2009. márc. 7.

Csak jó lakozik benne!

Elle interjú
Jó döntések

A volt középiskolás mesterfokon sajátítja el a csábítás művészetét két új filmjében, amelyekben a függvények helyett már a nőkkel foglalkozik.


Egy valódi Walt Disney-féle álomherceghez hasonlóan Zac Efron-nak erős szemöldöke, világoskék szeme, fekete, ívelt szempillái, egyenes orra, mosolyra görbülő szája van. Utóbbi olyan ultrafényesen tökéletes, hogy elbizonytalanodsz, hogy ’Azok igazi fogak?’ „Olyan, mintha nem az enyémek lennének?” - kérdez vissza a herceg vigyorogva, ugyanakkor zavartan. A gyerekkori résnek már nyoma sincs a fogszabályzásnak köszönhetően. Ahogy egy Disney-sztárhoz illik, egyenletes, sima bőrén nem növeszt erős borostát, meghosszabbítva tinipéldakép-szerződésének garanciáját.

Sötétzöld kapucnis pulóvert viselve, bő derekú farmerja egy színes csíkos boxert fedve fel, a High School Musical csillaga egy asztalnál ül egy teraszon, védve Los Angeles déli napsütésétől, halas szendvicset majszolva és hideg shake-et iszogatva. 21 évesen elég fiatal ahhoz, hogy megnyerje magának a lányokat, de újabban elég idős ahhoz, hogy elcsábítsa nőket is.

A ’17 Again’-ben mindkettőt megteszi, egy férfit alakít, aki újra szeretné kezdeni az életét, újra tinédzser lesz, és beleszeret feleségébe, aki még mindig 37 éves. Gondoljatok vissza a Segítség, felnőttem!-re. „Nehéz volt nem nőstény oroszlánnak lenni mellette.”- mondja munkatársa, Leslie Mann, szerelmének idősebb tárgya. „Egyik nap a próbák végén menni készültem, mikor ezt mondta: „Mondd el a telefonszámod, hogy felhívhassam a kislányodat a szülinapján!” Megadtam neki, ő a rendezőhöz fordult, és azt mondta: „ugye megmondtam, hogy megszerzem?” - Leslie nevet. „Ő a nők álma, főleg azoknak, akiknek Oidipusz-komplexusuk van.”

„Az elején azon gondolkoztam – hogy fog ez működni?”- mondja Efron. „Hogy fogok…tudod…” A képernyőn egy idős nő után epekedni? „És az első próba végén már annyira rajongtam Leslie-ért, hogy nem kellett megjátszanom.” Elmosolyodik és bekap egy sült krumplit. „Most már tudom, mit érez Ashton Kucher.

Külsőleg Efron ahhoz a tökéletes férfitípushoz hasonlít egyre inkább, amit Montgomery Clift az Egy hely a nap alatt-ban, James Dean az Édentől keletré-ben, Warren Beatty a Ragyogás a fűben mintáz meg, és persze a mai megfelelőikhez: Johnny Depp, Brad Pitt, Leonardo DiCaprio – mind volt tinisztárok.
Találkoztam Leo-val drámai átváltozásának kezdetén.” - mondja Kenny Ortega, a High School Musical trilógia rendezője. „Leo felolvasta nekem a Hókuszpókuszt. Mindenki őt akarta, de ő a Gilbert Grape-et választotta – jó döntés! Zac-kel találkozni nagyon hasonló volt. Csak jó lakozik benne.”

Meghallván, hogy DiCaprio-t tüntetik ki az egyik GQ Men of The Year címmel, Efron megjelent a partyn. „Csak miatta mentem el!” - ismeri be. „Úgy gondoltam, talán kezet foghatok vele. Senki sem találkozott Leo-val, már kifelé mentem, mikor elment mellettem. Odakiáltottam neki. Megfordult, ezzel elértem a célomat, azt mondtam neki: Csak kezet akarok fogni veled, haver, nagy rajongód vagyok. Nagyon szeretnék egyszer leülni veled beszélgetni.” És azt mondta, „Rendben.” Néhány nappal később egy Lakers meccsen voltam, és SMS-t írtam neki, azt mondta, jön. És ez a baseballsapkás felhajtott galléros fickó mellettem ült. Egész meccs alatt beszélgettünk, és minden igaz, amit róla gondoltam: okos, hidegvérű, elbűvölő, vicces. Tudod, ez a báty-érzés.” - Efron a fejét rázza. „Ez olyan bénán hangzik.”

A Zac-mániához vezető út négy órányira LA-től kezdődik, a csöppnyi Ayorro Grande-ban, Kaliforniában. Anyukája, Starla „hippi a lehető legjobb értelemben, nagyon vallásos” – borászatban dolgozott, apja, David pedig „a másik fél, nagyon logikus” – mérnök. Efron 12 évesen szerepelt először a Pacific Conservatory of the Performing Arts színdarabjában. „Szerettem a gyerek lenni a felnőttek között.” - mondja. „Amennyire vissza tudok emlékezni, egy csomó gyereket nem tudtam megérteni. Még mindig nem értem, hogy lett a High School Musical ilyen sikeres.”

A pincérnő közeledik, hogy leszedje az asztalt. Pirulásából tisztán látszik, hogy Zac rajongótáborának tagja. „Egyébként,”- mondja Efron, hogy örömet szerezzen neki, „gyönyörű szemeid vannak. Elképesztő.” Teljesen őszinte. Mindenki tudja, hogy Vanessa Hudgens-szel járnak együtt a High School óta. Tegnap az interneten olyan képek jelentek meg, amelyen a pár egy sex-shop-szerű helyiségben fényképezkedett egy rajongóval. „Ó, ember!” - mondja Efron nevetve, székébe süllyedve, eltakarva arcát. „Az Halloweenkor volt úgy két éve! Egy jelmezboltban készült, hátul, a felnőtt részlegen, ahol a felnőtt jelmezek voltak. És az a kedves idősebb nő közös képet kért tőlünk.” Egy olyan polc előtt, ahol falloszok és bárány feliratú dobozok voltak.

„Anyukám azt kérdezte: „Zac, mit vettél abban a sex-shopban?” Mondtam, hogy: „Nyugi anyu, az nem sex-shop.” Fel sem fogta. Azt mondta – utánozza anyukája aggódó hangját – „Tudtam, hogy szexuális életet élsz!” Ezt bezzeg megértette. A zoknim idén karácsonykor tele volt óvszerrel. Kaptam egy egész nagy kiszerelést.” Te jó ég.

„Ez az a film, ahol Zac a képernyőn elveszti a szüzességét!” - viccelődik Richard Linklater, aki Efron és Claire Danes filmjét, a Me and Orson Welles-t rendezte, amely 1937 színházi világában játszódó dráma. „Itt van ő, egy kaliforniai gyerek, aki tapasztalt brit színészek körébe lépett be, és egyáltalán nem ijedt meg. Zac nagyon jó pókerarc. Ne becsüljétek alá. Minden jel hosszú karrierre mutat. Persze sokkal érdekesebb lenne a kultúra számára, ha sok problémája lenne.”

Pont miután leérettségizett, visszahívják a gimnáziumba. Efron Kevin Bacon szerepét fogja játszani az 1984-es sikerfilm, a Footloose remake-jében, melyet Ortega rendez, és talán ismét Linket alakítja a Hajlakk következő részében, amelyben „sok nagy 60-as évekbeli problémával néz szembe” mondja a Hajlakk alkotója, John Waters. „Milyen jól hangzik?” - ez minden, amit Efron mondani fog, aki még nem írta alá a szerződést.

„Zac, kérlek, olvasd el a forgatókönyvet – csináljuk meg a filmet!” Waters-t telefonon a „60-as évekbeli problémák”-ról kérdezték, annyit árult el, hogy „A szabadszájúság hajókat süllyeszt el!” Azt is elmondta, hogy a forgatókönyv „viccessé teszi Zac High School Musical-beli szívtipró-alakját. El tudom képzelni, hogy unhatja már. Úgy értem, csak az, hogy szívtipró vagy, nem jelenti azt, hogy nem tudsz színészkedni. Kérlek! Népszerű! Megmondtam neki: „Ha kábítószerfüggőt játszanál, Oscar-díjat kapnál!”

Ezek a lehetőségek biztosan eljönnek majd, de mostanra Efron azt mondja: „Annyi örömteli filmet forgatok, amennyit csak tudok. Amikor egy új High School Musicalbe kezdtünk, mindig próbáltam életben tartani magamban azt a gyereket.”

Fordította: LinkLuvor.

5 megjegyzés:

Andi írta...

Gratula LL, szép munka volt:)

;o) írta...

Sziasztok!

Na végre! Végre egy cikk vagy interjú, amikor nem sajnálom, hogy idősebb vagyok... ;o) Köszi Z! És köszi Ditta.
Vártam, hogy bekerüljön ide is ez az interjú, már amikor először olvastam is nagyon jó kedvem lett tőle, a feeling kicsi pluszt mutatott a hétköznapi Zacből is - nem mindig csak a sztárság és az aktuális film a középpont.
Remélem egyszer majd valamikor jó sokára, mikor már jóval többet látott és tapasztalt meg a világból igazi életrajzi könyve is lesz; izgalmas és színes tartalomra számítanék - amilyen ő maga is.
Valamelyik kommentben olvastam, hogy Z hajnövesztését a Footlosenak tulajdonítjátok. Már én is felvetettem ezt a lehetőséget - és még volt ezzel a filmmel kapcsolatban egy megérzésem, miszerint a HSM3-ban Zac Scream magánszólójának hangulata, mondanivalója, mozgásvilága, egyátalán a helyzet maga, rettenetesen hajaz Bacon Footloseos magánszámához. Olyan érzésem volt, mntha Kenny tudatosan vagy tudat alatt már előkészítette volna a terepet a következő magánszámukhoz... aki látta a filmet talán megérti mire gondolok.

Fant írta...

Nagyon jó interjú - köszönet érte!
Egy-két érdekes dolog is van benne, mondjuk tisztázza ezt a képes-boltos történetet is, meg a Hajlakk 2 kapcsán felmerült kábszeres pletykákat is - egyrészt. Másrészt pedig tényleg érdekes dolgokat árul el a magáról, a családjáról, persze azért diszkréten, ahogy szokta, de nyíltabb már, valahogy az az érzésem, hogy a karácsonyi ajándékos történetet nem mesélte volna el, mondjuk a HSM 3 bemutatója előtt - értitek. Úgyhogy jó kis interjú tényleg.

Footlose - abszolút egyetértek ;o), szerintem az a bizonyos jelenet a filmben majd még talán a Scream-nél is erőteljesebb lesz, én legalábbis arra számítok. Totálisan hajaz rá a Scream, annyi valószínű, hogy Kenny fejében is megfordult, hogy ilyesmi a Footlose vonatkozó jelenete is. Kíváncsi leszek, abból mit hoznak majd ki, szerintem valami olyat, ami után majd megint az állunkat keressük percekig :) És olyat, ami után Z a Ditta-féle hárítást alkalmazva majd elmondja, hogy ő igazából nem jó táncos :))

b írta...

Gondolod, hogy megrótta volna érte a Disney?

Fant írta...

Nem, hogy megrótta volna, nem is volt szabad ilyenekről beszélnie szerintem :) Kőkemény üzlet ez, meg van szabva, hogy milyen témákba nem szabad belebonyolódni, hogy a kialakított tiszta imázst tartsa :)
Gyerekcsatorna a Disney Chaneel, maga a cég meg legendásan vaskalapos.