2009. aug. 31.

Nyárvégi gondolatok

Augusztus 31. van, és az a baj, hogy ezt sehogy sem lehet letagadni. Ott virít a naptárban, híradóban, telefonban, blokkokon, jegyeken, órákon... és valahogy hinni kell a szemünknek. Na és annak, hogy az igazgatóbácsi szerint holnap már az iskolapadokban látjuk egymást.

De mi itt továbbra is találkozni fogunk, igaz? :) Ez akkor sem fog változni, ha fúj a szél, és elkezdenek hullani a falevelek, és még akkor sem, ha a nap nagy részét a suliban és munkahelyeken töltjük.

Nos, tudom, hogy az utolsó egy-két hét termése nem túl biztató, de nem szeretném, ha elbizonytalanodnátok. Nehéz tanév elé nézünk, mozgalmas lesz, hosszú és fárasztó, és valószínűleg ebben senki nem ellenkezik. Mindannyian kerülünk majd negatív helyzetekbe, de valamit tudnotok kell.

Ez a blog akkor is itt lesz. Itt fog állni, várva rátok, szavaitokra, akár lelkesek, akár letörtek. Blogalanyaink kétséget kizárólag rengeteget témát fognak szolgáltatni, de bármikor megfoghatod a klaviatúrát és pötyöghetsz ide. Ha van valami finom falat, ha nincs. Sajnos utóbbi is elő fog fordulni, talán nem kevésszer.

De koncentrálnunk kell a jóra, a szépre, mindarra, ami fontos - és egymásra!

Csak erre kérlek Titeket az új tanévben - fel a fejjel, és szigorúan csak vidáman! ;)

Még találkozunk: Ditta×××

14 megjegyzés:

Andi írta...

Jó Tanévkezdést minden Diáknak!:))))

;o) írta...

Jaaaaaaaaaaj drága!
Ez egy édes kis indítása az őszi szezonnak, de nekem kicsit szomorúnak és talán szigorúnak vagy méginkább vészjóslónak tűnik itt-ott.

Még szép, hogy itt lesz Mindenki aki csak teheti. Ettől nyugisabb helyre nem is vonulhatnánk a napi őrület uán levezetésként - na jó, én persze csak miután a család már nyugovóra tért ;o)

Eddig is jó volt itt és ezutá is az lesz. Tudjuk jól kire mi vár az új évben. Ugyanúgy fogok Rátok gondolni, izgulni, szorítani, mint a saját gyerekeimért vagy éppen barátaimért, közeli ismerőseimért.

Kitartás! Ez még nem a világ vége, csak minden a szokásos mederbe vonul vissza. Legyetek erősek, ügyesek, okosak, kitartóak és szépek - meglátjátok gyorsan elmegy ez a tanév is.

Én pedig az után is itt leszek ;o)

;o) írta...

Na tessék! Hogy örülök, hogy olvaslak Téged is Andi. 1000 éve.....remélem jól vagy :D

Jó éjt Mindenkinek!

Andi írta...

Szia ;o), igen 1000 éve....
jól vagyok köszi és látom, remélem, hogy Ti is itt mind :) Bár én épp most kicsit megfázva és hangom sincs, de ide az úgysem kell csak nyomkodni a billentyűket :)) Bocs, hogy csak így elvétve, de már igen csak le vagyok maradva mint a borravaló :(:))))

Jó éjt Mindenkinek!

Fant írta...

Dittám, nekem is kicsit lehangoltnak tűnt ez a bejegyzés :) Nincs itt semmi extra helyzet, minden visszaáll a normális kerékvágásba, ahogy ;o) is mondta, nincs ebben semmi különös, teszi a dolgát mindenki, itt pedig találkozunk ezután is. Én sehová sem megyek innen :)
Ha ritkábban jelentkezel, az is toleráljuk ezután is, mint mindig.

És hát az őszhöz: nem lesz ez olyan szörnyű, október 22-én mint tudjuk jön a Bandslam idehaza, odaát ősz végén jön a MAOW, gondoljon mindenki ezekre, aki nehézzel szívvel tekint az új tanévre, van miért hajtani, van cél, legalábbis én mindig ki szoktam tűzni nehéz helyzetekben valami pozitívat magam elé, az segít :)

A tanév meg sima ügy lesz, Neked is, mindenkinek, kétség kívül.

Jobbulást Andi :) Ha pedig le vagy maradva valamiben és nem tiszta, kérdezz bátran :)

Jó tanulást minden érintettnek, csak ügyesen!

Névtelen írta...

Szia Ditta!

Nem tudom hogy emlékszel e még rám! Kitti vagyok. Lassan egy éve nem beszéltünk és ,ég az okát most is szeretném tudni! A tanévre sok sikert kívánok, és továbbra is nézem ám az oldalt, mert még mindig a kedvenceim közé sorolandó.
Örülnék ha írnál pár sort!
Puszika Kitti!

Névtelen írta...

Sziasztok!

Így a tanévkezdés örömére megcsináltattam a netet, úgyhogy minden a régi, a fordot rögtön postázom.

A sulikezdés nálunk teljes röhej volt, legalábbis az igazgató, hogy végre a diákokhoz tudjon szólni, betett a beszédébe egy Potteres hasonlatot, csak az a baj, hogy köze nem volt a valósághoz, és aki nem ezen háborodott fel, az meg egyszerűen csak röhögött. Na mindegy, ez emlékezetes évnyitó volt, de számomra újdonság például, hogy a Potter karakterei egyszerű személyiségű mesehősök. Az meg a másik, hogy nem elég, hogy 4 osztályfőnökit végig kellett ülni, utána még órarend szerint tartottak egy kínzást.

Ja és ha már órarend: több órám van mint tavaly, pedig nem vállaltam többet, szóval lehet, hogy összességében a fordokon is meg fog látszani. De nem mondom el megint ugyanazt, egyrészt a raktár még mindig dugig van, másrészt meg tudom oldani, ha lesz elég időm.

Szóval ezeket leszámítva szerintem egyáltalán nem lesz olyan szörnyűséges az új tanév, bár a mi évnyitónk nem ezt sugallta. És szerintem is érdemes kitűzni időpontokat, amire várni lehet, a Bandslam-en meg a MAOW-szen kívül párunknak ott van még a New Moon is.

Szerintem a suli miatt pont hogy többen leszünk, de majd elválik.

Fant írta...

LL, ez a sztori az igazgatóról: komolyan mondom, ez annyira kellemetlen lehetett, nem? Mármint, rossz hallgatni az ilyet, próbál bevágódni, közben lövése nincs a témáról, kicsit olyan tipikus, na lealacsonyodok a diákokhoz típusú dolog. Szörnyű lehetett, tiszta ciki. Nem kellett volna erőltetni ezt a dolgot neki, az ilyesmi mindig izzadtságszagú lesz, pláne ha a lenézésre alapul.

A fordok: szerintem zökkenőmentes lesz az, egyrészt, másrészt meg, ez a mennyiség, amit eddig is vállaltál, még ha csökken is elképesztő. De felesleges talán előrejelzésekkel törődni, majd alakul minden menet közben szerintem.

A suli miatt szerintem is nő a létszám, de én már nem merek számokról tippelni :)

Névtelen írta...

Nem alapult lenézésre a beszédnek az a része, elismerte, mennyire sikeres, és ez talán azzal magyarázható, hogy visszahozza a mesét a mindennapokba. Ami igaz részben, a világ, amit Rowling felépített, részben meseszerű, de ugyanakkor maga az élet, a szereplők mesefiguráknak tűnhetnek, de valójában átlagos vagy kiválasztott emberek egy kitalált társadalomban. Szóval egyáltalán nem leegyszerűsítettek, vagy egyoldalúak. A Potter sikere elsősorban Rowling tehetségéhez köthető, ahogy felépítette a könyveket, aztán ott van még a teremtett világ és a valóság párhuzama, aminek segítségével beleélheti magát az ember a történetbe. A film pedig ennek a közelében sincs, pedig az is említve lett. Szerintem a magyartanárom biztos csodálkozott ezeken az állításokon, nálunk a Potter tananyag volt.
Szóval befejezem a regényt, a lényeg, hogy az igazgató ezzel a meseszereplős dologgal eléggé mellényúlt, de szerintem ezt csak páran vettük észre, a többség felébredt a kómából, ami az ilyen eseményeken elkerülhetetlen, és ez volt a lényeg.
Egyébként - és nem írok erről többet - a mindenféle ünnepségeken annyira szoktunk unatkozni az ilyen beszédeken, amikor a válságról van szó, meg hogy a pénz nem minden, hogy ez a Potteres dolog jó "showelemnek" számított azoknak, akik nem tudnak semmit a témáról.

Fordok: most a CSC összefoglaló lesz soron, talán hétvégén eljutok oda, de napi frisselés nem lesz, az biztos. De szerintem jobb is lesz így, több idő lesz megbeszélni.

Fant írta...

Szerintem az ilyen évnyitó-záró beszédeknek semmi értelmük, egyáltalán nem kellene tartani. Értem akkor a lényeget, hogy figyelemfelkeltésnek szánta, csak akkor kicsit jobban érdemes lett volna utánagondolni.
Amúgy az meglep, hogy ez nálatok tananyag. De ugyanakkor jó is, mint kortárs irodalom, érdekes, és simán célt érhet vele a tanár, szóval az ilyesmit támogatom.

A Bandslam-es cikk: Nem is tudom, mondjuk a cím az kb. oké, de a poszter azért valahogy nem az igazi, bár energikusságot sugároz az igaz. Más megközelítés, mint az amcsiknál. Itt inkább a zenére helyezik a hangsúlyt ezzel érzésem szerint, de talán ha a mondanivalóra, az üzenetre építették volna fel, valahol az lenne nekem az igazi.
De tény, hogy ez a poszter annyira nem mosolygós, mint az amcsi hivatalos. És az is tény, hogy az ázsiai kultúra eltérő a miénktől is és az amcsitól is alapvetően.
Hogy ott mekkora bevétel lesz nem tudnám megtippelni, Ázsia meghódítása azért nem volt egyértelmű anno a HSM 3 kapcsán, és Z-nek sem a 17 kapcsán, bár Japánra célzok alapvetően, Dél-Korában egyik filmnek sem volt premierje. Meglátjuk, akármi lehet. Mondjuk a nemzetközi adatokban elméletileg bőven van még szufla, ahogy az az oldal is írja, a nagy európai országok is hátra vannak még.
Dél-Korea egy izgalmas kérdés lesz, meglátjuk. Érdekes, hogy ott ezek szerint jól van promotálva. Kíváncsi leszek mi sül ki belőle.

Egyébként ha már itt tartunk, itt az előzetes francia szinkronnal. Boldog vagyok, hogy nálunk feliratos lesz :)

Andi írta...

Köszi Fant :)
Ezt behozni? :) Nincs az a hosszú mese..:))

Fant írta...

Dehogynem, simán behozható csak idő kérdése, meg türelemé :))

Névtelen írta...

A sulival meg az évnyitóval kapcsolatban: nem akarok véleményt írni senkiről ott, de még az is elképzelhető, hogy egyesek tényleg azt hiszik, hogy van ember, aki képes figyelni az ilyen beszédekre.

Igen, az első Potter nálunk tananyag volt hatodikban. Ez kizárólag a magyartanár döntése volt, még vetélkedőt is tartottunk, kár, hogy épp Angliában voltam. Szóval ez nagyon jó húzás volt tőle, a többieknek is tetszett, és jobb olyan könyvet elemezni, amit szeretnek a diákok.

Ázsiai poszter: szerintem a Dream Up-ban minden benne van, de persze előbb nézzük meg a filmet. Nem akarok spoilerezni addig.
Nem azt mondom, hogy a koreai poszter tökéletes, de mindenképp közelebb áll a valósághoz, mint az amcsi. Kíváncsi vagyok, mit hoznak össze a netfüggők:D Amúgy nem hiszem, hogy olyan szegény országban számottevő növekedésre lehetne számítani.

Fant írta...

Biztos is, hogy azt hiszik, másképp nem tartanának különösebb beszédeket. Pedig alapvető tévedés. Remélem egyszer elhagyjuk ezt az értelmetlen tradíciót.

A Potter-es dolgot én is nagyszerű húzásnak tartom, minden ehhez hasonló dolgot a legmesszebbmenőkig támogatok. Így lehet közelebb hozni az irodalmat. És még sok hasonló kellene, szerintem bőben lenne is helye a tantervben, ott 10-11.-ben igen sok az olyan téma, amit a Potter-hez hasonlóakkal ki lehetne váltani.

Dream up: abban igazad van, hogy a Bandslam-nél jobb cím, a franciák High School Rock Band-jénél meg végképp klasszisukkal különb. Bár nekem nem erősségem a címadás. A Will-t erőltették a szakértők, mondjuk ott a 3 felmerült közül persze az lett volna a legjobb, de nem biztos, hogy túl vonzó.
Érdekes, azt sem vártam, hogy Dél-Koreában lesznek ilyen jó értemben kreatívak.
A poszterrel egy gondom van csak: nekem túl harsány, a színei miatt. De nem nekem készül, hanem Ázsiába, ami fontos szempont.

Vannak ott nagy számok is bőven, a HP hat hét alatt 16 millión áll például, G.I. Joe három hét 13 millió. Persze ezek nem a Bandslam kalibere, meglátjuk, néhány százezres bevétel hátha összejön, attól függ mennyi moziban adják majd.