2010. ápr. 14.

A színház történelme

2009. december 4. Tudom, azt kérdezitek, hol van az már?, de néha jó dolog visszaidézni a "közelmúltat", vagy még messzebbre menni mondjuk Zac Efronnal és Richard Linklaterrel "Me and Orson Welles" című filmjük kapcsán.


Hogyan kezdődött számodra a projekt?

RL:
Az egész a történttel kezdődött, a kollégáimmal elolvastuk a könyvet, a Me and Orson Wellest, és azon gondolkoztunk, hogy megfilmesíthetnénk. Mindenképp nehéz feladat, ilyen filmeket ma már nem gyártanak. De szerencsénk volt, végig tudtunk menni a folyamaton, megtaláltuk a megfelelő színészeket. De szerintem ez tényleg a történetről szól, hogy újra megalkossuk Welles életének legnagyobb pillanatait, a színház történelmét. Mindezt egy kitalált történetbe foglalva.

Milyen volt Richard Linklaterrel dolgozni?

Z: Nagyszerű, nagyon nyugodt volt a környezet. De egy dologra koncentráltunk, ott volt körülöttünk, a 30-as évekbeli hatás, amit el kellett érnünk a jelenetektől kezdve az kellékeken át a zenéig, a légkörig. Rick számára ez volt az egyik legfontosabb.

Szerinted ez lesz Zac Efron áttörő szerepe?

RL: Szerintem Zac karrierében ez egy lépés a filmek hosszú láncában. Nagyon jó volt vele dolgozni, tudván, hogy nemrég kezdődött a karriere, de szerintem sokáig fog tartani. Nagyszerű a személyisége, karizmatikus, intelligens, keményen dolgozik. Engem lenyűgözött.

Felismerted önmagad a karakteredben?

Z: Mindenképp, a történet olyan, mint amikor nekem mutatták be a színjátszást és a színházat. És hogy őszinte legyek, a legtöbb dolgon én is keresztülmentem, ami a karakteremmel történik. Talán én nem voltam olyan cool eközben, mint ő.

Jobban szeretsz könnyedebb filmeket készíteni?

RL: Nem tudom, minden történet más helyre visz, ez a céljaidtól és a hangulatodtól függ. Néhány éve két filmem is megjelent, a Kamera által homályosan és a Megetetett társadalom. Mindkettő sötét, ez ilyen év volt. Ezek után jó móka volt egy könnyedebb film, talán szerethetőbb is.

Rajongsz Orson Welles-ért?

Z: Mindenképp nagy hatást tett rám az Aranypolgár. 16 évesen néztem meg, akkor még nem tudtam sokat a filmekről. De már akkor is láttam, milyen hatalmas dolgot ért el, pedig nem értettem, mi történik a filmben. De hihetetlen volt nézni.

RL: Szerintem minden filmkészítő rajongója. A befolyása miatt, a filmjei miatt, ő a filmezés egyik istene. Minden filmjét számtalanszor láttam, néhányat zavarba ejtően sokszor…

Fordította: LL.
Interjú: LovefilmUK.

1 megjegyzés:

b írta...

Nahát milyen naprakészek :)