2008. szept. 15.

'MAOW' kritika #13

"Richard Linklater egy ember, aki jól ismert hippikről, naplopókról, és álmodozókról szóló filmjeiről, de mi a helyzet a kialvatlanszemű ártatlan fiatalemeberrel, aki a művészetken kersztül ott akarja hagyni jelét a világnak. (És nem a Rocksuli-ra gondolok.)

A Torontói Nemzetközi Filmfesztivál celebrálta Linklater új filmjének, a 'Me and Orson Welles'-nek ősbemutatóját, egy olyan filmnek, amit ő a film-a-filmben fogalommal illet és a Shakespeare képpel, a rendezői csináld-meg listája mellett. Ez egy időszaki vígjáték-dráma, ami eltökéltségen keresztüli művészetről, tehetségről és a személyiség puszta erejéről szól; a megállíthatatlan erő majdnem mozdíthatatlan tárgy.

Meglepetésként, a főszerepben játszó Zac Efron eldobja Vadmacska egyenruháját hogy eljátssza Richard-ot, egy feltörekvő színészt még mindig a középiskolában, 1937-ben, New York-ban. Egy napon úgy találja magát, hogy a a Mercury Színház alatt új jelük fényeitől megvilágítva sétál. Richard ügyessége a dobjátákánál lenyűgüzi a színház új prudukcióján, a Julius Ceaser-on dolgozó Orson Welles-t (Christian McKay). Richard-ot beszippantja Welles mágneses személyisége és hősködése; magabiztoságga és bizalma a saját munkássága iránt. Richard szintén elkezd beleesni a vállalat magabiztos és vonzó titkárába, Sonjába (Claire Danes). Bár nem tudja, ezek közül az új hatások közül mindegyik mély nyomot hagy az életében.

Linklater okossága az, hogy mindezt a tipikus kortörténetből a 20. század egyik legnagyobb mutatványosának életébe öltözteti, amíg szintén egy olyan művészi oktatófilm, ami felfedi a színház erényeit. Ha a 'Me and Orson Welles' nem annyira szándékosan a karakterre fókuszálna, lehetséges, hogy az egész dolog elcsépeltnek hatna. És Linklater bizonyította a maga hozzáértését Welles-hez úgy, hogy bizalmasan kezelte és annyira messzire vitte, hogy Te nézőként nem fogod felismerni a dolgot, mert belülről látod. Mintha csak a Kamera által homályosan-ról, egy humoros és animált rendőrős filmről, vagy a Mielőtt lemegy a nap-ról és elődjéről beszélnének az emberek?

Bár, a biztosat pihentették, nincs semmi szokásos a végső terméket illetően. McKay, első filmszerepében, a legjobb Welles Liev Schreiber Az Aranypolgár születése-ben való Orson alakítása óta, lenyűgöző alakítással, bár nem hiszem, hogy a hang elég jó lett volna. De ennek az a módja, hogy akkor nem hallgatod a hangot, de inkább, mint Richard, belevonod Welles aurájába. Biztos, hogy valami arra készet, hogy szeresd őt és hogy ne legyél képes megbocsátani magadnak, amiért ellenszenvesnek gondoltad. Nagy emberség van Welles-ben, bár ahogy McKay játssza őt, jó is rossz is. Egy egyszerű, "köszönöm"-öt suttogva a színházi menedzser hátának(Eddie Marsan) távozik az éjszakába, ami köteteket fog szülni Welles karakteréről.

De a filmben igazán két főszereplő van, és azt mondtam, a másik megmagyarázhatatlanul Zac Efron-ra tartozik. Bár tudna legalább további három évig a High School Musical levonatából táplálkozni, csodálom a fiatal színészt, hogy megkockáztatta tehetségét, egy ilyen homokozóban játsszva. Mágneses és bájos, de szintén sebezhető és hajtott. Azt gondolod, hogy nagyon érett, de később Sonjával való kapcsolata, megkövetelte Efron-tól, hogy az ellentétek mindkét oldalát egyformán játssza, és könnyedén teszi. Danes, időközben úgy gondolom, soha nem volt jobb; okos, szexi és éppen csak egy kicsit veszélyes. Az a fajta lány, akiről tudod, hogy rabul fogja ejteni a szívedet, és össze is fogja törni, anélkül, hogy rébrednél tényleg ezt teszi-e. Szintén ki akarom hangsúlyozni Zoe Kazant Greta-ként, aki íróként találkozik és barátkozik össze Welles-szel. Szerettem volna többet látni őt, de azt gondolom, hogy épp elég van belőle ahhoz, hogy megfogjon motor-szújú édességével.

De ez egy olyan minőségi film, ami minden szinten jól működik, a karakterektől a produkciós designig. Ez más, mint bármilyen Linklater film, amit láttam, de miközben bonyolultnak tekinti a nagy személyiségeket, mégis azt érzed, összhangban van életműve többi részével. Ez egy olyan kicsi film, ami nagynak tűnik, és ez hatásköre ellenére személyes. Szerintem ez egyike Linklater legjobbjainak és valami olyasmit mond, amit többi filmje is. Remélem a 'Me and Orson Welles' széleskörű kibocsátást kap, mert valószínűleg ez a legjobb dolog az Aranyváros óta, ami a Welles névvel van csatolva." - Lucidforge.

12 megjegyzés:

Névtelen írta...

Majd még jövök,de gyorsan kiszerettem volna írni ezt.
Egy kis személyes dolog,remélem nem haragszotok meg érte!?

Kedves Ditta!!!

Névnapodra mondok száz jó kívánságot,
Legyen ez a napod szép,boldog és áldott!
Kedves képed hű szívemben ragyog,
Névnapodon veled együtt én is boldog vagyok!!!!!!

Tudom,hogy holnap lesz,de nem bírtam ki!!

Boldog Névnapot Kívánok!!!!!!
(f.é.)

Névtelen írta...

Haragudni f.é.? Csatlakozni esetleg, még jó, hogy felhívtad rá a figyelmet, restelltem volna, ha elsiklok felette! Isten éltessen nagyon sokáig Ditta!!

Fant

Andi írta...

Dettó!

Nagyon Boldog Névnapot Ditta!

Andi

*Nóri* írta...

Szép jó estét mindenkinek!
Én csak egy hírrel érkeztem: a VABN-en fenn van a Cín I Have This Dance telljes változata hála az iTunes-nak!:D Nagyon gyönyrű dal!:D
Jó éjszakát mindenkinek!(L)

Andi írta...

Nóri, nagyon igazad van mert hihetetlenűl csodaszép ez a dal, én most legalább 6x hallgatom egymás után WMP-n mert nem tudtam megállni, hogy ne töltsem le...varázslatosak!!!!!!!!

dorka írta...

Ditta!Névnapod alkalmából nem kívánok egyebet, csendes lépteidet kisérje a szeretet! Szívedbe béke, lelkedbe nyugalom, légy boldog e szép napon! Nessa

Névtelen írta...

Drága Ditta!

Boldogságos névnapot kívánok!
Me

Ma már számomra is kiderült így, hogy mi a keresztneved. (Elnézést, de ilyen mélységben nem merültem el a kommentek között eddig - ezért voltam íly tudatlan.)

Meghallgattam az új dalt, látom (illetve hallom) már megint lesz mit megkönnyeznem a filmben. Imádom! Javíthatatlan romantikus vagyok....hát illik ez ennyi idősen ;o)???
De ez őrületesen jó lett ismét - csakúgy mint az előző részben lévő duettjük. Benne van a szívük, a lelkük, az érzelmeik. Szerencsések, hogy ezt a szerelmet így is ki tudják fejezni. (El tudom képzelni, hogy a férjem sokkot kapna, ha így próbálnám meg az érzelmeimet kifejezni. Na nem az érzés miatt, mint inkább a hangom okán.....) Várom már az ezzel kapcsolatos rehersal felvételeket!

Még 1 szó az öltözékről: látom, hogy a véleményetek u.a, mint nekem. Ha ti és köreitek mégsem a márkafüggők táborát erősítik, az nagyon jó dolog. Sajnos ezek szerint mi rossz helyen élünk ezzel kapcsolatban vagy a fiatalabb gyermekek vannak abban a korban és helyzetben amikor aggyal még nem érik fel mit jelent az, hogy érték.... (és sokszor a szülők sem).

Üdv Mindenkinek és szép napot!
Me

ades írta...

nem tudjátok mit jelent a just jareden az a zaces nikkis szöveg ha tud valaki nagyábol irjamár le

*Nóri* írta...

Sziasztok!
1: Dittám: Neved napjára kívánok sok szépet,legyen számodra boldogság az élet.
Mint gyöngy virág az erdõ közepén,
úgy virúljon az életed, névnapod ünnepén!
2: Me egyetértek minden szavaddal és bár nemtudom hány éves vagy, de egyéltalán nem baj, hogy javíthatatlanul romantikus vagy!:D Nagyon aranyos volt amit a férjedről és magadról írtál!:)

Andi örülök hogy egy véleményen vagyunk!:) Én is ott tartok a zene meghallgatásának gyakoriságánál, mint Te!:)

Tovább sziép napot mindenkinek!:D(K)(L)
[Hihi szegény Dittának jó sok kommentre kell válaszolnia!:)]

Névtelen írta...

Jaj, ez a Nikkis hír durva...mármint nem a Zaces, hanem az, hogy Nikkit és az apját letartóztatták múlt hónapban, mert összeverekedtek egy nővel pont annak a szigetnek a repterén, ahol Zanessa nyaralt!! Nekem erről fogalmam se volt!!!
Maga a Zaces hír arról szólt, hogy kiengedték őket, és hogy a Hajlakk összes szereplője támogatta végig, de leginkább Zac, akit minden porcikájával imád...meg persze a családja.

Névtelen írta...

A zenehallgatás gyakorisága...egész suliban ezt hallgattam indulástól érkezésig, úgyhogy most kicsit felhagytam vele:P Imááádom...:P

xdittax írta...

Drága Kedves Olvasóim!

Dittának, vagy legyen inkább Edittának sok kommentre kell válaszolni, hihi:) És valóban.


Először is - mérhetetlenül köszönöm, egytől-egyig mindannyiótoknak. Most szebbé varázsoltátok napomat, amit egyébként erős, szorulós fájdalmakkal töltök(beteg lesz, amolyan őszi járványos). Bár ha ha csípősen hozzáteszem, a duett után nem volt nehéz. De valahogy együtt a kettő nagyon a szívemig hatolt. Köszönöm Nektek! Olyan szépeket írtok, hogy nem találok szavakat.:)

De kicsit irigy is vagyok Rátok, na ehhez mit szóltok? Sajnos mikor hazaértem, rádöbbentem nincs internetünk, gondolom valamiféle áramszünet miatt, és nagyon mérges lettem. Egyébként is elég sok mindennel kell még "szembenéznem" a mai nap folyamán, így igazán keveset fogok itt ülni, de este, tényleg csak akkor, megoldom valahogy. Szóval mikor rájöttem édes kommenteiteket olvasva, hogy Ti ezen szám birtokosai vagytok akár más a tegnap este óta, és hogy milliószor meghallgattátok...awww. Egy igazi Zanessa dal. vagy Troyella, de a csudába is, tudni, hogy ők egy igazi. Hangjaik... a szívem belesajdul. Bámulatos.

És Ti is azok vagytok...:)

Az elvarázsolt Ditta×××

..aki egyébként olvsasott már erről a Nikkys ügyről, de...mindegy. Este találkozunk talán, remélem.:)