2009. okt. 11.

Nincs megállás!

Mai mesénk megírásának pillanatában nagyon úgy néz ki, hogy kedvenc Szerkesztőnk eléri még ma azt a jeles nagy számot, amire múlt heti mesénkben történt utalás, így pedig akkor, nos e mese az 1501. éjszaka meséje, ezért aztán óriási gratuláció illeti Szerkesztőnket, mégpedig szívből jövő fajta.

A Mesélő e mese adásba kerülésekor és utána öt napig nem tud itt felbukkanni, legnagyobb sajnálatára, ezért a mesében is külön gratulál, de pótlásra kerül minden majd, úgyhogy „nincs megállás, még kell pár dal!

Ez meg most, hogy jön ide? – csattan fel kedvenc fuvolás Szerkesztőnk – A lényeget mondjad az idézetes hadoválás helyett, így is borzasztó hosszú! Nos, a lényeg tehát a következő: mai mesénkben a körmére nézünk számos oldalunk szerkesztőinek, egy fura stílusú kritikával ismerkedünk meg a Bandslam kapcsán, meglátjuk mi az összefüggés Ashley Ufós filmjének spanyol-angol és össz-nemzetközi bevételi közt, a Megint 17 és a HSM 3 DVD/blu-ray eladási mutatóit is vizsgáljuk, két darab szám erejéig Corbin Blue "Free Style" című Amerikában pénteken debütált filmjét is megemlítjük és természetesen a klisés összesítés sem marad el.



Induljunk is, hogy személyesen a főhősöktől tudhassuk meg a számok állását, a Szellemet persze elő kell csalogatni – e héten harmadjára, hisz a hét első felében, majd a hét végén már összekacsintott Szerkesztőnkkel, valószínűleg ennek köszönhető a heti jelentős mennyiségű bejegyzés, nos ez alkalommal zene nélkül nem bújik elő, mai dalunk pedig nem lesz annyira elvont, olyan lesz, ami mindenkihez kapcsolódik, aktualitás pedig olimpiai bajnok atlétánknál van, ez a dal a HSM 2 egyik szólója, 'Bet On It', nos, Fogadj rá, fő az eltökéltség, sikerült is az utóbbi hónapok legjobb formáját mutatnia a Puskásban és ha nem köszönt be tél, akkor szerdán ismétel – bár ha meg beköszönt, még akkor is sanszos.

Megérkezünk Vancouverbe, ahol a Szépség egy igen jelentős amcsi fan-oldal szerkesztőinek álmát teljesítette mostanában, és tette őket még nagyobb rajongójává, Fokozni képtelenség, hitték a Team Hudgens szerkesztői, tévedtek, kellemes csalódás nyilván. Nos, ami nekik valóság, az nekünk mesebeli, s mondja máris a HSM 3 DVD/blu-ray változatának legfrissebb számait, szakasztott ugyanannyi példány fogyott szeptember 29-október 05-ig, mint megelőző héten, 2,030 lemez kelt el, a bevétel még nőtt is – 37,406 dollár. Összesen október 05-ig 3,237,117 darab kelt el a film DVD/blu-ray változatából a tengerentúlon.

Mr. Vancouver sem marad le számokkal, a Megint 17 DVD/blu-ray eladási adatait meséli, szeptember 21-27-ig 380,111 bevétel származott belőle és eladtak 18,484 példányt belőle, összesen 7 hét alatt 1,128,097 DVD-t és blu-ray-t adtak el a filmből.

Számból nem sok van, ezért LL – akinek hatalmas köszönet jár ezúton is a fordításban való segítségért – és a Mesélő igazán bosszúsan látogatják meg a számos oldal szerkesztőségét, számon kérve ezt az indokolatlan lustálkodást – ők azt mondják, hogy hát a múlt héten maga LL is pihent egy jót csütörtökön, mint igazolt távollét. Csakhogy olyan két évben egy nap van, nem pedig nyár óta lustulás, úgyhogy megígérik, hogy összeszedik magukat.

Ismerjük meg a movie*pie nevű netes lap kritikáját az itthon október 22-én debütáló Bandslam kapcsán.

Speciálisan kezd: „Ellenálltam a Bandslam-nek, mint elhanyagolt macska az ölelésnek. Nem, nem, nem! Nem fogok megnézni egy tinik körében közkedvelt ’népszerűvé váló pancser’ témájú filmet.” – sejthető, hogy megszelídült az a bizonyos macska, nézzük, hogy viselte a filmet a kritikus:

De ahogy a film egyre jobban belemerül a popkulturális utalásokba, azon kaptam magam, hogy magával ragadott és a film végére doromboltam, mint egy macska.” Igen, amitől nagyon viszolygunk még kiválóan is elsülhet. Talán erre mondta a csoki-reklám, hogy ronda és finom.

E kritika is hozott némi párhuzamot a HSM-el, nézzük csak:

Az édes-popos High School Musical-től eltérően a Bandslam egy teljesen elérhető, életszerű tini-film, melyben a tipikus „Egek, ez a pancser tényleg csak be akar illeszkedni!” történet mögött van némi sötétség és tragikum is.”

Tehát sötétség és tragikum, ne ijedjen meg senki, ez csak valószerűbbé teszi a filmet, ami remek, de ne féljetek nem lesz egy TDK – a példa természetesen csak véletlenül jutott a Mesélő eszébe.

Utazzunk egyet, olyan helyre a Vörös Pillangóval a Karib tengeren, ahol még sosem jártunk, Corbin Free Style című filmje kapcsán Jamaica a célunk - a helyiek február 11. és 22. között láthatták e filmet, 9,987 dollárt hoztak össze neki.

Látogassunk most Spanyolországba, ahol a helyiek változatlanul kedvelik a Bandslam-et, a negyedik hétvégén 11 mozival csökkent a vetítések száma, így 104 mozi adja a filmet ott, 70,394 dollár a bevétel az október 2-4-ig tartó hétvégén, összesen pedig egy hónap alatt 699,226 dollár.

Lássuk a Bandslam kritika folytatását, érdekes felütéssel:

Hogy a szülői rész hiányzik a Bandslam-ből, az nem azért van, mert meghalt volna szülés közben, repülőgép szerencsétlenségben, avagy valami más nemes, kamerán kívüli halálban, hanem azért, hogy szemléltesse mennyire rossz egy szülő hiánya, vagy az, ha egy szörnyű betegségben szenved.”

Így aztán a szereplők egymáshoz való kapcsolata érthető lesz: „Hogy a gyerekek a családi traumák miatt elidegenedtek egymástól, arra jó okuk van.

Némi ízelítő a tartalomból, nem sok, ennyit már simán tudunk: „Gaelan Connell alakítja Will Burton-t, a középiskolás kívülállót, akiről az anyukája (Lisa Kudrow) tudja, hogy cool srác, de az iskolatársai bizony nem kívánnak neki jó napot. Vagyis, ha nem is verik, kegyetlenül gúnyolják. Will vágya valóra válik, mikor kap egy második esélyt, azáltal, hogy az anyukájával New Jersey-be költöznek.

És ami a kritikusnak feltűnt: „Először látom, hogy megváltásként ábrázolják New Jersey-t, de hé, ennek a srácnak ez a pokolból való szökés.” – avagy minden csak viszonyítás kérdése.

Nézzük a minket leginkább érdeklő részt: „Ezzel a tiszta lappal aztán összebarátkozik Sa5mel, akit nem más alakít, mint a HSM Vanessa Hudgens-e, ki legjobbját nyújtja, cinikus, bizonytalan, zárkózott Janeane Garofalo interpetáció.

Will és Charlotte kapcsolatát a kritikus sajátosan írja le: „Will, kellemes meglepetésére új legjobb barátra talál a hot végzős csaj, Charlotte (Alyson Michalka) személyében, aki lemondott posztjáról pom-pom lányként, tudod, talán egy esély miatt a kedves pancsernél. Tudod, hogy vannak indokai, de meg fogsz lepődni az okokon.

Mielőtt tovább folytatnánk a kritikát, utazzunk vissza Spanyolországba, az Ufók a padláson című film kedvéért, összesen két hónap alatt 5,308,265 a bevétel ott. Gyorsan gondoljon vissza mindenki az előző mesére, abban az angliai számokra és figyelje a végén az összesítést.



Folytassuk tehát a Bandslam kritika fennmaradt részével. A történet kapcsán a szerző a következőket írja:

Sablonosnak hangzik, részben az is. De amivel engem a Bandslam elbűvöl, az az, hogy olyan mint egy jó regény…, és ha megfigyelted, az utóbbi időben, az Alkonyat óta egy csomó nagyszerű ifjúsági regény jelent meg. Senki sem alkoholizál vagy vágja fel az ereit ebben a filmben, szerencsére, úgyhogy elég tiszta.” – hm, megint a vámpírok. Mondtam már, hogy üldöznek??

Komolyra fordítva, nézzük, hogy mi különbözteti meg a Bandslam-et a kritikus szerint a többi hasonló jellegű filmtől:

De a fiatalok ábrázolása a Bandslam-ben sokkal három dimenziósabb, összetettebb, mint bármelyik hasonló jellegű filmben, amit mostanában láttam. A zenei anyag roppant menő, ami kezdetben bosszantott, de elismerem, hogy a visszajelzések igazak voltak (a francba).

A főszereplő Gaelan Connell-nek van egyfajta félénk bája, ami a fiatal John Cusack-hez teszi hasonlatossá, ami üdítően abban a korban, amikor úgy tűnik, hogy csak a szépfiúk kapnak főszerepeket.” – Talent only.

Emlékszünk: a film Will David Bowie-neak írt levelével kezdődik – a kritikus ezt a motívumot használja az összesítésekor:

Tehát: Kedves David Bowie, a Bandslam meglepően elbűvölő film. Mosolygásra, nevetésre késztet sőt, a vége felé még könnyek gyűlnek az ember szemébe. És szerintem, ha csak egy gyerek, csak egy, ennek a filmnek a hatására leteszi a hamis Rock Band gitárját, és valódira cseréli, akkor Bandslam még sikeresebb, mint amennyire eleve sikeres.

A Bandslam sok aspektusból jó film tehát, mai mesénk pedig úgy lehet sikeresebb, mint általában, ha rövidebb lesz kicsit – jöjjön a szokott klisé, következik az összesítés.



Zac Efron Megint 17 című vígjátéka hét hete kapható a tengerentúlon DVD-n és blu-ray-n, ez idő alatt összesen 20,773,228 dolláros bevétel származott belőle.

Vanessa Hudgens-szel egy jelentős szerepben a kiváló kritikai fogadtatásban részesülő, nagyon értékes Bandslam című film nemzetközi bevételei módosultak, 5,154,319 dollárra, összbevétele pedig 10,365,307 dollár.

Corbin Blue HSM utáni első dobása a Free Style című film, februártól áprilisig nemzetközi vetítése volt már, onnan 575,247 dollár származik bevételként.

Ashley Tisdale Ufók a padláson című 45 millióból készült gyerekfilmje az amcsiknál 24,865,989 dollárt, nemzetközileg 19,124,834 dollárt hozott eddig, összbevétele 43 990 823 dollár.

A High School Musical 3 – Senior Year című műfajában rekorder alkotás DVD/blu-ray eladásaiból származó bevétel 58,113,137 dollár.

Forrás: kritika; movie*pie.
számok; The-Numbers; BoxOfficeMojo 1 2 3 4.
A mese szerzője ezúttal is jelenleg távollévő Barátunk, Fant.

12 megjegyzés:

LL írta...

Köszi a mesét a Mesélőnek és a Szerkesztőnek, bár ezek szerint előbbi ezt már nem olvassa.

Nekem nagyon úgy tűnik, hogy az ufós film már csak a dvd-vel éri majd el a gyártási költséget.

A kritika pedig jó választás, egyedi:)

Egyre jobban várom:)

b írta...

Köszi a mesét! Én már csak azt nem értem, hogy ha csak jókat mondanak a filmről, akkor miért lett bukás, és miért vették le ilyen hamar a műsorról.
A kérdés költői :)

;o) írta...

Jó éjszakát....
és garátulálok Dittának, a blogjának, minden kommentelőnek és NEKIK, hogy van értelme továbbra is miről, kiről, miért írni, beszélni.

Külön gratula LLnek is, hogy sikerült átlépned az árnyékod és örömmel zártad a versenyt. Meglesz a többi is majd!

Most pedig átfutom a napi híreket. Üdv Mindenkinek!

Andi írta...

Köszönöm a Mesét és a ma esti dalt különösen :))
A TDK példa pedig - természetesen csak is véletlenül juthatott a Mesélő eszébe :))

Jó éjt!

xdittax írta...

Nagyszerűek vagytok :)

Névtelen írta...

A következő bejelentésemet nem fogja senki sem annak nevezni...

Szóval az a nagy helyzet, hogy most az őszi szünet előtt nagyon bekeményítettek suliban, úgyhogy holnap valszeg nem lesz időm CSC-re, máshogy alakul a programom, mint a szokásos. Helyette viszont folyamatban van a Nylon ford, viszont az a hosszabb fajta, úgyhogy az sem a közeljövőben lesz kész. Ráadásul nekünk szombaton is van suli:( Mindegy, őszi szünetben lesz egy extra hosszú CSC:))

A megértést és a türelmet köszönöm, közlemény vége:))

xdittax írta...

Közleménnyel együttérez, de hangsúlyozza, így sem lesz "Fordította: LinkLuvor" hiány. :)

Azért csak szép hetet!

Névtelen írta...

Helló!

Most én is ide írok,mármint hogy gratulálok eme blog megalkotójának az alanyainak,és a mindennapi állítmányainak is.:))
Csak így tovább!!!!:))

És a mese is jó volt,amit gyorsan el is mondok,ugyan maga az alkotó nincs jelen,de számon fogja rajtam kérni.:)
Még 1-2 ilyen kritikus(i) mese,és a végén már teljesen megszokom.:)

LL,a nyugalom rózsát terem.:)) Közlemény elfogadva!:)

(f.é.) írta...

bocsi én voltam!

Névtelen írta...

Együttérzés megköszönve:D Meg a raktárürítés is:))

Lépek, szép estét!

xdittax írta...

Én megismerlek, Honey :)

És köszönöm Neked!

×××

Fant írta...

Féltem, hogy taktikai hibát követek el azzal, hogy elárulom, hogy nem leszek itt a mese kikerülésekor, de ez alaptalan volt és ennek örülök :))

Szívesen a mesét mindenkinek, örülök, hogy tetszett :)

LL, az Ufós filmmel addig még nem tudunk tisztán látni, amíg valaki nagyon gatyába nem rázza a számos oldalt, borzalmasan rájuk férne, megjegyzem. Lehet, hogy már megvan, csak az oldal le van maradva, minta borravaló, végül is nem nagy a differencia. Persze a jelenlegi adatok alapján igazad van teljesen. Kíváncsi vagyok majd arra, hogy a dvd-vel mennyit tudnak kaszálni.

Örülök, hogy a kritika is tetszett, az elején látod megoldottam azt a kérdéses mondatot a dorombolással :)

B, tegyük hozzá, hogy csak számok szintjén bukás egyelőre a film, színvonalában sok idei filmet felülmúl :) Egyébként a választ pedig tudod, bénázások sora kellett ehhez, de a kérdés költői volt, úgyhogy ennyi :)

Andi - természetesen csakis véletlenül :))

LL közleménye elfogadva, nyugtázva, további türelem garantált :)

Örülök, hogy tetszett a mese f.é., bízom benne, hogy meg fogod szokni teljesen :) Amúgy én is rádismertem :)