bár nekünk ez sokat nem számít az összefoglaló miatt :) Viszont ami pozitív, hogy eddig egy kezemen meg tudom számolni a kevésbé pozitív kritikákat :D

A filmrészleteken/kritikákon rajta vagyok, mostanában elég elfoglalt leszek, viszont garantáltan mindig lesz mit olvasnotok :)

A Beastly előzetes szerintem is hibátlan :)

Fant írta...

LL a kritikákkal kapcsolatban ne feledd, hogy a mesék majd részben azokra épülnek, szóval tudom, hogy még a szokottnál is lelkesebb vagy, azt is, hogy egy óra alatt többet lefordítasz, mint én egy hónap alatt, de azért majd hagyj belőlük légyszi :)))

A spoilerek érdekesek voltak, abból a szempontból, hogy furcsa volt, hogy ennyire szabadon beszéltek róluk. De egyértelmű, hogy nekünk nem volt újdonság :)

Amúgy Claire beszélgetés-irányítása vitte az úszót szerintem.

Elfoglaltság: mondtam előre :))

B, valóban ez egy jó szó a Beastly előzetesre :) Na meg rocks :))

LL írta...

Nyugi, nem azokra a kritikákra gondoltam, van bőven elég videó :)

Az elfoglaltságokkal kapcsolatban remélem, tartani tudom az ígéretem, még a CSC-t kedden be akarom fejezni :D

Fant írta...

Kíváncsi vagyok már, hogy végződik a CSC, úgyhogy várom nagyon :))

Kritikák: oké, abszolút megnyugodtam :))