2009. júl. 19.

Ez még jobban izgat! :)

Mesénk e héten is roppant érdekes számokat tartogat utazásunk kapcsán, odaát kerek számon van túl a 17-es film, már ami a vetítés napjainak számát illeti, idehaza ez alkalommal az egyensúly elmarad majd, végül egy rövid összehasonlítást tervez a Mesélő a Disney Zac Efron rajongó szőke parókás hősnőjének mozis kalandjával – no persze a számok szintjén. Hogy ennyire ne legyen szép és jó minden, a DVD-s számos oldal Nagy Filmmel foglalkozó kollégája nyilvánvalóan egybe vette ki az egész éves szabadságát, hiszen ezek a számok rettentő kuszán állnak, így ebből ezúttal sem lesz friss adat.

Nos, lássuk, hogy merre is lesz a kezdés – természetesen itthon kezdünk most is, találkozunk a Balatonon, a helyszín nem túl változatos, no de ebben az általános forróságban talán a legjobb választás.

A Vörös Pillangó fedélzetén kényelembe helyezi magát minden utas, mindenki kap egy nagy adag koktél, a Nap süt, a klíma már-már a törökökét idézi, a körülmények majdnem már a klasszikus Hawaii-t – jó, hát egyedül a számok nem fognak stimmelni, de minden utas túllendül ezen, hiszen tudják, hogy ez amolyan szükséges rossz velejárója az utazásnak. Mikor mindenki megkapta a maga koktélját, Aladdin rá is kezdi a számokkal.

A helyzet az, hogy a Megint 17 című vígjáték a július 9-12-ig tartó mozis hétvégén immáron kicsúszott a Top 10-ből, ezért országos adatokat nem ismerünk. De: természetesen számok nélkül nem maradunk, hiszen Budapesten 20-ig számolják a top filmeket – a 17-es filmünk a múlt hét végén a 12. pozícióban volt, 673 néző fizetett be rá, ők 778,420 forintot dobtak össze a vállalkozó mozik számára. Namost. „Ez baromi izgalmas, de elfogyott a koktél – ,úgyhogy tölts még!” – hangzik több utasunktól Aladdin felé, és hát mit van mit tenni, kap minden érintett egy újabb adagot, persze csak ha elfogadnak mellé egy adatot is. Kínos csend – senki nem vette a poénnak szánt szösszenetet – majd némi erőltetett he-he, inkább folytatja a Mesélő a számolást.

Szóval ott tartottunk, hogy 778,420 forint, gyorsan számoljuk át mindezt dollárba: 195 forint az aktuális árfolyam, így aztán rövid számolás után meg is kapjuk a 3,992 dollárt, mint aktuálisan publikus magyar bevételt a hetedik hétre vonatkozóan. Csak Budapesten ezzel már 62,203 néző tekintette meg filmünket, országosan ez az a szám 102,498 látogató, nem számítva a múlt hétvégi nem nyilvános vidéki számokat.

A Megint 17 magyar összbevétele a hetedik hét végére 102,374,140 forint dollárban pedig ezen adat: 541,491 dollár!

A Fuvolás Lány az egész számolás kezdete óta kezében tartja hangszerét, már alig várja, hogy végre megfújja és varázsszőnyeggé alakuljon át a vitorlás – ennek is eljött az ideje, éppen most. A Szellemcsalogató dal, ezúttal egy speciális szerzemény – de csak, mert a Mesélő is kifelé fogy a dalokból – nos e speciális szerzemény nem más, mint a frissen Emmy-díjra jelölt Musicals Are Back című összeállítás, pikolóra hangszerelve, hm, valamilyen zenei díjat érdemelne ezért a VVHSZ zenész tagja (házi feladat: dönteni arról, hogy milyen zenei díjat szavazzunk meg mesebeli módon a Mesekönyv Fuvolás Szerkesztőjének).

Most, hogy Szellemük vidáman előjött, így már indulunk is az amcsikhoz – egészen pontosan ez alkalommal Kanadába teleportálunk el – mégpedig Vancouverbe! Ott speciálisan landolunk, mert rögtön miután megérkeztünk a Szellem a szőnyeget Fraser-folyó felé irányítja, hogy azon aztán ismét vitorlássá változzon. Mikor megérkezünk, egyből az új filmjét előkészítő, legújabb hajviseletének praktikusságát megértő amcsi Aladdin vár bennünket búvárfelszerelésben.

Azt mondja, tetszik neki a Vörös Pillangó és szeretné kipróbálni néhány perc erejéig, hogy bemutassa mit is tanult erről sportról. Persze megengedjük, rábízzuk a hajónkat - és meg is hálája a bizalmat, hiszen az ő sportolása nem egészen úgy végződik, mint a Mesélőé szokott, hanem pár ügyes trükköt bemutatva, látványos elemek kíséretében kicsit túráztatja a hajónkat, lenyűgözve ezzel minden utast, a Mesélőt kis mértékben megizzasztva.

Mielőtt elmesélte a számokat, javasolta, hogy ha már Kanadában vagyunk, lepjük meg a Szépséget is – így aztán hajóstól teleportálunk Montrealba a Beastly forgatására. Természetesen akkora diszkrécióval érkeztünk, amekkorával csak egy vitorlással lehet, így aztán nem zavartuk meg a jelenet felvételét, hanem csak a szünetben mutatkoztunk meg a Szépségnek, aki rettentő boldog lett, hogy aztán a mi látogatásunktól, vagy a velünk utazó Mr. okozta a boldogságot, fedje azt a mesebeli homály – mindenkinek a fantáziájára van bízva. :)

Nos, az első örömöt követően a Szépség rögtön el is újságolta, hogy a HSM 3 a Billboard Top Soundtracks listáján ismét előrelépett, 2 pozíciót méghozzá, így a 10. helyen áll 38 hét után, ami fantasztikus eredmény.

Miután kifejtettük mennyire tetszik mindaz, amit eddig a Bandslam filmből láthattunk, azt válaszolta, hogy amit eddig láttunk még mind semmi – és bevetette lenyűgöző mosolyát.

Ezek után – miközben a Vörös Pillangón éppen üdítőt iszogatunk – Mike O'Donnell megformálója elújságolta mi is történt a Megint 17-el hazájában a múlt hétvégén és e héten.

Július 10-12-ig már a 13. hétvégéjét teljesítette a film, hozott akkor 74,836 dollárt 121 mozi műsorán. E hét hétfőjén 13,534 dollár volt az eredmény, melyet kedden 22%-os növekedés mellett 16,511 dollár követett – majd jött a 90. vetítési nap, ennek örömére elképesztő 194,63%-os növekedés és 48,646 dollár, a 91. napon 19,97%os csökkenés következett ami még így is 174%-al több, mint a keddi nap pénze, és ez az összeg 38,931 dollár volt. Így aztán a Megint 17 amcsi összbevétele e hét csütörtökéig 63,689,463 dollár.

Induljunk nemzetközi útra mindezek után, lássuk első állomásként Mexikót a Karib-tengeren és nagy öröm, hogy immár nevesített hajónkkal száguldunk a nevezetes vízen – éppen e tengeren tevődött fel a kérés pár hete. Mexikói barátaink szorgalmasak meg kell hagyni, július 03-05-ig 152,429 dollárt hoztak össze a filmnek, ami kedvenc számos oldalunk szerint éppen 112 hete fut a mozikban, persze lényegtelen, hogy 112 hete még csak álmodoztunk a bemutatóról, az első számunk a június 19-21-es hétvégéről származik – azóta összesen 1,892,688 gyűlt össze.

Hogy rímeljük, jöjjön Malajzia ahol négy hetes a film, a Celebesz-tengeren hajókázva tudjuk meg mindezt, ahogy azt is, hogy 14,447 dollár jött össze a július 02-05-iga tartó hétvégén, egy hónapos regnálása alatt pedig 432,639 dollár, ami jóval több, mint az öt hete játszott HM film számai.

A következő utunk vezessen Norvégiába, az Északi-tengeren – ahol számos oldalunk szerint már 2062 hete megy a film… hm. Ha a hollandok írták volna megérteném, hogy sokat volt a shopban az elkövető, de a norvégoknál. Ott mi lehet az ok? Nos, jó lesz az június 19. óta is, pláne, hogy július 03-05-ig 29,576 dollár a termés – összesen pedig 308,341 dolcsi. Be kell ismerni, a szőke Disney-sztár itt fölénk nőtt, úgy kétmillió dolcsival. De sebaj.

Ne jártunk még talán Litvániában pedig már 10 hetes a filmünk és ráadásul a Balti-tengerről behajózhatunk – no, megtesszük most és találunk nagyítóval 79 kemény amcsi dolcsit, nem többet, de nem is kevesebbet, fogjuk, hozzászámoljuk az eddigiekhez, így aztán kijön termésnek a 131,594 dollár, ami helyi szinten nem rossz lóvé.

Heti aktuális romantikus utunk Spanyolországba vezet bennünket, mi pedig a Vörös Pillangót a Földközi tengeren. 10 hete vetítik a filmünket, július 02-05-ig 491 dollár volt a pénz, összesen pedig visszafogott teljesítményként 1,923,386 dollár.

Lássuk mi a helyzet német barátainkkal, ahol legutóbbi látogatásunkkor egy kisebb szökőárat sikerült képezni az Északi-tengeren. Ezúttal Aladdin igen közel marad a hajóhoz, annál is minthogy német barátaink a tiszteletünkre egy kisebb fogadást, party-t szerveznek, hiába, a szörfösök lazák ugyebár, és el is újságolják, hogy az előző héthez képest, július 9-12-ig 52%-os növekedést produkáltak a filmnek, így 84,698 dollárral hálálták meg a látogatást – összesen 9 hét alatt 5,457,721 dolcsinál járnak. Szerették volna, ha megint előidézünk egy hatalmas hullámot, de az utasok tiltakoztak, mondván ezúttal más sportot fog űzni Aladdin. Ajvé.

Az új sport helye pedig hol máshol, mint Törökországban lesz! A Földközi-tengeren érjük el ugye, de ezt csak a rend és az útvonaltervezés kedvéért említjük, a sporthoz a víznek így nincs köze. Mivel a törökök, a 45 fokban azt mondják Aladdinnak, hogy a sport a futás, futóversenyre hívják – de, hogy ne pánikoljon túlzottan, hosszútávfutás a szakág. Az utasok elhelyezkednek a szőnyeggé változott hajón és készülnek, hogy vajon, ezt a sportot, hogyan lehet elrontani. Nos.

Aladdin készült az újabb megmérettetésre, a saját sivatagában edzett egész héten, hogy ezúttal ne szerepeljen le annyira a Fejek előtt, mint az elmúlt alkalommal. Meg azelőtt. Meg azt megelőzően. Meg… na jó, szóval, hogy most domborítson, hiszen unalmas a bénázás mindig. Felkészül, a rajthoz áll csupa török atlétával, a táv úgy 3000 méter, síkfutás, hogy nehogy kár keletkezzen a gátakban.

Elindulnak! Mindenki sikeresen elrajtol, Aladdin is, mindenki a maga tempójába persze, így aztám 100 méter után máris 70 méter a Mesélő hátránya, de fel nem adja, küzd, izzad, liheg, mindent csinál, ami a szenvedést jelzi, közben a VVMSZ vezetője hitetlenül nézi, hogyan lehet ilyen béna technikával futni, de alapvetően halad, úgyhogy elraktározza magában, hogy ez is egyfajta technika, noha ő inkább nem fogja kipróbálni soha. Közben eltelt a táv harmada és a kezdeti 45 fok változott kérem, mert olyan történt, ami ott nem jellegzetes, elkezdett szakadni az eső! A szakadó esőben a többiek lelassultak így 1000 méter után csupán 600 méter volt Aladdin hátránya – aki szintén nehéz helyzetben volt, mert ő sivatagi körülmények között készült, nem esővel számolt.

Roppant izgalmas a verseny – Aladdin fárad, de nagyon, már-már feladni készül, mikor az utasok a szőnyegen megjelennek előtte – V alakot formázva ülésrendjükkel, élükön a Fuvolás Lánnyal és szó nélkül próbálnak hatni rá. Ennek következményeképp Aladdin felélénkül, elkezd magához képest iszonyúan haladni, 2000 méter után csak 900 méter a hátránya és jött az utolsó egy kilométer, ahol az utasok újabb cselt vetettek be, a Szépség fotóiból egy best of összeállítással készültek és a Szellem segítségével vetítették Aladdin elé – sőt az utolsó 500 méteren best of válogatást is játszottak eddigi útrakelős fuvolás dalainkból - így hát….

3000 méter után a célba csupán 150 méteres hátránnyal érkezett Aladdin, ami messze erőn felüli teljesítmény is volt, egy órán keresztül kellett élesztgetni mire magához tért. A VVMSZ vezetőjének második legkedvesebb országának lakói pedig mondták a számokat: 11,221 dollár az elmúlt hétvégén, 351,171 dolcsi pedig 4 hét alatt. Jól haladnak.

Következzék mai utolsó állomásként az Egyesült Arab Emirátusok, a Perzsa-öbölben hajózunk. Július 02-05-ig tartó hétvégétől származik a legfrissebb szám 16,985 dollár, összesen négy hét alatt 615,813 dolcsi az eredmény. Ez már majdnem eléri a HSM 3 helyi bevételét, 24,619 dolcsi hiányzik még hozzá!

Lássunk akkor egy gyors összehasonlítást, miközben hazafelé hajókázunk, Hannah Montana mozifilmje és a Megint 17 között: az amcsiknál a mesterségesen szőke Disney sztár hozott nagyobb számokat 79,261,193 dollárt eddig összesen, ami 16 millió dolcsival nagyobb összeg Efron legújabb filmjének ottani számainál – ám ebből 10 millió rögtön nyitóhétvége különbözete. Nemzetközi fronton már sokkal érdekesebb a helyzet, 61,312,841 dollár a Disney film száma – itt Zac első önálló filmje 6,251,650 dollárral többet hozott eddig! Az összesítésben Zac filmjének hátránya 9,320,080 dollár – ez pedig kevesebb, mint amennyivel jobban nyitott a HM az amcsiknál. És tegyük hozzá: a Hannah Montana mozifilmet a HSM 3 mozifilmmel kellene igazából összevetni, csakhát ott van összesen úgy 111,775,727 dollár előnye a Nagy Közösségépítő Filmnek. :)

Lássuk ennyi duma és felvezetés után a Megint 17 összesítését: július 16-al bezárólag Zac Efron vígjátékának amcsi bevétele 63,689,463 dollár, nemzetközi színtéren pedig 67,564,491 dollárt szedett össze mindeddig – így az összesített bevétel: 131,253,954 dollár!

Írta: Fant, alias a Találó.
Forrás: OTP; Odeon; Billboard; The Numbers; BoxOfficeMojo 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14.

6 megjegyzés:

Névtelen írta...

Tetszett ez a mese is, szerintem jól szerepelt a 17 a HM-val szemben, a nagy film megy bőven lepipálta.
Egyébként néhány helyen szerintem elromlottak a billentyűzetek, hogy sikerült így elírni a hetek számát, és a film szereplése is elég változatos...

Ahogy a Mesélőé is az, megjegyzem, szerintem ilyenkor Törökországban sportolni öngyilkosság:D De az eső itt is megtette hatását:))

Fant írta...

Örülök, hogy tetszett :)
A két film összevetésében a 17 igen jól szerepel, én is úgy értékelem, majdnem ugyanazok a számok, az amcsiknál a Disney faktor miatt több a pénz, de nemzetközileg bőven a 17 viszi a pálmát. Nagy dolog ez, mert azért ugye a Nagy Filmmel kellene összevetni a HM-t, de durván nem állja meg a helyét az összehasonlítás. Igazából engem meg is lep kissé, hogy ennyire el van maradva tőle.

A film szereplése változatos, igen, legtöbb helyen semmi kiemelkedő, dehát még így is ekkora összegeket hoz. És még hátravannak elvileg a brazilok és a portugálok. Brazília pedig mint tudjuk a HSM 3-at igen kedvelte, érdekes lesz, hogy a 17 Again mennyire jön be nekik majd :)

A Mesélő nem akart túl egyszerű helyzetet választani :) Az eső pedig - eredetileg nem terveztem bele :)) De így lett esélye a Mesélőnek egyáltalán túlélni :))

bloger on icedaniel.se írta...

Nice blog, i like it !

(f.é.) írta...

Ez a mese oltári,(hosszú)!:))Köszi érte.:)
És most így,hogy mára már többen is lefutottuk a köreinket,jóccakát kívánok mindenkinek!:)

Andi írta...

Sziasztok!

Igazán nagy befutás volt és gratula a Mesélőnek a túléléshez :))
Én is köszönöm a mesésen mesebeli homály fedte utazást :))

Fant írta...

Szívesen Andi, örülök, hogy tetszett :) Túlélte a Mesélő, ekkora távot ilyen tempóval is csak egy mesében lehet túlélni :)) De az utasok segítsége is kellett :))