2008. júl. 8.

I Love This! <3

SALT LAKE CITY — Az iskola készen áll a nyárra. Voltaképpen, készen áll valamire jóra. Legalábbis Zac Efron-nak, Vanessa Hudgens-nek, Ashley Tisdale-nek, Monique Coleman-nek, Corbin Bleu-nak és Lucas Grabeel-nek - a Disney High School Musical kiváltáság hat elsődleges játékosának.

A nagy-képernyős nagy fináléjukat épp most forgatották le, a High School Musical 3: Senior Year október 24-re esedékes. Miközben a negyedik film már az előkészületeknél tart, senki nem számít arra, hogy az elsődleges játékosok visszatérnek.

De a tavasz és a nyár nagy részében a színészek újra együtt voltak az East High-ban, ahol az eredeti Disney Channel film 2006-ban elindult és popkultúra szenzációvá lett, ellátva Efron és Hudgens karaktereinek, Troy-nak és Gabriellá-nak drámájával és táncszámaival, haverajaival Bleu-val és Coleman-nel; és az ikerpár riválisaikkal, akiket Tisdale és Grabeel játszik.

Harmadik alkalommal változtatták át a díszlettervezők Salt Lake City középiskoláját egy Disney verziójú frissen festett amerikai akadémiává. A főbejáraton kívül, egy piros zászló lóg kiakasztva, melyen ez olvasható: "Congratulations Wildcats: Back To Back Champions!". Broadway misőségű piros függönyök lógnak a hangversenyteremben a musical számokhoz. És a tornateremben, Troy kosármezét helyezték ki, az apja és legjobb barátja, Chad-é mellett.

Az első HSM film forgatása 4.2 millió, a második már 7.8 millió dollárba került. Bár több munka van a Senior Year-rel (nem fog megmondani, mennyi), a forgatás még mindig egy tényleges középiskolai musical produkció egyszerű stílusában zajlik. A fantasy filmjelenet is egyenesen papír pálmafákkal és lángokkal készült.

"Mindig megpróbáljuk tartani a naivitást." - magyarázza Kenny Ortega, aki mindhárom filmet rendezte. "Több skála és részlet van a High School Musical 3-ban, de ez még mindig a mi világunk - fiatal emberek kívánnak és törekednek."

Küzdelmes volt a filmezés 45 napos időbeosztásának megtartása, olyan szükséges forgatásokkal, amik egészen 18 óráig tartottak. De a fiatal színészek nem panaszkodnak. Nyári hőmérsékleteken, az Efron és Hudgens trailere előtt lévő felfújható gyerekmedencében lógtak, vagy Tisdale utánfutójában, ahol a nagy húzás a Guitar Hero volt a Wii-n - Efron egy különös kedvence.

Efron(20) volt az, aki utoljára szerződött a 3. filmhez, de azt mondja, nem azért, mert filmsztár fizetésre várt volna, amit sokan hittek, hogy megérdemel a Hajlakk-ban levő főszerepe után.

"A High School Musical-en dolgozni mindig nagy durranás már az első nap óta." - mondja. "Csak nem tudtam, hogy egy harmadik működne-e. Amikor a szövegkönyv bejött, azt gondoltam, nagyon jó, és ez egy könnyű igen volt."

Ortega azon kívül pontoz, hogy Efron csak 17 éves volt, amikor az első rész debütált. "Akkor hirtelen a High School Musical 2 belenyomta őt ebbe a rendkívüli fénybe - a Rolling Stone címplapjába. Bármilyen felnőtt bármilyen józan ésszel azt tanácsolta neki forduljon visza és legyen tárgyilagos, és győződjön meg arról, hogy mindegyik lépés, ami abba a különleges fénybe vitte, a helyes választás."

Ortega megosztotta mély szerelmét az amerikai musical iránt a fiatal szereposztásával, akiket "gyerekeinek" hív. Amikor a legendás táncos, Cyd Charisse az elmúlt hónapban meghalt, az egyik napi forgatást az ő emlékének szentelte.

"Ez egy 13 éves fiú álma volt." - mondja Ortega, aki a direktori székbe ült egy olyan kézi mikrofonnal, amit arra használhatott, hogy közleményeket mondjon be. Általában ott gubbasztott az ölében a teáscsésze terriere, Manly, aki Sharpay kutyáját, BOI-t játssza a filmekben. Egy pontnál Ortega a szereposztásnak bókol, mivel azok megcsináltak egy jelenetet, és Manly is jóváhagyólag ugat.

A film fináléja természetesen egy diplomázási jelenet. Ez egy nagy dal-és-tánc szám a futballpályán, amit a Szuperkupa félidei műsorai és az Atalantában és a Salt Lake City-ben lévő olimpiai játékok nyító és záró ceremóniái ihlettek.



A film szintén magába foglal kevésbé csiricsáré, de nagyon humoros jeleneteket. Sharpay (Tisdale) kap egy 'I Want It All' álomjelenetet, amiben felidézi magát és az ikertestvérét, Ryan-t(Grabeel) szupersztárokként. Bár a képernyőn ez csak négy perc, a forgatása 3 napba tellt.

Sharpay szemein keresztül a barátait különféle behódoló szerepekben látjuk, Efront beleértve, aki egy filmpremieren őrült rajongót alakít.

"Ez elég mókás." - mondja Efron a forgatások között. Rajta egy elől Sharpay-képével díszített póló van és a bicepszén egy nagy piros szív - közepében SE monogrammal.(Sharpay Evans) "Ez az alkalmam, hogy szerepet váltsak."

Bár Tisdale-t felcicomázzák egy platinaparókával a képzelt jelenetéhez, a szereposztás úgy tűnik, fellázad a nagy divat a kamerákon kívül. Tisdale sittes öreg papucsokban csoszog, Hudgens rövid farmert visel fölvágásokkal, és Grabeel olyat hord, amit karaktere soha - barna szandálokat és fekete zoknikat.

A legkomolyabb szereplő Grabeel, 23, általában egy helyben marad két jelenet felvétele között, míg a szereplőtársai csevegni repülnek. "Menjünk, emberek!" kiált a többieknek egyszer csak, mert már nem akar több időt elpazarolni.

Ő az egyetlen, aki vett egy lakást a városban("Nem szeretek szállodákban maradni" - mondja), a maradék szereplőgárda a Salt Lake-i Little America Hotel-ben és a fényűzőbb Grand America-ban lettek szétosztva és elszállásolva.

Amíg az első 2 filmet forgatták mindenki a Little Americá-ban szállt meg, de a második folytatásnál már az elsődlegeseket meghívták feljavításra. Efron, való-életbeli partnerével Hudgens-sel, Tisdale-lel és a támogató játékost játszó Chris Warren Jr-ral a Grand Americá-ba költözött.

"Ott" - mondja Tisdale - "vannak biztonsági embereink, akik segítenek nekünk ki-be jönni, anélkül, hogy az előcsarnokot érintenénk. Igazán nem érzem
biztonságban magamat a Little Americá-ban."

Bleu és Coleman úgy döntöttek, hogy visszatérnek a Little Americá-ba, a támogató színészekkel és háttértáncosokkal együtt. "Jobban szeretem a Little Americát, mert ott a pizsamámban tudok kávézni az előcsarnokban." - árulja el Coleman.

De egy nagy indíték, amiért belegyezett, a papparazzik és a rajongók Efron, Hudgens és Tisdale megszálottságának elkerülése. "Ez egy népszerűséghelyzet, és engem igazán fel tud villanyozni a tény, hogy ez még nem történt meg velem." - mondja Coleman(27).

A szereplőgárda tagjai, amíg még mindig közel állnak egymáshoz és játékosak, elkezdtek különálló útjaikra menni. Efron ezt egy hiteles középiskolai tapasztalattal azonosítja ahol "az emberek akiket szerettél és akikkel éltél négy éven keresztül - a legjobb barátaid - mind felnőttek és búcsút mondanak."



Grabeel megpróbálta minden pillanat zamatát érzeni Salt Lake-ben, elment sólakásokat kutatni, amelyekről azt mondta, olyanok voltak, mint egy másik bolygó. De karrierének ezen részének végéről önfejű marad. "Azt gondolom, hogy mindegyikünk testileg kimerült." - mondja. "Van egy érzélem, de megpróbálom úgy megnézni, mint bármilyen munkát - nem lenne túl jó belemerülni ebbe. Jön egy idő, amikor a történetnek véget kell érnie."

"Mi mind L.A.-ben élünk, úgyhogy tudom, hogy újra látni fogjuk egymást, de mind rendkívül elfoglaltak vagyunk. Emiatt van az, hogy minden projectnél el kell mennünk."
- teszi hozzá Bleu.

Bart Johnson, aki Efron édesapját és edzőjét játssza, azt mondja, észrevette, hogy a szereplők mennyire érettek. Mindegyik színész szülei velük voltak a forgatáson, majd már csak néhányan a másodiknál, "és most ők már mind felnőttek egyedül. Ez igazán furcsa."

A szereplőgárda érettsége ellenére, minden amit a képernyőn tesznek, szigorúan gyerekeknek való marad, ami Ortega elmondása szerint "nagy kihívás" volt.

Ez különböző hangulat a színfalak mögöttitől, ahol a színészek nyíltan mutatják virágzó szexualitásukat. Coleman nevet, amikor Warren támogat egy rajongót - egy fuvallat kinyitja a hawaii ingét hogy felfedje a fodrozódó abs-ét.(?)

Többé már nem rejtik el kapcsolatukat, Efron és Hudgens nyíltan szeretetteljesek a forgatáson, karjaikat egymás köré tekerik vagy felezik el a mogyoróvajat és a kocsonyásszendvicset.

"Az élet a művészetet utánozza." - mondja Ortega. "Nem bánt minket az, hogy Zac és Vanessa együtt van. Amikor Zac-nek és Vanessa-nak először volt a meghallgatásuk nálam, nem ismerték egymást. De az a kémia, amit az a két gyerek megoszt ott volt. Ez mindig ott volt."

Hudgens(19) hisz abban, hogy kémiájuk megmutatkozik a képernyőn. "Én olyan reménytelenül romantikus vagyok." - mondja. "Érezni tudod azokat az érzelmeket, amik Gabriellának Troy felé vannak. Zac és én most együtt csináltunk három filmet, és alapvetően bármit tudunk csinálni egymás előtt. Mi nagyon kényelmesek vagyunk, nem félünk kockáztatni."

Tisdale(23) elájul kedvese, Jared Murillo látogatásaitól, aki az első két filmben táncost alakít és most bandájától, a The Factory-tól szabadságot kért, hogy egy kis szerepet vállaljon a Senior Year-ben. Az ebédélőben való forgatáskor Murillo kezében fogja Tisdale kutyáját, Maui-t, és gyakran siet oda hozzá a szünetek alatt egy csókért. "Kösz, baby" mondja neki Tisdale.

Egy szerepelőt a forgatás ideje alatt jegyeztek el. Május 24-én Kaycee Stroh, aki Marthát játssza, a Salt Lake-i Ben Higginson-tól fogadott el egy hercegnővágású gyámántgyűrűt, amit ha a 24 éves Stroh mutogatat, csak úgy sugárzik. "Téli(2009) esküvőt képzelek el, és remélem hogy minden Musical barátom ide tud majd repülni!" - mondja.

Ami egy második lehetséges esküvőt illet Efron és Hudgens között, Stroh csak kényelmetlenül nevet. "Whoa, ho, ho!" - mondja. "A szám csukva marad. Nem adok nyomravezető jelet."

Minden, amit Efron a valóéletbeli románcáról mond: "Boldog vagyok, hogy Troy és Gabriella kapcsolata a valóságba is átjött."

Egy másik kapcsolat, ami nyíltan megjelenik: Ortega a "gyerekeivel."

A forgatás végének közeledtével, bemutatott a stábnak egy nyakláncot, ami 3 drágakővel szimbolizálja a HSM trilógiát. Egy gyémánt jelenti a Senior Year-t, amit ő az ópuszának lát - bár reméli, nem ez a fináléja.

"Ha lesz High School Musical 4, természetesen remélem meghívnak!" - mondja. "Szeretem ezt!"

Nos, íme ez volt egy fantasztikus cikk az USA Today-tól, amit sok időmbe telt lefordítani, de remélem azért egészen érthető, és elnyeri tetszéseteket, attól függetlnül, hogy lehet nem a legtökéletesebb. :)

Eredetei cikk

6 megjegyzés:

Névtelen írta...

Ez a ford tényleg nagyon jó lett, gratula hozzá, hogy volt energiád rá velem ellentétben!!
Csak így tovább!!:))
LL

Andi írta...

Óóóóó Ditta, igazán bámolatos a cikk és gratula a fordításért:)
Miközben olvastam a képek ismét ott lebegtek a szemeim előtt...különösen ami Róluk szólt...hmmmmm:)
Az első képen az Troyalla-pillanat eszméletlen....

xdittax írta...

Köszönöm mindkettőtöknek!<3

Nagyon hosszú volt, tényleg elrettentő kicsit, de volt kedvem már hozzá, és bár sok időmet elvette, talán megérte...×P

És Andi, tényleg aztgindolom hogy az a jelent tti befutó lesz minden romantikus alkatnál. És minden Zanessa fan-nál. Mert igazából tuti ők. Úgyértem, oké, oké Troyella, de hát nehéz nem úgy nézni egymás szemébe, hogy ne az igazi kapcsolatukat lássák. Wáá, imádom:)))

vivcsi93 írta...

Jó, hogy már ennyire nyíltan kezelik a kapcsolatukat, és ahogy a szövegben olvasható h megosztják egymással a mogyóvajat meg zekek, áhhhhhhhh :) Annyira imádnivalóak, és ez az egész "Zanessa imádat/imádatom" számomra egy kicsit még mindig furcsa, hiszen annyira (nem is tudom, hogy milyen szó illene ide) talán sokkoló vagy valami ilyesmi, hogy egy ilyen hír vagy kép hallatán annyira boldog tudok lenni, és komolyan olyan, mintha a világból arra a pár percre amég feldolgozom a hírt eltűnne az összes gonoszság meg minden nyomasztó érzés! Hát köszönet ezért nekik!

vivcsi93 írta...

jajj és én is szeretnék gratulálni a fenomenális fordításhoz Ditta!

xdittax írta...

Ez nagyon helyes volt Vivcsi!:)

És persze roppant különös, de jó dolgo ez az "imádat", mert ez az, ami nemcsak egyéneket tesz boldoggá, hanem egy közzöséget is, mint minket. Ez hoz egymáshoz közelebb, ez, ez a Zanessa-jelenség/őrület, azaz Ők. Jajj, ha ezt tudnák, hogy mi hogy örülnk Nekik!:)))

És hey, Vivcsi, szívesen!=]