2010. okt. 10.

Sem halála, sem élete

Meséinknek a CSC-vel kapcsolatban jót tesz a rendszertelenség, persze nem a színvonalra értendő mindez, hanem a számokra mennyiségére, ha nem is nagy számok, legalább sokan vannak, úgyhogy lehet velük sakkozni, ha mind megismerhető lenne a mai mesében, sokkot kapnának az olvasó utasok, kivált, hogy a MAOW néhány nemzetközi bevétele is elérhető, úgyhogy ezen rendszertelen mesebeli alkalmaink egyikén, jelesül ma, lesz min elbóbiskolnunk.

Kezdjük a tényekkel. Tény, hogy Amerikában szeptember 16-a óra köszönik szépen, de nem kérnek Charlie St. Cloud-nak sem halálából, sem életéből, nekik 49 nap kínlódás bőven elég volt, ez pedig negatív rekord. Csak példaképpen, bár lényegesen kisebb pénzt hozott, de tény, hogy a hibátlan Me and Orson Welles 93 napot élt meg.

A szintúgy kiváló Bandslam élt meg még rövid karriert, 42 napot összesen, de minőségben összehasonlíthatatlanul a CSC felett helyezkedik el, a korrektül hozó Megint 17 pontosan 112 napot élt a mozikban, szóval a helyzet nem egyszerű, a forgalmazó Universal stúdió szempontjából legalább olyan gyászos, mint az elmúlt hetek időjárása, a 44 millió dollárból készült film hazájában 31,162,545 dollárt keresett és bár nemzetközileg sem szárnyal, de az legalább helyenként az elmúlt pár nap időjárását idézi, szóval a Mesélő prognózisa szerint valahol a DVD/blu-ray eladásokkal jön majd ki nullára a büdzsé. Zac barátunk pedig simogathatja bölcsen taszítóra nőtt szakállát, ebből a buliból rosszul jött ki.

Nemzetközi kalandozásunk viszont sok apróságot tartogat. Ha mindegyikhez lenne külön sztori, nem férne el a főoldalon, persze egyszerű lenne az mondani, hogy hát igen, lojalitásból lesz uncsi a mese, de nem, ez alapból jön.

Az illem kedvéért kezdjünk idehaza, a fővárosi adatokkal. A Mesélő feladata, hogy a szeptember végi Budapest-maratonon megszerezze a számokat! Ezek a számok még a szeptember 09-12-ig tartó hétvége adatai, a fővárosból, országosan nem került be a legnézettebb 10 film közé, így nem mérik a számait, a fővárosban is csak a nevezett héten volt utoljára mérhető, csak itt a Top 20-ból került ki két hét után.

Vissza a Maratonhoz: a Mesélőt hadrendbe állítják az utasok a szakadó esőben, azonban nagyon kegyesek hozzá, mert nem futtatják le vele a teljes Maratont, annyi idejük nekik nincs a számokra egyszerűen, a cammogó tempóval eltartana egy fél napig mire pont kerülne a számok végére. Inkább azt adják feladatául, hogy 5 km-en győzze le a számokat bitorló nem éppen visszafogottságáról híres ex-világbajnok boxoló Darius Michalczewski-t.

Tehát a feladat, mivel a Mesélő a szokottnál is jobban bambul részletesen ismertetve: a számokat rejtő kis gömb a Tigris néven ismert bunyósnál van, tőle kell erőszakkal elvenni, majd 5 km-en keresztül magánál tartani, futással, de akár erőszakkal is. Nos, a Mesélő joggal sérelmezi az utasoknak, hogy ez alapvetően öngyilkos misszió, mivel Michalczewski-nek aktív korában is úgy indultak a meccsei, hogy szétverték egymást az ellenféllel, aztán ő jobban bírta, kizárt, hogy a Mesélő majd túlélné a vele való bunyót.

Mindenesetre a mezőny elrajtol, a Mesélőnek önmagában a távval sok baja nem lenne, csakhogy a tét valamivel nagyobb már. Az első egy km-en robbant a Mesélő és úgy van vele, hogy ha minél hamarabb megszerzi a cuccot, amíg az ex-bajnok a rajongóival van elfoglalva, a tömegben el tud tűnni és a táv végére remélhetőleg a főmezőny előtt beér a célba és a boxoló színét sem látja végig.

Ez az A-terv, ha minden így sül el, akkor a kaland egy kisebb meghalás után szerencsésen éget ér, csakhogy ez nem jött be: a Mesélő bár jó rajtot vett, és a rajongók is jöttek, meg a kocogó bunyós is stimmelt, azonban a gömbhöz túlzottan ragaszkodott, a Mesélő erőfeszítéseit meg sem érezte, pedig még egy gyomrost is bevitt neki, de totálisan hatástalan maradt. Ekkor bevetett egy cselt, mert erővel boldogult, ügyességgel sem, ezért eljött a trükkök ideje, a Mesélő egyszerűen leheveredett a pályára, és megvárta, amíg a boxoló szó szerint belébotlik – amikor ez megtörtént, az meglepettségében lazított a gömb fogásán, kibillent az egyensúlyából, mire a Mesélő felpattant, kiütötte a bunyós kezéből a gömböt, a levegőben elkapta, majd magához szorította és irdatlan tempóban elkezdett szaladni, a célig, szerencséjére a boxoló elég bamba volt ahhoz, hogy ne kapcsoljon, így nem látta a Mesélő arcát, az egész szituról szent meggyőződése volt, hogy a tömegben valaki sarkára lépett.

A Mesélő a célban rendesen összeesett, az utasok együttes erővel, 10 perc megfeszített munkájával felvonszolták a szőnyegre, mellyel a közeli atlétika pályáig repítették. Ott miután a Mesélő kipihent magát, ünnepélyesen felbontotta a gömböt. Azonban az eredmény ár-érték arány meglehetősen alacsony volt: szeptember 09-12-ig összesen 997-en csekkolták a filmet a fővárosban, a vidéki adatokról kezdet óta nincs hír, ezzel pedig két hét alatt kifulladt a film. Azon a hétvégén 1,143,555 forintnyi bevétel jelentkezett, összesen 4.158 fő látta a filmet, idehaza összesen 4,759,825 forintnyi lett a bevétel – ez összesen olyan 23,799 dollár. Ezzel a film el is tűnt a 20-as listáról, eredményeit nem jegyzik, a pontos végösszeg az előzőekben számítottnál nyilván valamivel több, de nem számottevően.

Mielőtt nagyon nekibúsulnánk, vagy azt mondanák az utasok, hogy persze, a Mesélőnek nem tetszik a film, ezért szemét módon csak a negatívumokat meséli el róla, gyorsan teleportáljunk a fiatal színésznőkkel bunyózó kenguruk földjére, ahol vázoljuk az illetékes kengurunak, hogy készüljön fel, ha a Sucker Punch promójára jön majd a Szépség, meg lesz tartva a második menet, ami akkor majd a másik oldalról lesz egyoldalú. Itt nagyon kedvelik Z-t, ahogy a legfrissebb díj is árulkodik róla, de beszédesek a számok is: szeptember 23 – október 03-ig összesen 1,572,423 dollár a CSC bevétele itt! 164 moziban kezdett a film és debütáns hétvégéjén arányaiban jónak mondható 605,779 dollárt hozott, ennél nagyobb mutatvány, hogy a következő hétvégére csak 23%-ot csökkent a bevétel, és 465,737 dollárt hozott.

Csakhogy, Ausztrália nem pusztán ennyiben mutatja meg szeretetét a Mr. irányába, hanem azzal, hogy a Me and Orson Welles-nek a július 29 – augusztus 01-ig tartó hétvégén 97,348 dollárnyi bevételt termeltek 25 moziban, ami kiugróan jó eredmény! A következő hétvége teljesítménye példátlan a Mr és a Szépség eddig filmjeinek történetében: a MAOW bevétele pusztán 9,3%-ot esett, 88,268 dollárt hozott akkor 26 moziban. Harmadik hétvégéjén folytatta diadalmenetét és csak 23,9%-ot esett, 67,136 dollárt termett 28 moziban. Az egy hónapos ünnepre 29 moziban került sor, a bevétel esése még mindig átlag alatti, 50%, dollárban 33,191. Ezzel a publikus adatok lezárultak összesen 395,211 dollár folyt be a filmből, ez Anglia után a legmagasabb bevétel, szóval pacsi a kenguruknak, meg gazdáiknak.

Oroszország a következő állomás, ahol még nyár végén, augusztus 26-án kezdett a CSC, 251 moziban 283,722 dollárral, ami arányaiban nem kiugró eredmény. Következő hétvégére már nagyot esett 61%-ot csökkent és összesen 110,146 dollárra volt képes. Harmadik hétvégéjén már csak 92 mozi műsorán volt látható, csökkent is 87%-ot egészen 14,804 dollárig. Az egy hónapos jubileumot 40 moziban ülték meg a fanok, 4,854 dollár értékben váltottak jegyeket. Jelenlegi utolsó adat október 03-al bezárólag található, akkor 750 dollár jött össze 9 moziban, az orosz összbevétel 640,529 dollár.

Charlie drámája Libanonba is eljutott, az utasok csak láthatatlanul repülnek keresztül az országon, biztos ami biztos alapon, szeptember 9-12-ig 7 helyi moziban 25,245 dolcsi kerekedett, a következő hétvége csak 43%-os visszaesést realizált no és 14,461 dollárt, az utsó szám a szeptember 23-26-i hétvégéről való, mégpedig 6,889 dollár, összesen a bevétel itt 66,633 dollár.

Végezetül látogassunk el egy atlétika versenyre, méghozzá Új-Zélandra, a cél, hogy a Mesélő a különböző számokat teljesítse amivel hozzájuthat a számaihoz – számokkal a számokhoz, ha-ha mekkora szójáték! – így a Mesélő, grrrr – így meg az utasok, így aztán az örömködésnak vége szakad, kezdődik a gátfutás, a pályán egyedül a Mesélő, néző van sok száz, a bohózatra vevők mind, jellemző.

Szóval a bíró a startpisztollyal a levegőbe lő, a Mesélő nekilendül, 25 mozi, mondja mielőtt felborítja az első gátat, onnantól nem szól, hanem koncentrál, a második gátnál sem jön ki a lépés, azon átesik konkrétan, csoda, hogy talpon marad, a harmadikba akkorát rúg ugrás közben, hogy széttörik, a negyediknél a levegőben elfogy a lendület és lehuppan a gátra, az ötödiken egyenesen átgázol, ugrás nélkül, ekkor azonban felrémik benne, hogy ha egy gátat sem ugrik át normálisan, lehet, hogy az ígért számok elmaradnak!

Ezért aztán mesebeli változás áll be: a hatodik gát suta mozdulattal, de átmegy, a hetediket éppen, hogy súrolja, majd további két speciális mozdulatot követően a tizedik gátat olyan technikával ugorja át, hogy öröm nézni, majd néhány méter sprint a célig, és megvan! A berendezés, ami normális esetben az időeredményt mutatná, most a következőt láttatja: 32,072 dollár, szeptember 23-26-ig és 27 moziban 20,4%-os csökkenéssel 25,526 dollár szeptember 30 – október 03-ig. Tehát: a versenyzés nem volt hiábavaló, a számok biztatóak, arányaikban jók, de legalábbis ígéretesek.

Ideje, hogy bezárjuk a számos bazárt mára és előálljunk a farbával: a 44 millióból készült Charlie St. Cloud, nemzetközileg október 03-ig 4,157,316 dollárt hozott, az összbevétele 35,319,861 dollár.

A hatalmas kritikai sikernek örvendő Me and Orson Welles című történelmi fikció nemzetközi bevétele szeptember 05-ig 1,135,042 dollárra módosult.

Nos, a legközelebbi viszontolvasásig emésztgesse mindenki a számokat és készüljön, hogy a következő alkalommal egy kicsit több izgalommal vegyítve további érdekes számok következnek. :)

Mindezt Fant készítette és ígéri.
Forrás: Odeon; BoxOfficeMojo 1 2 3 4 5 6.

6 megjegyzés:

LL írta...

Köszönjük a mesét és a számokat, ezúttal nagyobb mennyiségben :)

Nem értem ezt a sok atlétikaversenyes hasonlatot - bár tény, hogy szerdán lesz az országos diákolimpia, és nem sok esély van Kecskemét leverésére - de a Mesélő miért gondolja úgy, hogy pont ez a sport való neki... Szörfözhetne is egyszer mondjuk, vagy mit szólna a bungee jumpinghoz?

Amúgy a számok kapcsán leginkább a MAOW-t érdemes kiemelni, Ausztráliában extra jó volt, még növelték is a moziszámát nulla promó után, ezzel szemben a CSC durván gyászos teljesítményt nyújt. Aki nem látta, nézze meg, míg ki nem veszik, a vélemény rovat elég szegényes így két kritikával...

Fant írta...

Egyszerű, bevált neki, habár igaz, gátak nélkül, nade jó-jó, majd keres valami újabbat, talán pont a Mesélőnek maradt ki a bungee jumping, na, majd látjuk. Lassan valami téli sport lesz, amilyen hidegek vannak reggelenként :) De a sikeresség foka úgyis sejthető előre :D
Amúgy meg a kecskeméti csapat is foghat ki gyengébb napot, mindig van esély :)

Igen, Ausztrália figyelemre méltó, és biztos, hogy nem ennyi a vége, nagyszerű volt a tendencia, szóltam előre, hogy az ausztrálok érdekesek lesznek ugyebár :)

Én is csak azt tudom mondani, hogy a CSC gyenge, de azért egy mozijegy árát megéri, jó lenne tényleg több véleményt olvasni már a kibeszélőben, nem létezik, hogy összesen csak ketten néztük meg.

LL írta...

Szegény Mesélő, most biztos azt hitte, komolyan gondoltam az előbb :) De viccen kívül, a síugrás talán jó lehet egyszer :)

xdittax írta...

Hmm, a mai napon én is Kecskemét város ellenében szurkolok... de legalább olyan lelkesedéssel, mint a Mesélőnek a mesében. De súlylökésben a saját csapatunk! :)

Gondolok Rád, LL, sok sikert!
Ditta×××

LL írta...

Nahát Ditta, ezt mondhattad volna korábban is... :D

Sajnos a csapatunk versenytapasztalata egyes esetekben negatív tartományba csapott át, így esély se volt Kecskemét ellen, viszont végrehajtottam életem ugrását, 65 elsőre, csont nélkül :) Egyéni csúcs beállítás, sulicsúcs javítás, jó nap volt :D

Kétszer hallottam, hogy bemondtak titeket, Ditta, de nem figyeltem, mikben.

xdittax írta...

Akiknek én drukkoltam igazán, harmadikok lettek, és büszke vagyok rájuk, szorítottam értük.

De Neked is különösen örülök és gratulálok! :) Akár tudtad előre, akár nem, akkor is gondoltam Rád és ez maga talán egy kicsit elég. Remélem, mert igen jól teljesítettél! ;)