2010. júl. 25.

Comic-Con 2010

Zack Snyder új filmjéből, a 'Sucker Punch'-ból tegnap, július 24-én a San Diego-i Comic-Con fesztivál 3. napján debütált az első klip, amely az 1950-es évekbe rántotta bele a szerencsés és nem kicsit irigyelt jelenlévőket.

Arra, hogy mi is láthassuk a képkockákat, keddig várnunk kell, ekkor hozzák nyilvánosságra ugyanis a világhálón - magáig a filmig pedig egészen 2011-ig - de három rendkívül részletes és terjedelmes beszámolót összeolvasztva mi is ráérezhetünk a tájékoztató hangulatára és minden információjára. :)

Délután 3/4 1-kor kezdődött el a Sucker Punch panel, miután a rendezőurat, Zack Snydert felkonferálták, elmondta, hogy mennyire élvezte, hogy eredeti ötleten alapuló filmet készített el, hogy ez egy bámulatos utazás volt, amivel ezeket a lányokat akarta kínozni, s amiből még a lányok sem látták a a hamarosan látható klipet, így egyenként bemutatta őket, és a színpadra hívta Emily Browning-ot, Vanessa Hudgenst, Jena Malonét, Carla Guginot és végül, de nem utolsósorban Jamie Chung-ot. Sajnos egyedül Abbie Cornish nem vett részt a női hatosfogatból az első igazi közös jelenésükön.

Zack, akinek minden eddigi filmje adaptáció volt, az első kérdést rögtön ebben az ügyben kapta, hiszen ez az első saját forgatókönyve. "Ezen dolgozok vagy már... Steve és én már nagyon régóta dolgozunk rajta, 8 éve, vagy még több éve. Nagy rajongója vagyok a fantasynek és a filmeknek, és minden alkalommal, amikor egy projekten dolgozol, van egy király történet, amit el szeretnél mesélni és így történt a Sucker Punch-csal is. Mókás a jelenlegi filmiparban, hogy képes vagy egy teljesen eredeti filmet megcsinálni, ami nem egy müzlisdobozon vagy egy szuper ragasztón alapul." - válaszolta.

Ezután a felvezető után mutatták be először a világon a közönségnek és maguknak a színésznőknek is a még mindig nem befejezett filmből a klippet. Erről írni, egyáltalán megfogalmazni magukban is mindenkinek nehéz volt. A beszámolók alapján hihetetlenül gyors tempójú, ravasz és kusza volt. Egyeseket a Sin City című filmre emlékeztetett, azzal a rátéttel, hogy ez sokkal intenzívebb és akciódúsabb. Rengeteg női harcjelenet van, és döbbenetesen kreatív és egyedülálló az egész, mintha egy videojáték volna. Futurisztikus robotok, gépek, ninják, zombik, szamuráj harcosok, bártánc jelenetek, első világháborús bunkerek, hatalmas fegyverek, egy őrült elmegyógyintézet és más egyéb poszt-apokaliptikus világok kaptak benne helyet. És persze a hölgyeken kívül Jon Hamm is.

A színésznőket teljesen levették a lábukról a látottak, a közönséget a legtöbb helyen egy kicsit megosztottnak írták le, de ez a bonyolult történetnek tulajdonítható, amit annyira nehéz megfejteni ennyi alapján.

Természetesen miután vége lett a bepillantásnak a hölgyeknek szegezték a kérdéseket: milyen volt, hogy tetszett nekik, mit gondolnak róla és a karaktereikről.

"Az én reakcióm a klipre, hogy őrülten ráz tőle a hideg. Én játszom Baby Doll-t, az édesanyja meghalt, és ő az agresszív mostohaapjával maradt, aki egy elmegyógyintézetbe rakatja őt. Meg kell szöknie és ezalatt talál magának barátokat." - nyilatkozta a főszereplőt megformáló Emily Browning.

Ezután Vanessa következett. "Én Blondie-t játszom... beleillik ebbe a világba ezekkel a csodálatos lányokkal, és valójában ő lőhet a legnagyobb fegyverekkel, ami az egyik kedvenc részem a filmből." - hangsúlyozta ki újra egy fekete Black Halo ruhát viselve, a klipről pedig azt mondta: "Annyira király, nem hittem volna, hogy ennyire döbbenetes lesz."

Jena Malone egy eddig ismeretlen kapcsolatot leplezett le, amikor először szót kapott: "Én játszom Rocket-ot, és annyira elképesztő látni. Bárcsak mi is kívülről nézhetnénk. Rocket Sweet Pea húga, Baby Doll bekerül ebbe a világba és nekem kell bemutatnom őt és végül nagyon megszeretem. Én segítek összegyűjteni a csapatot."

"Én alakítom Ambert, ő talán az első, aki bekerül Baby Doll tervébe és ő hihetetlenül hűséges. Szerintem ezt a fantasy jelenetek is jól tükrözik." - vette át a szót Jamie Chung. Végül Carla Cugino is - aki szerint a klip őrületes volt - bemutatta saját karakterét, mint egy "vezető, koreográfus, madonna". "Egy pszichiátert játszok az elmegyógyintézetben... ez egy roppant különleges élmény volt, csak úgy, amire Zack képes."

És hogy honnan jött az ötlet? “Arra az átmenetre vezethető vissza...15 évig csináltam reklámokat és videoklipeket, mielőtt még elkezdtem volna filmeket készíteni... Játszanod kell az idővel, dobálgatva az ötleteket az idővel kapcsolatban... egy igazán stresszes pillanatban képesnek kell lenned arra, hogy összesűrítsd ezt az őrült élményt egyetlen pillanatba, és végül megszületett." - magyarázta. "Le voltam nyűgözve, amikor megpróbáltuk kitalálni a végét, mert a filmben van egy csavar vagy egy lelepleződés és azt akartam, hogy kielégítő legyen a befejezés... Olyasmit akartam, mint amikor az első vágott verziót megnézése után azt gondoltam, 'ha ki tudnám venni az összes akciót, akkor is elképesztő film lenne', mert a lányok mindannyian annyira jó munkát végeztek."

Azt hiszem, ez egy nagyon, nagyon jó dicséret a főnök szájából, aki azt is kiemelte, hogy minden karakter táncmozdulatai nagyon jelentőségteljesek, mert saját személyiségükről árulkodnak.

Minden egyes lány máshogy táncol és minden színésznőnek/karakternek meg van a saját musical száma. Úgyhogy nem csak intenzív harckoreográfiákkal kellett megbirkózniuk, hanem őrült táncjelenetekkel is.

"Van egy filmjelenet, ami egy a kreált valóság egy napját ábrázolja, és ebben a valóságban egy éneklős-táncolós aspektus uralkodik. A lányoknak annak a montázsát kell megcsinálniuk, amit megtettek volna." - mondta Zack.

Emily kipótolta a direktor felszólását, elmondva, hogy ő mégis kimarad a buliból. "Nekem nem jutott tánc. Mindig amikor az én karakterem táncol, átkerülünk egy másik világba. Csak nézem a többi lányt, ahogy a szólójukat táncolják." - mesélte az új frizurával tündöklő főszereplő.

"Ami király, az az, hogy Carla karaktere egy terapeuta a valóság világában és hangterápiát használ és ezt használjuk a másik világ értelmezésében is... a film király része az, hogy a belső énünket vizualizáljuk. Szerintem nagyon izgalmas lesz a srácoknak látni a táncokat." - csigázta tovább az érdeklődést a Golden Globe-ra is jelölt Jena.

"Egy hatalmas teremben csináltuk a táncokat, ami mint egy tisztelgésként volt felépítve a Moulin Rouge-hoz... ez a hatalmas tér azzal a sok emberrel benne... különleges energiát árasztott." - fűzte tovább Carla.

A következő felmerülő nagy témakör az volt, hogy milyen volt szinte csak nőkkel dolgoznia a rendezőnek. "Elképesztő volt." - felelte egyszerűen Zack. "Mondhatnék valamit a férfi és női szexualitásról, és a szexuális előnyökről, de talán csak azt mondom, hogy ezek a színészek bámulatosak voltak és soha nem hátráltak meg, ha azt mondtam nekik, hogy csináljanak meg valami őrületest. És ez minden, amit kérhetek."

Hogyan készült fel minderre Jamie? "Részt vettem egy gyorstalpalón, hogyan kell repülőgépet és helikoptert vezetni, szóval ez elég király volt. A lányok annyira keményen edzettek, három hónapig edzettek együtt. Ez nagyon sok fizika elkötelezettséget követelt, és ez természetesen magával hozta azt, hogy szerettük együtt tölteni az időnket." - nyilatkozta a 27 éves színésznő.

Arra a kérdésre, hogy milyen érzés ott lenni a mozitörténet szexi, s*ggeket szét rúgó női között, Jena csak anynit tudott mondani, röviden, tömören: "Teljesen elképesztő."

"Ez a film annyira különbözik a többi női akciófilmtől. Sok esetben lehet ez egy paródia: 'Oh, nézd, ezeknek a lányoknak fegyverei vannak, de vicces.' De ez nagyszerű." - fejtette ki Emily, majd újra Jena folytatta. "Szerintem ez abszolút Zack érdeme, sokszor ebben a műfajban az emberek egydimenziós karaktereket alkotnak meg... mi viszont nem csak hogy fantasztikus fegyvereket forgathattunk, de ugyanakkor bonyolult emberi lények is vagyunk a képernyőn."

Zack Snyder ugyanazokkal a koreográfusokkal dolgozott együtt, hogy megteremtse ezeket a harcjeleneteket, akik a 300-ban és a Watchmenben is közreműködtek. "Olyan dolgokat csináltunk ebben a filmben, amiket soha ezelőtt nem csináltunk."

A klipben pedig egy olyan klasszikus dalt sikerült felhasználni, mint a When The Levee Breaks a Led Zeppelin-től.Zack elmondása szerint, majdnem lehetetlen volt megszerezni. De csak majdnem. :) Ugyanis ezzel a dallammal kezdődik a klip, majd beküldik Baby Dollt az elmegyógyintézetbe. Lehunyja a szemét, és Carla karakterének hangját hallhatjuk, ahogy arra buzdítja Baby Dollt, hogy menjen a saját elméje mélyére.

Ezután megkérdezték Zack-től, hogy melyik irányba szokott húzni, az egyszerű, vagy a sokkal komplexebb történeteket részesíti előnyben. "Sokkal fárasztóbb egy bonyolultabbat megcsinálni.. minden egyes dolognak meg van a saját dolga és a valóság az, hogy mindegyik komplikált a maga útján... amikor egy szimpla egyenes történetet mesélsz el, úgy kell csinálnod, hogy ellenállhatatlan és érdekes maradjon."

Egy a napokban megjelent másik várós film, az Eredet is hasonlóan a Sucker Punch-hoz a valóság és a képzelet közti határokat feszegeti. Ezzel kapcsolatban is faggatták Zack-et.

"Nem akarom elrontani a filmet, de rengeteg időt töltöttem ezen a filmen dolgozva, hogy kitaláljam a szabályokat és a valóság világát, miután már az alternatív valóságban vagy... az, hogy ezek a dolgok összeérnek a film végére az igazi trükk - hogy mind összepasszolnak a végén." - jelentette ki Zack, majd áttértek a film besorolására. "Azt hiszem van esélye a filmnek megkapnia a PG-13-as besorolást. Nagyon sok fantasy lény lesz lekaszabolva a filmben. De ha hallottál egy kicsi filmről, aminek a címe a Gyűrűk Ura, ők orkokat öldösnek, mégis PG-13-at kaptak."

Majd visszatérve az erős női karaktereket felvonultatására, Carla fejezte ki véleményét.
"Ez az, ami annyira izgalmas és különleges ebben a filmben, hogy igazán erős nők vannak benne. A nőknek örökké rengeteg rétegük van, mert nagyon komplex teremtmények vagyunk. Nem kell csak egyedül egy dolognak lenned. Nagyon sok férfi hősnek király, hogy az lehet, ami, de a nőkkel az a helyzet, hogy "szexin vannak felöltözve, szóval talán eszközként kezelik őket". Itt mindenkiben igazi erőt és diadalt láthatsz. [Zack] igazán szereti a nőket és fantasztikus karaktereket írt nekünk, hogy eljátsszuk."

Végül újra kérdezték a 22 éves Vanessát is, hogy milyen volt ez az egész tapasztalat. "Azért csinálom a projekteket, mert szenvedélyes vagyok velük kapcsolatban, hallottam erről is, elolvastam, és azt gondoltam, hogy ez a legkirályabb film a világon, de szóba se jöhet, hogy Zack nekem adja a szerepet. De részt vettem a meghallgatásokon, és szerencsére mégis nekem adta. Mindenki aki a filmben van annyira bámulatos és úgy érzem, annyira sokat növekedtem ebből."

A vége előtt természetesen Zack fejezte be a kérdéseket. "Szeretek képregényeket adaptálni. Az emberek mindig azt mondják, hogy "talán túl hű voltál a képregényhez", de ezt nem mondják azokra az emberekre, akik egy regényt dolgoznak fel." - mondta, s majd lezárta mondandóját. "Azt mondom, hogy amikor elkezdtünk ezen dolgozni, és megírni a forgatókönyvet, olyan volt, mintha adaptálnánk a kéziratot. Ugyanannyi tisztelettel bántam velem, mint a Watchmennél, a 300-nál vagy a Holtak hajnalánál."

Ezután szerencsésen úgy döntöttek, hogy még egyszer levetítik zárásul a klipet. Az 5 színésznő helyet foglalt a közönség között, akik érzékelhetően jobban értékelték már másodszorra az ízelítőt, ami tele volt erőszakkal, hatalmas sárkánnyal és gyönyörű musical számokkal. Szóval egy dolgot biztosan minden jelenlévő megállapíthatott: minél többször látja az ember a képkockákat, annál érdekesebbé válik a film. És mindenkit megragad. Vagy magával ragad. :)

Képek: Vanessa-Hudgens.Com.
Forrás: Geek Tyrant; HitFix; ScreenRant.

4 megjegyzés:

Fant írta...

Kis pontosítás, hogy az a koreográfus, az tulajdonképpen a harci jelentek koreográfusa, tehát a vezető kaszkadőr, talán így jobban passzol. Illetve nem volt ez sajtótájékoztató, ez maga a Comic-Con volt, ez egy olyan rendezvény, ahol minden fimnek ott van a helye, ami a fantasy-hez, illetve a képregények világához köthető, az ilyen filmek nagy-nagy találkozója, a legfontosabb esemény, az igazán hozzáértő közönségnek szól.

Azt kimondhatjuk, olvasva az azonnali visszhangokat, hogy a Sucker Punch durrant a legnagyobbat a WB filmjei közül, ez volt a legnagyobb meglepetés is. Szerintem az is óriási dolog, hogy kétszer is levetítették az előzetest, ez sem mindennapi dolog.

Szóval amit sejtettünk az beigazolódik, hogy soha nem tapasztalt látványvilága lesz a filmnek, ezzel kapcsolatban külön érdekesség, hogy a Comic-Conon Snyder megerősítette, hogy nem lesz 3D-be felkonvertálva a film.

Az, hogy Snyder dicséri a csajokat, ez nem releváns, még jó, ő választotta ki őket :) Sokkal nagyobb elismerés ennél a csupa pozitív visszajelzés.

Szerintem különben Ditta, felesleges kicsillagozni a seggek szétrúgását, ez a film nem a finom lelkivilágúaknak fog szólni, egész nyugodtan hozzászokhatunk a kicsivel keményebb fogalmazásmódhoz is.

A PG-13-al kapcsoltban: hát nem tudom, Snyder fő érve az, hogy nem valós emberek kerülnek legyilkolásra, hanem fantázialények, nekem ez így egy kicsit necces és karcsú mint érv, de ha ez átmegy, akkor ügyes, nagyon ügyes. Tény, hogy a TDK is PG-13 volt, tény, hogy ebbe sok minden belefér, és az is tény, hogy a legnagyobb bevételhez így lehet hozzájutni, ezért értem, miért szorgalmazza, de nem tudom... Meglátjuk, szerintem ez még nem lefutott meccs.

Az is fontos talán, amit az egyik live-blog kiemelt, hogy másodjára érthetőbb az egész, mint elsőre és, hogy ennek kapcsűn jó lesz, ha ezen elgondolkodik a WB, tehát majd remélhetőleg a promó során odafigyelnek arra, hogy megértessék velünk a sztorit, mert rendkívül összetettnek tűnik.

Szóval nagyon örülök neki, hogy ekkorát durrant a SP, óriási dolognak tartom, a minden jól megy, végre láthatunk egy igazán brutálisan nagy világsikert V részéről :) De ezt a filmet nélküle is látni kellene mindenképp.

Megjegyzem, V nézett ki szerintem a legdögösebben a csajok közül, fura volt, mintha a többiek nem rendezvényre öltöztek volna :)

Ez lesz az első film, ami igazán, maximálisan, teljes vállszélességgel nekem való :) Bár Z-től még a MAOW-t sorolom ebbe kategóriába, de az más, mert művészfilm :)

LL írta...

Iszonyú feelinges volt már ott rögtön megtudni a visszhangokat, és utána itt visszaolvasni az eseményeket, bár nekem a visszaolvasás néhány ponton elég kusza volt, ez a hatalmas mennyiségnek tudható be gondolom.

Kár, hogy kedden nem látom az előzetest, sőt, azután sem tudom, mikor térek vissza, zűrök vannak a gépem körül...

Mint ahogy Snyder is nyilatkozta korábban a 3D-s hírnél még, ennek a klipnek nem célja, hogy a nézők bármit megértsenek, a lényeg, hogy lássák a feelingjét az egész filmnek, és szerintem ezt a tervet teljesen végre is hajtotta :) Lássuk be, egyetlen film még, amiben V eddig játszott, nem volt ennyire biztos siker az elejétől fogva, van egy olyan érzésem, hogy itt végre a promóra sem lesz panasz :)

PG-13: először is Snyder a Gyűrűk Urára szerintem csakis idézőjelben alkalmazta a "kicsi" jelzőt, minden rész többszörös Oscar-díjas, azért ne a nyúl vigye a puskát, ezzel nem Snydert becsülöm alá. Nyilván akart mondani egy ismert példát, én meg ezek alapján nyilván szeretem azokat a filmeket :D Amúgy meg még mindig a Gyűrűk Ura alapján, oké, hogy megölnek pár orkot, de ott azért nem folyamatos öldöklés van, mint az SP-ben várható, és minden szereplő teljesen fel van öltözve, más felnőtt(es) tartalom nincs is a filmben, szóval ez eddig nem igazán érv Snyder részéről. De végül is mindegy, ha így nagyobb lesz a bevétel, hajrá... :)

V szerelése ezúttal maxpontos, a többiek lehet, hogy úgy voltak vele, hogy nem vesződnek a ruhával, ha úgyis csak a válluk látszik az asztal mögül, nem tudom :) De azt sem, hogy egy csaj hogy juthat ilyen elhatározásra :D

V-nek ez a Bandslamhez hasonlóan elismert filmje lesz kritikailag, szerintem, na és nagy különbség, hogy itt garantált világsiker várható - végre :)

LL írta...

Úgy látom, a koktélpartira már mindenki kiöltözött, így már egész más :)

Fant írta...

LL, valahogy világos volt, hogy szereted a Gyűrűk Urát :)) De nem kell bosszankodnod, szerintem 100%, hogy Snyder csak ironizált, nem véletlenül hozta éppen ezt a párhuzamot :)

Szóval ez a PG-13 magyarázat állati necces még mindig, de ez már az ő bulija, kíváncsi leszek, hogy oldja meg, mert ha ez így átmegy, akkor zseni az ember :D

Rendben, nem az a cél, hogy képbe kerüljünk a sztorit illetően, igazad van, csak annyira összetett a film világa, hogy a feelingel is ügyeskedni kell :) De az biztos, hogy a figyelmet felhívták magukra, úgyhogy abszolút, maximálisan sikerült a szereplés.

Én is nagyon azt várom, amit te, kritikai sikert és tényleg úgy néz ki, hogy nem kell dühöngenünk végre azon, hogy nem jutott el az emberekhez, ez nem mindennapi lesz :)

Végre egy film, aminek a promóján hátradőlhetünk majd, mekkora lesz :)

Akkor ahogy látom V rutinosan nem hozott magával egy fél ruhásszekrényt, hanem olyan ruhát választott, ami mindkét célra jó :))

Van némi új képi anyag: először is egy új poszter, másodszor pedig egy makett valószínűleg a COmic-Conról, odatesz mindkettő :)