2009. nov. 29.

Ez nem múló csillag...

Lássuk csak, a mai mesével egy újabbat lépünk előre, annyi szám és eddigi három fő filmünk után bevezetjük a negyediket, kissé speciális módon is, node speciális a film is, nem árt hozzá egy kis háttér információ is, mindemellett pedig a Bandslam-el kijelölt mesebeli utat járjuk be ezen új projekt kapcsán is. Lesz egy különös szám, különössége annyiban áll, hogy ez egyszer semmi köze nem lesz egy filmhez sem, nem mozi, nem DVD, nem blu-ray, nem is hasonló – de kapcsolódik.

A mai jeles napon már reggel 10 körül, a Szellem szeme kipattan a lámpásban, és azért csak 10-kor mert hajnalig ébren volt, hogy méltó meglepetést fundáljon ki, majd mikor kieszelte, az izgatottságtól alig bírta lehunyni a szemét, szóval 10-kor a Szellem kibújt a lámpásból, felvette legszebb öltönyét, varázsolt egy csokor sárga rózsát, és egy nagy szemű kis plüss mackót, tán’ még cilindert is tett a fejére és eme ünnepi emelkedett hangulatában maga köré teleportálta a mesekönyv minden olvasóját, téren és időn kívül természetesen, hogy együtt induljanak útra – nem messze, először csak az ünnepeltig.

Mikor megérkeztünk gyorsan megmutatjuk neki, hogy még a tengerentúlon is, a ZA Angels nevű úgyszintén kiemelkedő blog is köszönti őt – majd bekötjük a szemét, természetesen egy HSM-es sállal, a Szellem kettőt pislant és már meg is érkeznek LA-ből a meglepetésvendégek, a Szépség és a Mr., reflektor gyúl és elkezdik énekelni a dalt, amivel készültek, a Herkules meséből az Új csillag gyúlt című dalt: „Nem érhet vész bármerre mész Hát feledj gondot, bajt és bút Az éji fény Új fényben ég Ez nem múló csillag El nem múló csillag Nézd az égen csillag gyúlt!

(Isten éltesse nagyon sokáig a blog Szerkesztőjét, a Fuvolás Lányt - Boldog Születésnapot, Ditta!)


Jó-jó, de mostmár tényleg ideje elkezdeni a mesét normálisan!” – szól a 17-es lány a Mesélőre, (miután úgy döntött, még meghagyja életét, és megköszönte Mindenkinek kedvességét).

Nos jó, mindkét számos oldal nagy-nagy bénázáson megy keresztül mostanában, a Mesélő bízott benne, hogy mára megtudjuk az első MAOW adatokat, ez még sajnos nem következett be – tudjuk, hogy a film 4 moziban debütált most szerdán New York-ban és Los Angeles-ben, ettől számszakilag természetesen csak minimálisat várhatunk, ám december 04-én és 11-én további amcsi mozikba fog betörni a Welles-láz.

Mielőtt elkezdenénk foglalkozni e filmmel, csak röviden ismerjük meg Orson Welles-t, mit is kell róla tudnunk mindenképp, mielőtt a filmet látjuk.

Orson Welles 1915. május 06-án született az USA-ban, Wisconsin államban, színész és rendező volt, ilyen minőségeiben a XX. század első felének legkülönösebb, egyben egyik legnagyobb hatású figurája. 1937-ben alapította New York-ban azt Mercury Színházat, melyben a MAOW is játszódik részben, 1938-ban heti rendszeres műsora volt kollégáival együtt az országos lefedettségű CBS rádióban ’Mercury Theater On The Air’ címmel, melyben klasszikus- és modern regények rádiós adaptációját adták elő. Ide kapcsolódik egy hihetetlen esemény, Orson 1938 októberében H.G. Wells ’Világok harca’ című fantasztikus regényét adta elő a rádióban, és olyan beleéléssel, hogy az egész országban pánik tört ki, valóságnak hitték a földönkívüliek Orson prezentálta regénybeli invázióját – persze mindez hatalmas lökést adott Welles pályájának, a Föld szinte valamennyi országában a címlapokra került e sztori.

1941. a következő dátum és esemény amiről mindenképpen tudnunk kell – ekkor készítette az Aranypolgár című filmjét, amely mérföldkőnek számított Amerika és a világ filmgyártásában. Egyrészt azért, mert akkor még teljességgel szokatlannak számított, hogy mint Welles, a film rendezője, producere, az egyik forgatókönyvírója és főszereplője is ugyanazon személy legyen, másrészt pedig mert a film rengeteg műfajt ötvözött, a filmmusicalt, a krimit, sőt még a filmhíradó elemeit is. És az is merőben újdonság volt 1941-ben, hogy a főszereplő egyszerre többfél megítélés alá esik a többi szereplő által. Az Aranypolgár semmire nem hasonlított, amit addig a világ film néven ismert. Egy nagy hatalmú akkori sajtómágnásról szólt, egyben a média manipulációival foglalkozott.

2002-ben a brit Sight And Sound szaklap 108 rendezőt és a 144 kritikust kért fel, hogy eldöntsék, melyik film is minden idők legnagyobbika, mindőjük listáján az Aranypolgár került az első helyre, így ezen alkotás lett minden idők legnagyobb filmje.

És amire a MAOW-t rendező Richard Linklater többször is célzott – Orson Welles ekkor mindössze 26 éves volt!

Talán ennyit jó mindenképp jó, ha tudunk Orson Welles-ről – most pedig ébresztő mindenkinek, ne aludjon még egyetlen utas sem, valamivel oldjuk fel e merő komolyságot, utazzunk egyet a Bandslam kapcsán.

Hajózzunk a Vörös Pillangóval az Északi-tengeren Belgiumba és lássuk, hogyan is állnak az ottaniak a Bandslam-hez. Elmesélik, hogy a legfrissebb adat a szeptember 30-október 04-ig tartó hétvége száma, arról van szó, hogy akkor 13 helyi filmszínházban adták a filmet és 4,391 dollárt hozott, a belga összbevétel 418,885 dollár.

Ismerkedjünk meg egy kritikával a Me and Orson Welles film kapcsán, mely film jelenleg 79%-on áll a rottentomatoes skáláján, no és 75%-on a kritikusokén – szóval a backstage.com kritikája következik:

A „My Favorite Year” stílusában készült történelmi fikció egy tágra nyílt szemű tinédzserre, Richard-ra (Zac Efron) koncentrál, aki szerencsésen bekerül az újonnan alapított Mercury Színház ’Julius Caesar’ produkciójába, melynek rendezője nem más, mint a szintén nagyon fiatal, de már akkor elismert Orson Welles (Christian McKay).

Ami a Me and Orson Welles-t megkülönbözteti a többi átlagos felnőtté válásról szóló történettől, az a meggyőző és szerethető bepillantás a korabeli New York City színházi világába, és egy hatalmas tehetség felbukkanása.

A film a darab bemutatója előtti héten játszódik, ami a film apró ékessége, forgatókönyvét Robert Kaplow regénye alapján Holly Gent Palmo és Vince Palmo írta, és Richard Linklater rendezte, váltakozva enged bepillantást a kulisszák mögötti alkotófolyamatba, illetve egy szórakoztató szerelmi háromszögbe, a hatalmaskodó Welles, ambiciózus asszisztense Sonja, és a fiatal, fülig szerelmes, színházimádó Richard közt, kinek élete már sohasem lesz ugyanolyan ezután az élmény után.

Nézzük, hogy melyik szál az, ami különösen elnyerte a kritikus tetszését:

Habár rendkívül impozáns a története a gyereknek, aki próbálja elcsábítani a nála idősebb Sonja-t, de a filmet a felemelkedése előtti Welles jelenléte uralja, és a Mercury Színház, amit alapított. Az általános közönség értékelni fogja, a színészek pedig falni fogják ezt a színházat dicsőítő mesét. A ’Julius Caesar’ színpadra állítása figyelemre méltó és briliánsan sikerült.

A film sikerének középpontjában a brit színész, McKay áll, aki mindent apró nüánszot bemutat Welles-ről, amit csak el tudunk képzelni, alakítása olyannyira pontos és élethű, hogy az ember meg merne esküdni, hogy Orson szelleme ott rejtőzött a színfalak mögött.

McKay, akit felfedeztek erre a szerepre, az Off-Broadway-n játszik egy egyszemélyes előadásban, a „Rózsabimbó: Orson Welles életei” címűben, így nyilvánvalóan vannak már tapasztalatai abban, hogyan játssza ezt a nagyszerű embert, de a színházi megközelítést úgy formálja át, hogy a vásznon is működjön.” – az említett Off-Broadway előadásban nyújtott alakításáért McKay szintén remek kritikákat kapott egyébiránt.

Linklater vezetésével McKay Orson-ja egy őrült de zseniális ember, aki pontosan tudja, mit akar és azt, hogyan érheti ezt el. Ez egy olyan különlegesen tökéletes megjelenítés, amely jóval túlmutat az egyszerű mimika határain, és a művészetbe vezet minket.”

A Mesélő pedig egy speciális szám birodalmába vezeti a még ébren lévő utasokat, különös tekintettel a fordításban ez alkalommal a szokásos rengetegnél is többet segítő olimpiai dobogós atlétanőre, nos hát figyeljünk:

Emlékszünk még az InStyle Makeover magazinra, mely szeptemberi számában a Szépség szerepelt, úgy a címlapon mint egy hosszú-hosszú divattal kapcsolatos interjúban a lapban – ebből a lapszámból csak szigorúan az USA-ban 259,000 példány kelt el! Összehasonlításképp, az InStyle Hair a Pletykafészkes Leighton Meester-el a címlapon 220,000 eladott példánnyal rendelkezik – e számok bizonnyal az éves csúcsot jelentik.

Így hát külön is büszkék lehetünk a Szépségre, ennyi eladott újság döntőrészt miatta, bizony szép teljesítmény!

Mesénk csapongó és nehezen követhető, mint általában, na jó, mint mindig, de most folytassuk a MAOW-ről szóló kritika további részével, nézzük McKay után a többi színész teljesítményét, hogyan is értékelte a kritikus:

Efron, miközben leveti High School Musical személyiségét, rokonszenves, megnyerő, és maximálisan figyelemre méltó idealista tinédzserként, akit szíve egy olyan világba vezet, melyre még nem áll készen.

Danes mint általában, hihetően és árnyaltan alakítja a kedves fiatal nőt, kinek vágya, hogy előremozdítsa a karrierjét, bármi áron.

A színpadi színészek nagyszerű együttesét a filmszínészek egy nagyszerű együttese játssza: köztük James Tupper csodálatos Joseph Cotten-ként; Kelly Reilly Orson temperamentumos női főszereplőjeként; Ben Chaplin fantasztikus a morcos angol színész, George Coulouris szerepében; és Zoe Kazan koraérett törekvő íróként. Külön dicséret illeti Eddie Marsan-t, aki a fiatal Welles munkatársát, John Houseman-t alakítja.”

A verdikt pedig:

Nézd meg a Me and Orson Welles-t, filmkedvelőknek kötelező, ahogy minden színházrajongónak is.

Jöjjön számos összesítésünk, minimális tartalommal:

A Bandslam című, felnőtté válásról szóló vígjáték összesített bevétele változatlanul 11,327,515 dollár

És csak érdekességképp – az Ashley Tisdale nevével fémjelzett Ufók a padláson című film DVD/blu-ray eladásokból származó bevétele két hét után 6,841,363 dollár.

EDIT: A Christian McKay, Zac Efron és Claire Danes főszereplésével készült Me and Orson Welles című dráma bemutatója november 25-én volt, aznap és másnap 21,800 dollárt hozott a film 4 moziban, legelső hétvégéjén pedig 64,800 dolláros bevételre tett szert, így az összbevétel a tengerentúlon 5 nap után 4 filmszínházból 86,600 dollár. Mindez nagyszerű 4,330 dolláros mozinként átlag.

Szerezte: Fant.
Forrás: számok; Team Hudgens; The Numbers; BoxOfficeMojo 1 2 3.
infók; Wikipédia 1 2; Kulturport BoxOfficeMojo.
MAOW kritika; Backstage.

13 megjegyzés:

b írta...

Hú Fant, alapos munkát végeztél :) Jó kis mese lett ez is :)
Részleteznéd a ZAngels-es dolgot?

Andi írta...

Dittát Isten éltesse sokáig!

Köszi a mesét, szép munka volt :)

;o) írta...

Jó estét! Bravúrosan sikerült a MAOW casting, Welles nagyon jó alterego-t kapott külsőségeiben, kíváncsi leszek a belső attitűdökre.

Fant írta...

Köszi nektek, örülök, hogy tetszett, igyekeztem picit újítani :)

A ZA Angels, természetesen b, nézd csak, bal oldalt Todays Birthday rovatban :) Kedvenc El nem múló csillagunkról még ott is megemlékeznek :)

Csak ő maga értékei alul magát kicsikét, variált a mesével saját maga kapcsán, ami nem helyes, de a remek szerkesztés miatt megenyhültem és nem adok neki fekete pontot, jópofa a maci :)

Hello ;o)! A hasonlóság tényleg egészen megdöbbentő McKay és Welles közt, ez már igaz. Én is kíváncsian várom az egész filmet, a részletek alapján a belső attitűdöknél sincs ez sokkal másképp. Nameg persze a kritikusok szerint is így van :)

b írta...

Fant neked is milyen szemed van :) Tényleg ott van :D

Fant írta...

Teljesen véletlenül szúrtam ki, kerestem adatot náluk a MAOW-ről, erre látom, hogy nicsak :)) És valószínűleg egész héten ott volt :)) Teljesen jó, Dittának világhíres szülinapja van :)

LL írta...

Utólag is köszi, tegnap olvastam :)

Először is a MAOW számai felettébb ígéretesnek tűnnek, bár a moziszám alapján messzemenő következtetéseket azért nem lehet levonni, de mindenképp jól vezették fel a filmet, remélem, maradnak a nagy számok.

Szerintem mindenképp ötletes volt benne a Welles-életrajz, tetszett a MAOW kritika is, a film maga nagyon jól áll a kritikagyűjtő oldalon így is, hogy még mindig nem érkezett róla sok vélemény. Mindenképp drukkolok:)

Fant írta...

Dittának köszi az életmegyhagyást és a mai kiegészítést :)

Egyetértek LL, korai nagy következtetéseket levonni, tény egyelőre, hogy a 4 mozis nyitány jól sikerült. Aztán reméljük a legjobbakat, bízunk benne, hogy egy tisztességes bevételt összehoz. A remek kritikák mellett természetesen :)
A promóció nekem is tetszik, annyi, hogy talán-talán kezdhették volna valamivel hamarabb, bár úgy tűnik hatásos volt.

Amúgy olvastam, hogy a dvd forgalmazója a Warner Bros lesz majd.

A Welles-életrajz meg kell említenem, hogy ;o) tippje volt, úgyhogy a dicsértek egy része őt illeti az ötlet miatt. És akkor máris fél lábbal a VVHSZ-ben vagyok :) Örülök, hogy tetszett.

A drukkolás részemről is egyértelmű :)

b írta...

Warner?? Na akkor arra is várhatunk sohanapjáig :(((

Fant írta...

Egyelőre várjuk a mozis bemutatót b, ráérünk még a dvd-vel, csak úgy mondtam, mint infót :)
Értelek persze, de különben pedig mire ez kijön itthon is dvd-n addigra csak rendeződik a dolog. Tényleg, azóta sincs Megint 17 dvd itthon?

De, hogy valami vidám is legyen; a Beastly kapcsán ezerrel folynak az események már van francia nyelvű előzetes. Érdekes nagyon, ez alighanem rekordgyorsaság szerintem :)

b írta...

Nem sok, csak annyi, hogy január-február :(

Névtelen írta...

Az előző videó elején is a Warner logója van, szóval gyanús volt nekem a dolog. Amúgy szerintem már rendeződött az ügy, ha már a legújabb Potter megjelent. Vagy ha nem, akkor végképp nem értem.

Találtam egy videót, a Bandslam dvd-hez egy új előzetes, ne számítsatok nagy változásokra, talán egy hajszállal jobb, mint az első.

A francia előzetest köszi :) Bár nekem ez a nyelv sosem tetszett igazából.

Fant írta...

Mondjuk igazán én sem értem a Warner hazai dolgát, régen arról volt szó, hogy megvan az utód. Ahogy nézem a Potter november 23-án jelent meg, ez még azért is érdekes, mert az amcsiknál majd csak jövő hét kedden jön ki. Remélem szép lassan sok került a 17-re is.

Amúgy a MAOW megítélése szépen kúszik felfelé a rottentomatoes-en :)

Vidám bakis videó V-vel itt látható :)

Köszi a Bandslam-es videót, LL, annyi pozitívum van talán benne, hogy a dvd borítója egy hajszállal jobb annál, mint a rózsaszín rettenet. Maga a videó, na igen, az is egy egész kicsit jobb az eddigieknél.

Szívesen az előzetest :) Nekem sem tetszik igazán a francia nyelv, csak annyiból érdekes, hogy ezek szerint már tervben is van az ottani premier :)